De beste en slechtste voorspellingen van wereldtentoonstelling 50 jaar geleden

Op de wereldtentoonstelling van New York in 1964 kwamen 51 miljoen bezoekers een reeks technologische innovaties en voorspellingen bekijken. Vijftig jaar later blijken enkele voorspellingen werkelijkheid geworden, terwijl andere de bal compleet mis sloegen. Hier zijn de meest opmerkelijke juiste en foute:

Voltreffers

– Beeldtelefoon:

Bell System toonde de innovatieve Picturephone, waarmee mensen konden zien met wie ze belden. Het werd geen succes, maar anno 2014 laten diensten als Skype en Facetime iedereen toe te bellen met videobeelden.

– Persoonlijk computergebruik

Verscheidene paviljoenen hadden tentoonstellingen waar bezoekers computers om informatie konden vragen, waarna ze na enkele seconden een antwoord kregen.

– Robots

Op de It’s a Small World-tentoonstelling van Walt Disney stonden robotpersonages die zongen, spraken en levensechte bewegingen maakten, zoals lachen en knipogen. De techniek wordt vandaag nog gebruikt in themaparken en films.

– Ford Mustang

De Ford Mustang-tweezitter met de lange motorkap en korte achterkant werd officieel voorgesteld op de wereldtentoonstelling. De auto werd meteen populair en wordt nog altijd gemaakt.

– Telefoons met drukknoppen

Vroeger werkten telefoons met draaischijven, en op de wereldtentoonstelling in New York kwam het grote publiek voor het eerst in aanraking met toestellen met drukknoppen. De telefoons werden twee jaar daarvoor onthuld op de wereldtentoonstelling in Seattle.

Missers

– Kolonies op de maan, onder water en op Antarctica

General Motors had een Futurama 2-tentoonstelling met afbeeldingen van mensen die leven op plaatsen waar ze dat nu duidelijk toch niet doen, zoals op de maan, onder water en op de Zuidpool.

– De regenwoudvernietiger 

Nog in Futurama 2: een machine die een laserstraal gebruikt om zich een weg te banen door regenwouden en daar ineens ook een weg aan te leggen.

– Jetpacks

Op de tentoonstelling waren demonstraties van jetpacks, met mannen die zo effectief van de grond gingen. Ingeburgerd zijn ze anno 2014 nog niet echt. Spijtig wel.

Bron: Huffington Post
Meer
Lees meer...