De 13 grootste vliegtuigmysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart

Waar is vlucht MH370 van Malaysia Airlines? Die vraag houdt de wereld nu al anderhalve week bezig. Terwijl een crash eerst de meest logische verklaring leek, groeide stilaan het vermoeden dat er misschien meer aan de hand is. Is het toestel gekaapt, is het ergens op een geheime locatie geland? Het verhaal is goed op weg om het grootste mysterie uit de geschiedenis van de luchtvaart te worden.

1. Vlucht 370 – Malaysia Airlines (2014)

EPA

De Boeing 777 verdween vroeg op zaterdag 8 maart, ongeveer een uur nadat het toestel op de luchthaven van Kuala Lumpur was opgestegen. Het vliegtuig verdween letterlijk van de radar, want er is geen noodsignaal van de piloten opgevangen. Daardoor breidde het zoekgebied zich al snel uit. Hoe kan een vliegtuig met 239 mensen aan boord zomaar verdwijnen? Het verhaal werd nog gekker toen bleek dat de Boeing van koers is veranderd en mogelijk nog uren is doorgevlogen. De gekste complottheorieën ontstonden, maar niemand kon ze officieel van tafel vegen. Steeds meer wordt van kwaad opzet uitgegaan en bij de nabestaanden groeit de hoop dat het toestel en de inzittenden misschien toch nog ergens zullen opduiken. Indien het om een crash zou gaan, wordt vlucht MH370 één van de dodelijkste uit de luchtvaartgeschiedenis.

2. Vlucht 447 – Air France (2009)

Getty Images

Amper vijf jaar geleden was er een gelijkaardig mysterie dat aanvankelijk veel gelijkenissen vertoonde met de verdwijning van het toestel van Malaysia Airlines. Een AIrbus A330 van Air France was op 31 mei in Rio de Janeiro opgestegen voor een vlucht naar Parijs. Na een paar uur verloor het toestel het contact met de begane grond. Kort daarvoor had het nog een laatste keer een signaal doorgestuurd ergens boven de Atlantische Oceaan. Het moest ver van land in het water gestort zijn en bovendien zou het wrak heel diep liggen. Pas twee jaar later waren de meeste lichamen geborgen en was de zwarte doos na dure zoekacties boven water gehaald. 228 mensen lieten het leven in de crash, die achteraf aan een menselijke fout bleek te liggen, omdat de piloot door een mechanisch probleem zijn snelheid niet meer kon zien.

3. Boeing 727 (2003)

Thinkstock

Een mysterie dat na 11 jaar nog steeds niet is opgelost. Op 25 mei 2003 verdween een Boeing 727 boven de Angolese hoofdstad Luanda. Het toestel was op de internationale luchthaven Quatro de Fevereiro opgestegen en zou naar Burkina Faso vliegen. Over het aantal mensen aan boord bestaan ook nog altijd vraagtekens. Onder hen zou ingenieur Ben Charles Padilla zijn, mogelijk met een assistent, en volgens sommige bronnen zouden zelfs drie mensen aan boord zijn geweest. De Boeing begon te taxiën zonder toestemming van de controletoren en begaf zich met gedoofde lichten naar de startbaan. Er werden geen signalen meer opgevangen en het vliegtuig verdween in de richting van de Atlantische Oceaan. Was Padilla bewust gevlucht, was er iemand aan boord die het toestel gekaapt heeft? De Amerikaanse inlichtingendiensten startten in ieder geval onmiddellijk een zoektocht, want na 9/11 had het toestel een vliegende bom kunnen zijn.

4. Vlucht 990 – Egyptair (1999)

Getty Images

Een toestel van Egyptair crashte in oktober nadat het in 36 seconden een val van 4.200 meter had gemaakt. Het vliegtuig stortte uiteindelijk in de Atlantische Oceaan, op 96 kilometer van de kust van Massachusetts. Van de 217 passagiers was de meerderheid Amerikaan of Egyptenaar. Brokstukken werden uiteindelijk wel gevonden, maar tot op vandaag blijft het speculeren over de echte oorzaak van de crash. Mogelijk heeft de piloot zelfmoord gepleegd. Getuige daarvan zijn verhalen over een vechtpartij aan boord van de cockpit. Maar volgens de Egyptische luchtvaartmaatschappij was er enkel een mechanisch defect.

