‘De Mol’ aflevering 5: de afvaller zaait verwarring en de competitie schakelt naar het volgende niveau

Deze keer was het wel voor echt: Eva kreeg de rode duim en moet ‘De Mol’ na de vijfde aflevering verlaten. Een aflevering waarin véél gebeurde en waarin er veel mollenjagers op het einde hun topkandidaat naar huis zagen gaan. Maar intussen komt één andere kandidaat scherper naar voor.

Vijf kandidaten en een mol: die partij schiet er nog over nu Eva haar koffers mocht pakken en uit Vietnam moest vertrekken. De mol had deze aflevering kansen genoeg om te mollen, maar is dat ook altijd gelukt?

Eva naar huis

Eva is het alvast niet, want zij moest nu écht naar huis. Geen mollenstreek van Gilles De Coster, geen extra opdracht, geen konijnen meer. Zij kon geen pasvragen verzilveren, al liet ze achteraf ook aan ons weten dat ze alles heeft ingezet op één kandidaat. Veel hadden de pasvragen dus niet uitgehaald. Al zou het best kunnen dat één van haar medekandidaten ook op dezelfde ‘mol’ heeft ingezet en dankzij de pasvragen gered werd.

Eva had alleszins minder informatie om haar gok op te baseren. Zij moest tijdens de laatste opdracht, waarin de pasvragen te verzamelen waren én ze eventueel een vrijstelling had kunnen te pakken krijgen, verstek geven. Het is meteen de eerste keer dat een kandidate tijdens De Mol zo ziek wordt dat ze niet kan meedoen met een opdracht. Zij zag dus niet hoe haar collega’s elkaar bewust onderuithaalden, wanneer ze voor de groep gingen en wanneer er gemold werd. Dat werd haar mogelijk fataal.

VIER

Axel

Axel is de mol omdat …

Axel is een betrouwbare kerel die zijn eigen sterktes kent, dat blijkt meteen uit de eerste proef, waarbij hij moet navigeren. Logisch, een piloot kan goed inschatten. ’t Is ook een ideaal moment om te mollen, want niemand kan hem controleren: hij stapt zonder het touw te gebruiken de goede richting uit en mikt dus wat qua afstand. Het eerste mes vinden hij en Bruno niet omdat ze vergeten zijn welke richting de tweede etappe uitging. Een piloot die de richting kwijt is? Heus. Nadien beschuldigd hij er Bruno ook van dat die “los voorbij het eerst mes gelopen is.”

Ook in de derde opdracht, waarbij de kandidaten zich door een Vietcong-acthtige jungle moeten weten manoevreren, raakt Axel een beetje verdacht. Hij is namelijk meteen uitgeschakelt: zo zijn ze meteen hun primaire richtingaanwijzer kwijt én is er een man minder om op tijd bij Bas te geraken. Twee keer saboteert hij daarmee een opdracht waarin richting aanwijzen cruciaal is.

Axel is niet de mol omdat …

Anderzijds is het moeilijk om te geloven dat Axel de mol is van dit jaar. Hij kon ook makkelijk gedurende het stappen lichtjes van richting afgeweken zijn en dus volledig naast de messen terechtkomen. Als piloot weet hij als geen ander hoe desastreus een kleine afwijking kan zijn. Ze vinden ook het mes met de hoogste waarde.

In de etiquetteopdracht gaat Axel ook steenhard voor het geld en niet voor de vrijstelling. Dat kan natuurlijk twee richtingen uit: als mol zou hij de vrijstelling ook niet nodig hebben. Maar hij zou zijn opdracht ook m akkelijk hebben kunnen laten mislukken. Hij probeert twee keer op rij om zijn stokjes op te rapen. De eerste keer lukt dat niet en kan hij makkelijk de opdracht laten liggen. Ze is namelijk 700 euro waard en niet zo evident.

Toch duikte Axel, ten koste van zijn tafelvaardigheden die tot dan prima verliepen, vol enthousiasme onder tafel op zoek naar de eetstokjes. Hij mept nog eens met zijn achterhoofd tegen de tafel zodra dat excuus wat absurd begint te worden. Daarmee haalt hij 700 euro binnen en is hij twee keer (mede)-verantwoordelijk voor twee grote bedragen in de pot. Vorige week verdachtten we hem nog, deze week iets minder.

Bas

Bas is de mol omdat …
Bas, onze headhunter, heeft tijdens deze aflevering heel wat op zijn geweten dat hem verdacht maakt. Zo slaagt hij er tijdens de eerste, niet heel moeilijke opdracht, totaal niet in om vuur te maken. Het ziet er ook behoorlijk verdacht uit, ook al omdat hij voor een groot bedrag verantwoordelijk is: 900 euro. Erg zijn best doen om vuur te maken, doet hij eigenlijk niet. Hij kiest meteen voor het zwaardere hout en als dat niet lukt, volgt hij ook Eva’s advies om het met gras te proberen, niet verder op. Het lukt niet: 900 euro minder.

In de tweede proef, tijdens het wijnproeven en eten, gaat Bas vol voor de vrijstelling, da’s duidelijk. Hij voert de etiquette uit alsof hij het briefje met de regels vanbuiten heeft geleerd. Misschien is dat ook gewoon zo. Hij krijgt de vrijstelling, omdat hij ook perfect weet wat hij moet doen. Natuurlijk wil de mol de vrijstelling: da’s een vrijstelling minder voor de kandidaten.

