De 10 geboden voor smartphones tijdens concerten

“Wanneer je een concert filmt, maak je eigenlijk een opname van een concert dat je gemist hebt”, zei muziekrecensent Bart Steenhaut (De Morgen) in het Eén-programma Volt. En wie doet er nadien nog iets mee? De smartphones tijdens optredens hebben veel voor- en tegenstanders. Om de vrede te bewaren, kunnen we misschien deze tien geboden voor smartphonegebruikers invoeren.

1. Gij zult de helderheid van uw scherm reduceren alvorens het spektakel begint.

Op die manier zullen andere mensen in het publiek minder last hebben van een overdaad aan licht, wanneer je begint te smsen of te tweeten. Ook een gouden regel in de bioscoop.

2. Gij zult geen invasie plegen op het luchtruim van omstaanders. 

Springen en dansen is toegestaan, maar het is verboden iemands hoofd te raken in een poging het concert te filmen. Dat zal bestraft worden met een afkeurende blik of, in extreme gevallen, een bierdouche, per ongeluk natuurlijk.

memecenter

3. Gij zult respect hebben voor de vraag om niet te filmen.

Wanneer een artiest, bijvoorbeeld in een theater, expliciet vraagt om zeker niet te filmen of om geen foto’s te nemen, respecteer dat verzoek dan.

4. Gij zult rekening houden met de persoon achter u.

Het is behoorlijk irritant om een heel concert achter iemand te staan die veel groter is, zeker als die dan nog eens een smartphone in de lucht houdt. Laat in dat geval de persoon achter je even voor, en herhaal dat manoeuvre tot je een zielsverwant met smartphone of de achterkant van de zaal gevonden hebt.

memecenter

5. Gij zult de thuisblijvers niet laten meegenieten.

Jij hebt een ticket en een goede vriend heeft dat niet? Los dat euvel dan niet op door de smartphone de hele tijd in de lucht te houden om die vriend te laten meeluisteren. Het geluid trekt toch op niks. Ook telefoneren is niet toegelaten, wanneer je daarvoor luider moet schreeuwen dan de zanger van de band.

6. Gij zult uzelf de vraag stellen of gij dat filmpje ooit nog gaat bekijken.

Hoeveel van die concertfilmpjes blijven niet op de smartphone of computer staan zonder ooit nog te worden bekeken? Bedenk dat je bovendien op het internet video’s en foto’s zult vinden die van veel betere kwaliteit zijn, omdat een donkere en luide concertzaal niet de favoriete biotoop van een smartphone is.

7. Gij zult uw best doen alle mogelijkheden uit uw smartphone te putten.

Kan je de drang om zelf beelden te maken toch niet bedwingen? Neem er dan geen 500 en probeer enkel geslaagde foto’s te maken. Maak gebruik van licht tijdens het concert, dan zal de kwaliteit veel beter zijn. Zet die flash maar uit, want die heeft geen zin. Geef je pint even af en gebruik beide handen om de stabiliteit te verhogen. En als je de goede positie hebt gevonden, neem er dan meteen twee of drie in één keer. Dan moet je die handen iets minder vaak in de lucht steken. Tenzij het een concert met Regi is natuurlijk…

Thinkstock

8. Gij zult uw omgeving scannen op de aanwezigheid van andere smartphones.

In principe betekent dit dat je helemaal niets verkeerd doet, want bijna iedereen doet hetzelfde. Maar bedenk eens wat er met al die filmpjes zal gebeuren. Als je het optreden later dan toch nog eens wil herbekijken, dan vind je het zonder twijfel in enkele seconden terug op Facebook of YouTube.

9. Gij zult niet overdadig tweeten.

Het is niet nodig om ieder nummer meteen op Twitter mee te delen. Daar zijn je volgers niet in geïnteresseerd en je hebt na het concert nog tijd genoeg om erover te praten. Face it: hoe kan je een oordeelkundige mening kwijt in 140 tekens, nog minder als die wazige foto erbij moet? Veel tweeten zal je gegarandeerd volgers kosten.

Twitter

10. Gij zult nooit een iPad inzetten.

Tenzij het een levensbedreigende situatie is, neem je nooit een iPad mee naar een concert. Bedenk zelf eens hoe idioot je lijkt met zo’n soort oversized smartphone. Doe je het toch, vraag dan naar de contactgegevens van je omstaanders om de beelden door te sturen. Zo hebben ze toch nog iets van het concert gezien.

En een gouden regel voor wie geen smartphone gebruikt: wees verdraagzaam!

Zonder smartphones zouden we toch ook heel wat hilarische momenten tijdens concerten moeten missen…
Meer
Lees meer...