De halve wereld drinkt ons onder tafel

Zuid-Koreanen zijn de zwaarste zuipers ter wereld. Ze drinken meer dan Russen, Amerikanen en Duitsers. Onderzoeksbureau Euromonitor merkt in haar studie op dat er ook verschillende andere landen verrassend hoog scoren. Zo blijken de Bulgaren de grootste drinkers in Europa, terwijl de Filipijnen en Thailand in de globale top vijf staan. België bevindt zich in de middenmoot.

Zuid-Korea

De nationale drank in Zuid-Korea is soju. In ieder café en restaurant worden de groene flessen even vaak uitgeschonken als wij hier een pintje drinken. De belachelijk lage kostprijs helpt Zuid-Korea dan ook om helemaal bovenaan te eindigen in de studie. Met maar liefst 13,7 glazen per week drinken ze dubbel zo veel als nummer twee Rusland.

Filippijnen

Een glaasje whiskey met kokosnootsmaak, een pintje, een glaasje wijn,… Op de Filipijnen gaat het allemaal even makkelijk binnen. De minder gegoede boeren drinken er vooral lambanog, een drankje dat eveneens naar kokosnoot smaakt en een alcoholwaarde van 80 à 90 procent bevat. Het land is de laatste paar jaren zeer op het Westen gericht, wat het alcoholverbruik er alleen maar heeft doen op toenemen, aangezien de media nog steeds alcohol sexy maken. 

Japan

Met Japan op nummer vijf neemt Azië vier van de vijf hoogste plaatsen voor haar rekening – vijf, als je Rusland als Aziatisch beschouwt. Japan toont veel gelijkenissen met Zuid-Korea, waar collega’s graag hun dag afsluiten met urenlange cafébezoekjes. Zakenmannen vormen dan ook zestig procent van alle drankverslaafden in Japan.

Bulgarije

In het Balkan-land staat er geen minimumleeftijd op het drinken van alcohol, wat een rol kan spelen in de 3,9 glazen per week die iedere Bulgaar drinkt. Veel van die glazen zullen rakia bevatten, een populair drankje dat sterk aan onze cognac doet denken en voor 50 procent uit alcohol bestaat. Bulgarije is daarnaast ook één van de oudste wijnproducenten ter wereld.

Slovakije

Sinds Slovakije zich losscheurde van Tsjechië in 1993 kent het een gezonde afzetmarkt voor alcoholische dranken. Vooral bier en hun zelfgemaakte wijn van aan de oevers van de Donau worden gesmaakt in het Centraal-Europees land. Het opvallendste aan Slovakijes plaats in de top tien is dat het land een nultolerantie hanteert voor chauffeurs.

Brazilië

Het enige Zuid-Amerikaanse land wiens inwoners meer dan drie glazen per week drinken. Brazilië houdt van haar festivals en viert dat uitgebreid met alcohol, vooral dan met bier. Minderjarigen mogen in Brazilië niet drinken, maar net zoals in veel andere landen wordt die wet weinig tot nooit gehandhaafd. 

Finland

Het land van de duizend meren drinkt dubbel zo veel als haar Scandinavische buren Zweden en Noorwegen. Finland heeft een drankcultuur waarbij de Finnen zich graag thuis in coma zuipen, vooral omdat alcohol op café enorm duur is. De Finnen hebben zelfs hun eigen woord om hun thuis drinken te omschrijven: kalsarikännit, wat ’thuis in je ondergoed zitten drinken, wetende dat je niet meer naar buiten zult gaan’ betekent. 

Canada

Canada drinkt wekelijks een glas minder dan hun Amerikaanse zuiderburen, maar consumeert toch nog 2,5 glazen per persoon. De Canadese regering besliste dan ook de minimumleeftijd van 21 naar 19 te verlagen om het taboe dat op alcohol ligt weg te nemen. Daardoor hebben Canadazen een volwassen kijk op alcohol en ligt het verslavingscijfer er ook lager dan in de Verenigde Staten. De economische boost die de verlaging met zich meebracht, is ook mooi meegenomen natuurlijk.

Schol aan alle landen!

Meer
Lees meer...