De 5 grootste dataschendingen wereldwijd van 2019

Een digitaal leven is de trend van de 21e eeuw. Het is gemakkelijk en snel, maar hoe veilig worden je gegevens nu echt bewaard op dit wereldwijde net? Een vraag met een niet zo positief antwoord. Hackers zijn overal ter wereld actief en zelfs de grootste bedrijven kunnen hen niet altijd tegenhouden. Je voorzien van een veilige provider is dus een absolute must om je privacy te beschermen en je favoriete films te kunnen streamen. 

Dit jaar is er al een grote lijst aan dataschendingen de revue gepasseerd. In de meeste gevallen breken hackers in om financiële gegevens te verkrijgen. Maar daar blijft het niet bij. Ondertussen richten zij zich ook op de iets zachtere en kwetsbare sectoren zoals de gezondheidszorg en sociale diensten. Je kan maar niet veilig genoeg zijn dus en daarom biedt VPNpro jou een gamma aan VPN providers aan die je zelf kan beoordelen aan de hand van ratings en reviews.

De meest frequente manier die hackers gebruiken, is identiteitsdiefstal. Iets concreter houdt dat in dat enkel je geboortedatum of je rijksregisternummer al volstaan om hackers een eind op weg te helpen. Hieronder lees je een overzicht van 5 bedrijven die in 2019 al het vuur aan de schenen werd gelegd.

1. Verifications io

‘Verfications io’ is een marketingbedrijf dat andere bedrijven helpt met het verifiëren van e-mailadressen. Daarvoor hebben zij zowel persoonlijke gegevens als bedrijfsinformatie nodig om marketingcampagnes te kunnen uitvoeren. Bob Diachenko en Vinny Troia zijn privacyonderzoekers en kwamen tot de conclusie dat Verifications io een onbeveiligde database heeft met persoonlijke informatie van 809 miljoen gebruikers. Zoals je kan zien, brengt deze onbeveiligde database met zowel gebruiksnamen, e-mailadressen, naam en geslacht van de klant als bedrijfsnamen een zeer grote schade toe aan het bedrijf en de klant.

1,4 miljard e-mailadressen van grote organisaties en partijen gehackt.

2. Collection #1

Het bedrijf Collection #1 had te maken met één van de grootste schendingen aller tijden met een effect op 773 miljoen gebruikers. Van dat aantal zijn er meer dan 22 miljoen unieke wachtwoorden gekraakt en omgevormd tot platte tekst. De dataschending vond plaats over een langere periode dan enkel het jaar 2019, vandaar dat de schade zo groot is.

3. 500px

Als dé populaire site om foto’s te delen, kwam het voor 500px en hun gebruikers als een hamerslag aan toen in februari gemeld werd dat hun servers gehackt waren. In totaal omvatte de hack 14,8 miljoen gebruikersprofielen. Meer bepaald gaat het om namen, gebruikersnamen, e-mailadressen, geboortedatums, locaties en geslachten.

Macron gehackt: e-mails, contracten en boekhouding op straat. Waarom beweert hij dat deel daarvan nep is?

4. Toyota

Toyota, gekend als hét Japanse automerk, heeft in vijf weken tijd te kampen gehad met twee grote dataschendingen. De hack vond plaats binnen hun IT-systeem en gaf toegang tot informatie die enkel geschikt was voor de salesmanager. In totaal werden 3,1 miljoen mensen getroffen door de dataschending. Van dat aantal werden tijdens een vorige hack al 1,3 miljoen Toyota-klanten in hun privacy geschonden.

5. Facebook

Ook voor Facebook was er geen ontkomen aan. In 2019 hebben zij te maken gehad met twee enorme dataschendingen. De eerste schending ging over meer dan 100 miljoen wachtwoorden die omgezet werden in platte tekst waardoor minstens 2.000 Facebookontwikkelaars onmiddellijk toegang hadden tot de gebruikers hun account. Daarnaast was er nog een tweede dataschending die 540 miljoen Facebookgebruikers trof. Die gebruikers hun identiteitsgegevens, foto’s, locaties en check-ins werden gelekt op de cloud van Amazon waardoor dat bedrijf een volledig overzicht had van personen die daar geen toestemming over gaven.

Zoals uit deze vijf situaties blijkt, is het voorzien in een provider zeker niet overbodig. Als bedrijf heb je toegang tot veel persoonlijke gegevens van je klanten en die moeten beschermd worden. Een hack zorgt niet enkel voor wereldwijd verspreide informatie, het zorgt ook voor een wantrouwen bij de klant.

Neem dus zeker een kijkje op de website van VPNpro, want die kan je al een heel eind op weg helpen.

Meer
door Redactie
Lees meer...