Cryptomarkt in spanning door verbanning van Tether en andere stablecoins

Vanaf volgende maand worden enkele belangrijke digitale valuta’s, waaronder Tether, verboden op de Europese cryptomarkt door nieuwe EU-regelgeving. Deze ontwikkeling kan de handel op Europese cryptobeurzen flink ontregelen.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn cryptomunten die worden gekoppeld aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar. Dit zorgt voor een stabielere waarde in vergelijking met andere cryptovaluta. Tether (USDT) is een van de bekendste stablecoins en is gekoppeld aan de dollar.

De nieuwe EU-regelgeving, bekend als MiCA, stelt strenge eisen aan kapitaal en transparantie voor stablecoins. USDT, goed voor 70% van de marktwaarde van 160 miljard dollar, voldoet niet aan deze eisen en zal daarom de Europese markt moeten verlaten. Diverse handelsplatformen hebben de handel in USDT al gestaakt, en anderen, zoals Kraken, overwegen hetzelfde te doen.

Gevolgen voor de cryptomarkt

De verbanning van Tether zal Europese beleggers dwingen om andere stablecoins te zoeken voor internationale cryptotransacties, wat de liquiditeit en stabiliteit van de markt kan verstoren. Analysebureau Steno Research waarschuwt dat de Europese markt hierdoor geïsoleerd kan raken, aangezien de rest van de wereld USDT blijft gebruiken.

Julien Vallet, CEO van de Nederlandse cryptobroker Finst, uitte zijn zorgen tegenover het Financieele Dagblad. “Als Tether eind juni niet aan de MiCA-eisen voldoet, moeten we mogelijk stoppen met het ondersteunen van aankopen met USDT,” aldus Vallet. Hij voegde eraan toe dat de meeste beleggers op Finst in euro handelen, wat de impact voor zijn platform beperkt.

Toekomstperspectief

Er zijn momenteel weinig stablecoins die voldoen aan de nieuwe EU-regels. Binance en andere beurzen hopen dat USDC van Circle, de op één na grootste dollarstablecoin, de leegte kan opvullen. Circle heeft ook een eurostablecoin, EURC, maar deze is nog klein in omvang. Daarnaast is EUR CoinVertible van Société Générale, een van de weinige goedgekeurde stablecoins, nog nauwelijks verhandelbaar.

Tether-CEO Paolo Ardoino ziet geen toekomst in het voldoen aan de Europese regels. In een eerder interview zei hij: “Gezien de restrictieve regels is het duidelijk dat Europa geen interesse heeft in crypto.” Ardoino bekritiseerde vooral de kapitaaleisen van de EU, zoals de verplichting om 60% van het verhandelde geld op de bank te houden. Tether investeert deze middelen liever in bedrijfsobligaties en andere cryptomunten, wat hogere rente-inkomsten oplevert, maar ook meer risico’s met zich meebrengt voor beleggers.

Meer
Lees meer...