5. Vlucht 800 – TWA (1996)

EPA

Over deze vlucht bestaan heel wat uiteenlopende en bizarre theorieën. Het toestel was in New York City opgestegen en zou naar Parijs vliegen. Maar kort na het opstijgen explodeerde het vliegtuig met 230 passagiers in volle vlucht. Getuigen zeggen dat ze een vuurbal uit de lucht zagen vallen. Zo ontstond het vermoeden dat terroristen het vliegtuig met een raket hadden neergeschoten. Anderen dachten dat een meteoor het toestel heeft getroffen. Officieel hebben Amerikaanse experts verklaard dat Vlucht 800 ontploft is door een kortsluiting, waardoor de brandstoftank vuur heeft gevat. Maar ondanks die verklaring wordt nog steeds gesuggereerd dat de overheid de waarheid in de doofpot heeft gestopt.

6. Vlucht 427 – USAir (1994)

Een toestel van USAir was onderweg voor een korte reis van Chicago naar Pittsburgh, toen het tien minuten voor de landing plots neerstortte. De 132 mensen aan boord kwamen allemaal om het leven en de scène was zo gruwelijk dat oorlogsveteranen werden ingeschakeld om de lichamen te bergen. Normaal kunnen experts binnen de twee weken de oorzaak van zo’n crash bevestigen, maar deze keer duurde het liefst vier jaar. Uiteindelijk besloten ze dat de piloten de controle verloren waren door een stuurprobleem. Eerder in de jaren 90 zijn er nog crashes geweest met 737-toestellen zoals dat van USAir en zo werd de maatschappij met de vinger gewezen. Hadden ze deze crash kunnen vermijden als ze de andere beter onderzocht hadden?

7. Vlucht 739 – Flying Tiger (1962)

Getty Images

Het Amerikaanse leger stuurde Vlucht 739 van Californië naar Saigon (Vietnam) om voorraden aan de soldaten te leveren. Na een tussenstop om bij te tanken in Guam verdween het vliegtuig boven de Filipijnse Zee. Er werd geen noodoproep uitgezonden en het weer was helder, zodat niemand begreep wat er met het vliegtuig gebeurd is. Ook vandaag weten we niets over het lot van dit toestel en de 107 inzittenden. Ooggetuigen zeggen wel dat ze een explosie gezien hebben nabij de plaats waar Vlucht 739 vermoedelijk verdwenen is.

8. Vlucht 7 – Pan Am (1957)

Getty Images

Op 8 november 1957 stortte een vlucht van Pan Am in de Stille Oceaan. Daarbij kwamen 44 mensen om het leven. De Amerikaanse marine had een week nodig om de brokstukken te vinden tot ze vanuit een vliegtuig lichamen ten noordoosten van Honolulu zagen drijven. Er zijn nogal wat vreemde feiten rond deze crash: uit toxicologisch onderzoek blijkt dat verschillende passagiers een hoge CO2-waarde in hun lichaam hadden, er is ook nooit een noodoproep verstuurd geweest en veel brokstukken waren ver van hun koers afgeweken. Theorieën over de crash gaan van kwaad opzet door een crewlid tot verzekeringsfraude en een defecte motor.

9. British Stardust (1947)

Thinkstock

Veel mysteries uit de moderne tijd, maar er waren er ook enkele in de beginjaren van de luchtvaart. Zo verdween in 1947 een Brits toestel boven de Andes in Argentinië, terwijl het op weg was naar Chili. Er werd liefst 50 jaar naar het vliegtuig gezocht, maar niemand kon een spoor vinden. Het was alsof het toestel, dat Stardust genoemd werd, van de planeet verdwenen was. Natuurlijk was dit de ideale voedingsbodem voor knotsgekke theorieën, zoals een ontvoering door aliens. Tot het begin van het nieuwe millennium, toen het wrak in 2000 eindelijk gevonden werd. Het was diep in een gletsjer begraven. In de crash op 2 augustus 1947 lieten 11 mensen het leven.

