Daar hadden we dus 132 jaar voor nodig: vrouwen mogen vanaf juni 2018 overal op onze planeet met de auto rijden

Daar hadden we dus 132 jaar voor nodig: vrouwen mogen vanaf juni 2018 overal op onze planeet met de auto rijden

Momenteel is Saoedi-Arabië het enige land ter wereld waar het verboden is voor vrouwen om te rijden. Maar Koning Salman heeft een decreet getekend waarin het nieuwe recht staat beschreven dat vrouwen een rijbewijs mogen krijgen. Ze zullen bovendien ook geen toestemming van een man moeten krijgen om dat rijbewijs te halen en ze mogen ook alleen in een auto rijden, er moet geen mannelijke begeleider bij zijn.

132 jaar na het ontstaan van de automobiel, is het eindelijk zo ver: nu mogen ook vrouwen overal ter wereld rijden.

Want ook vrouwen in Saoedi-Arabië krijgen het recht om te mogen autorijden.

Officieel is het in Saoedi-Arabië niet echt verboden voor vrouwen om in een auto te rijden, maar in de praktijk is het onmogelijk doordat ze geen rijbewijs kunnen halen.

Vanaf juni 2018 moet de nieuwe regeling van kracht gaan.

Sharia

De nieuwe regels moeten alsnog wel voldoen aan de “sharia standaarden”. Details daarover zijn echter nog niet bekendgemaakt.

Mensenrechtenorganisaties hebben jaren campagne gevoerd voor vrouwenrechten in het land. Sommige vrouwen hebben boetes ontvangen of zijn zelfs aangehouden omdat zij dreigden achter het stuur plaats te nemen.

In 2014 adviseerde een hoge Saoedische adviesraad de koning al om vrouwen van boven de 30 zonder make-up voor 20.00 uur te laten autorijden.

Losbandigheid

Islamitische geestelijken in Saoedi-Arabië zijn fel tegenstander van vrouwen achter het stuur. Zij zijn van mening dat autorijden tot losbandigheid onder vrouwen leidt. Een hoge geestelijke zei ooit dat rijden schadelijk is voor de eierstokken.

Wanneer de eerste Saoedische vrouwen daadwerkelijk de weg op kunnen, is nog onduidelijk. Zo heeft het land nog geen enkele rijschool voor vrouwen en zijn er nog geen regels voor de omgang van mannelijke politieagenten met vrouwelijke bestuurders. Rijbewijzen uit andere Golfstaten worden vanaf juni 2018 ook geaccepteerd.

Islamitische geestelijken in Saoedi-Arabië zijn fel tegenstander van vrouwen achter het stuur. Ze geloven dat autorijden tot losbandigheid onder vrouwen leidt. Eén hoge geestelijke zei ooit dat rijden schadelijk is voor de eierstokken.

Gesponsorde artikelen