De Minder Bekende Regels van de KNVB

Geschreven met branded content van Voetbalgoals.be.

De KNVB, ook wel de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond maakt regels voor het voetbal. Als je als vereniging mee wilt doen aan de voetbalcompetitie en andere officiële zaken binnen het voetbal, zijn er vanuit de KNVB een aantal regels waar je aan moet voldoen. Dit is samengevat in een groot document genaamd ‘Wedstrijdbepalingen’. Denk hierbij aan regels voor tenues, maar ook voor veldindeling en onderdelen op en rondom het veld. Binnen verschillende categorieën van het voetbal kunnen deze zelfs nog sterk verschillen. Hieronder worden wat leuke bepalingen verder uitgelegd. 

Eisen voor wedstrijdkleding

Zoals je misschien wel zou verwachten is de belangrijkste regel omtrent tenues dat de kleding van de voetballers uniform moet zijn. Is dit niet het geval, dan zou het wel erg lastig worden om twee teams uit elkaar te houden. De keeper is een uitzondering op deze regel en mag wel een apart tenue aan hebben. Wat ook wel eens voorkomt, is dat de wedstrijdtenues van beide partijen te veel op elkaar lijken. In dit geval moet één van de twee teams andere tenues aantrekken. Dat moet altijd het team zijn dat het eerst op het programma staat. Degene die bepaalt of de tenues te veel op elkaar lijken, is de scheidsrechter. 

Filmende drones

Iets wat nieuw is verschenen in de wedstrijdbepalingen van de KNVB gaat over het gebruik van een drone bij een voetbalstadion. Dit is niet toegestaan. Kort maar krachtig staat dit in de bepalingen. De voetbalwedstrijden op tv zijn ook niet gefilmd met een drone, maar met behulp van camera’s die m.b.v kabelbanen boven het veld heen en weer glijden. Op deze manier kunnen er mooie beelden gemaakt worden vanaf boven het veld. Voor thuis achter de televisie is dit ook een fijne hoek om vanaf te kijken. Drones brengen deze officiële camerabeelden in het gedrang.

Regels voor een goal

De regels omtrent de doelen zijn de laatste bepalingen die ik ga toelichten. De maten van een voetbalgoal staan namelijk volledig vast en deze maten moeten verplicht gebruikt worden binnen de competitie. Uiteraard is het wel toegestaan om goals van ander formaat voor persoonlijk gebruik te hebben denk hierbij bijvoorbeeld aan een rebounder. Het materiaal van het doel staat niet vast. Wel wordt er vaak een aluminium voetbalgoal gekozen door verenigingen. Naast deze twee regels zijn er nog veel meer regels alleen al voor het doel.

Alles samen zijn er dus aardig wat haken en ogen voordat je een officieel potje voetbal kan spelen. Nu zijn slechts drie bepalingen kort behandeld, maar het is een aardig boekwerk. Er zit dus meer werk achter een voetbalvereniging dan misschien gedacht. Gelukkig zijn er veel mensen die het leuk vinden en zich hierin verdiepen.

Meer
Lees meer...