10. Vlucht 19 – Navy bombers (1945)

Thinkstock

Dit geheimzinnige verhaal gaat niet over één, maar vijf vliegtuigen. Op 5 december 1945 vloog een instructeur in een gevechtsvliegtuig voor de kust van Florida, met in zijn kielzog piloten die al 350 tot 400 vlieguren ervaring hadden. Volgens radioboodschappen was de instructeur zijn koers kwijt geraakt door een defect kompas. Voor ze het probleem konden oplossen, ging het radiocontact verloren. Van de vijf vliegtuigen is geen spoor gevonden. Maar het verhaal werd nog gekker, want een toestel dat de vermiste piloten ging zoeken, is eveneens verdwenen. Ook van dat vliegtuig is nooit meer iets gehoord. Sindsdien staat de plek waar al deze vliegtuigen verdwenen bekend als… de Bermudadriehoek.

11. Brits gevechtsvliegtuig (1942)

Thinkstock

De ergste plaats om te verdwijnen is waarschijnlijk de woestijn. Op 28 juni 1942 verdween een Brits gevechtsvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Egyptische Sahara. Van de piloot is niets meer vernomen en het toestel leek voor altijd verdwenen. Tot twee jaar geleden een arbeider van een oliebedrijf het wrak plots ontdekte. Verrassend genoeg was het toestel goed bewaard gebleven en waren de brandstoftank, de vleugels, de staart en de instrumenten in de cockpit nog intact. Maar zelfs al overleefde de piloot de crash, hij kon het niet lang uithouden in de woestijn aangezien hij weinig voedingsmiddelen bij zich had.

12. Amelia Earhart (1937)

Getty Images

Het beroemdste mysterie is dat van Amelia Earhart, die als eerste vrouwelijke piloot rond de wereld wou vliegen. Ze vertrok in 1937 in een Lockheed Electra en leek te gaan slagen in haar opzet. Op ongeveer 10.000 kilometer van haar doel besloot ze echter een gewaagde landing te maken op een eiland in de Stille Oceaan. Plots werden haar radioboodschappen onduidelijk en het laatste dat vernomen werd, is: “We are running north and south.” De Verenigde Staten spendeerden ongeveer vier miljoen dollar aan de zoekactie naar Amelia Earhart, maar uiteindelijk moesten ze vruchteloos terugkeren. Net zoals bij andere verdwenen vliegtuigen bestaan er veel verhalen over wat er met de beroemdste vrouwelijke piloot gebeurd is, maar haar lot en dat van haar navigator Fred Noonan zijn tot op heden een mysterie.

13. Vlucht 191

EPA

Dit fenomeen gaat niet over één specifieke crash, maar een hele reeks toestellen waarvoor dit vluchtnummer fataal is geworden. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het bijgeloof zo groot dat ze het nummer 191 geschrapt hebben, zoals sommige hoteluitbaters geen kamer 13 of geen dertiende verdieping willen. Zo was de zwaarste crash in de Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis, een vlucht van American Airlines met 273 slachtoffers, een vlucht met nummer 191. Recenter, in 2012, sloegen de stoppen door bij een piloot van JetBlue Airways die vlucht 191 bestuurde. Na een hele uiteenzetting over Jezus, terroristen en 9/11 werd de man uit de cockpit gezet. Hij belandde nadien in een instelling. Natuurlijk is het lot van nummer 191 niet meer dan toeval, maar het geeft numerologen in ieder geval een originele bezigheid om het mysterie te ontcijferen. Toch maar opletten als jouw vlucht binnenkort nummer 191 draagt?

Meer
Lees meer...