Florence is in snel tempo aan het uitgroeien tot een grote en “extreem gevaarlijke” orkaan volgens het National Hurricane Center (NHC). Florence gaat wellicht aan land in South Carolina en Virginia. Daarnaast zijn er Helene en Isaac. Die laatste lijkt ook trouble.
Florence heeft nu al windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Tegen dat de orkaan de Oostkust van de VS bereikt heeft ze naar verwachting kracht vier, en dat betekent een hoop overstromingen en schade voor de inwoners van South Carolina en Virginia, de twee staten die, zoals het er nu uitziet, op haar pad liggen.
“Maak nu alvast plannen”, adviseerde gouverneur Henry McMaster de bevolking van South Carolina alvast.
Net als Harvey
De schrik voor Florence zit erin, en wel hierom: de storm zal warmer dan normaal oceaanwater passeren, wat brandstof zal leveren om de orkaan sterker te maken. En er zal onderweg weinig windschering zijn om de ontwikkeling van onweersbuien in de kern te verstoren. Een scenario vergelijkbaar met wat Harvey vorig jaar deed in het oosten van Texas. Het heeft het potentieel om ondenkbare hoeveelheden regen over een groot gebied in de Mid-Atlantische Oceaan en misschien in het noordoosten te dumpen. Die erg zware regenval kan vrijdag of zaterdag beginnen en doorgaan tot een stuk in de volgende week.
Het Hurricane Center voorspelt dat Florence morgen categorie 4-intensiteit zal bereiken en die intensiteit zal houden tot ze aan land gaat. Het is niet uitgesloten dat Florence uitgroeit tot een orkaan van categorie 5. De officiële voorspelling van het Hurricane Center suggereert dat de piekwinden tussen dinsdag en woensdag op 240 km per uur liggen, en da’s sowieso amper 10 km onder de snelheden die een categorie 5 moet halen.
Only 10 major hurricanes have made a direct landfall between Jacksonville and Cape Hatteras since 1851. #Florence could be the 11th this week. https://t.co/ZFWYZEFIDY pic.twitter.com/nvAPUHbfWc
— Brian McNoldy (@BMcNoldy) 8 september 2018
The National Hurricane Center is forecasting #Florence in 72 hours to have maximum winds of 150 mph at 30.3°N. Only one Atlantic #hurricane on record has had max winds of 150 mph further north than the 72-hour prediction for Florence: Helene (1958). pic.twitter.com/l6J3RiT4mt
— Philip Klotzbach (@philklotzbach) 9 september 2018
Zeldzaam
Als Florence aan land komt als een categorie 4 in North Carolina, is het de sterkste storm om aan wal te komen die zo ver naar het noorden staat geregistreerd. Slecht nieuws dus voor de bewoners langs de kust van Georgia, South Carolina en North Carolina.Erg sterke windenstoten zouden de kustlijn al op woensdagavond kunnen bereiken. “Extreem gevaarlijke orkaankracht-winden” komen dan op donderdag en zouden tot vrijdag duren.
De koers van Florence is uitzonderlijk. Sinds 1851 zijn slechts 10 grote orkanen aan land gegaan zo noordelijk langs de Amerikaanse Oostkust. De meest recente was Fran in 1996, 22 jaar geleden. Hugo in 1989 was ook een categorie 4. Geen enkele orkaan is aan land gekomen als een categorie 5 in deze regio.
Helene en Isaac
Florence is niet alleen. Momenteel heb je ook nog orkaan Helene ten zuiden van de Kaapverdische eilanden en orkaan Isaac in het westen. Helene is sterker aan het worden en zou morgen categorie 2 bereiken. Erg veel problemen lijkt ze wel niet te gaan veroorzaken: haar koers stuurt haar naar de open centrale Atlantische Oceaan gedraaid, waar ze zich over koel water zal bevinden en gaat verzwakken.
Isaac is wel trouble. Die zal tussen woensdag en donderdag de Kleine Antillen bereiken als een orkaan van categorie 2. Isaac zou dezelfde eilanden kunnen passeren die vorig jaar op 19 september door Maria werden verwoest.
Only 10 major hurricanes have made a direct landfall between Jacksonville and Cape Hatteras since 1851. #Florence could be the 11th this week. https://t.co/ZFWYZEFIDY pic.twitter.com/nvAPUHbfWc
— Brian McNoldy (@BMcNoldy) 8 september 2018