En dan is er natuurlijk nog die derde opdracht, waarin hij kans maakt op de vrijstelling én ook meteen de boel ijverig manipuleert. Want voor de vrijstelling moeten de kandidaten terug de jungle in. Hij offert dus met schijnbaar gemak 4.000 euro (!) op voor de kans om de vrijstelling te pakken te krijgen. Daarnaast zegt hij tegen Joeri en Elisabet meteen iets over de twee pasvragen. Hoe weet Bas dat het er twee zijn, tenzij hij over de opdracht is gebrieft. Dat kan natuurlijk ook tijdens zijn verblijf in de cel gebeurd zijn, door de productie.

Maar één ding blijft zeker: die vierduizend euro kunnen Bas duidelijk niet veel schelen, de vrijstelling wel. Maakt het hem niet uit hoeveel er in de pot zit? Wil hij de vrijstelling uit de handen van de andere kandidaten halen? Is hij de mol?

VIER

Bas is de mol niet omdat …

Er zijn ok drie redenen om te denken dat Bas niet de mol is. In het derde stuk van de eerste opdracht, wanneer de kandidaten op fruit moeten schieten, geeft hij een goede tip. Eerst op de watermeloen mikken en daar zo veel mogelijk geld op inzetten. Hij wijst ook meteen aan: beginnen met de sterkste speler op dat vlak, een taakje waar hij (en heel Vlaanderen) direct Joeri voor aanwijst.

Dat Bas stalen zenuwen heeft en kan liegen, zorgt ook voor behoorlijk wat geld in de pot. Hij zorgt namelijk met een discussie van vijf minuten met de eigenaar van de wijnhandel dat er vijfhonderd euro in de pot gaat. Da’s nochtans een opdracht die best moeilijk is en eenvoudig verkeerd had kunnen lopen.

Daarnaast moeten we ook zeggen dat voor de vrijstelling gaan, twee kanten opkan. Dat Bas in onze ogen ook nog behoorlijk knullig liegt over de reden dat ze toch naar de wapenopslagplaats terugmoeten (code, goed gevonden, 1 pasvraag krijgen, niet zo goed gevonden), kan tonen dat hij niet gebrieft is.

Bruno

Bruno is de mol omdat …

Bruno, de grijze vos onder de kandidaten, laat zich in de eerste opdracht niet echt zien. Hij moet, nadat het vuur uitgaat, eigenlijk niet meer mollen, want de derde opdracht is sowieso heel moeilijk. Een beetje vertrouwen wekken kan dus geen kwaad. Zoals Axel zegt: het eerste mes loopt hij rakelings voorbij. Express?

Maar vooral in de ochtend na de tweede opdracht maakt Bruno zich verdacht. Zo vragen de kandidaten zich af waar Bas zou zijn. Hij antwoordt al lachend “die zit in een gat onder de grond en gaat op ons schieten.” Laat ‘op ons schieten’ nu precies zijn wat er in de derde opdracht gebeurt. De mol weet dat.

In de tweede opdracht offert Bruno zich ook op, op een heel mollig moment: net als het belangrijk begint te worden, laat hij zich neerschieten. Dat is enkele minuten nadat hij, ondanks de immense tijdsdruk van de opdracht die 4.000 euro kan opbrengen, doodleuk even van het uitzicht gaat genieten. Nadien zijn de kandidaten ook meteen de weg kwijt. Zich laten neerschieten betekent ook dat Eva’s dogtags worden overgedragen aan anderen. Hmmm.

Bruno is de mol niet omdat …

Is Bruno gewoon een ijverige kandidaat met veel groepsgevoel? Het kan: hij vindt uiteindelijk het duurste zakmes, wat geen klein beetje geld in de pot doet verdwijnen. Nochtans zijn ze maar ‘ongeveer’ in de buurt van het mes door de instructies van Axel. Daar had hij nochtans makkelijk kunnen mollen door in de richting van het mes te lopen en het dan niet te vinden.

Ook in de tweede opdracht haalt hij geld binnen: tweehonderd euro is niet veel, geen bedrag waar een mol eventueel over valt, maar hij doet het dan ook met verve. Vlotjes tweehonderd euro in de pocket en wij hebben al slechtere grappen gehoord. Daarnaast bleek Bruno prima tafelmanieren te hebben, maar deed hij niet overdreven zijn best. Of is dat clevere montage?

In de derde opdracht kan het dus twee richtingen uit. Ja, hij gaat even levensgenieten, maar dat past ook wel bij Bruno’s karakter. Anderzijds offert hij zich op omdat hij weet dat dat de snelste manier is om (veilig) uit te vissen waar de scherpschutters zitten. Bruno weet ook dat de mol weet waar de scherpschutters zitten. Of de opdracht slaagt is ook niet van hem alleen afhankelijk, het is dus evident om één iemand zich te laten offeren.

Elisabet

Elisabet is de mol omdat …

Elisabet moet tijdens de eerste opdracht niet veel doen: ze zegt meteen dat ze wel wat kan, maar houdt zich toch behoorlijk afzijdig tijdens de drie survivalopdrachten. Boogschieten kan ze niet, maar veel staat er ook niet op haar hoofd: honderd euro.

Tijdens de etiquette-opdracht is het nochtans makkelijk voor Elisabet: ze moet een speech geven van twee minuten. En dat doet ze ook: ze begint eraan, ze raakt een aantal belangrijke dingen aan die normaal zijn in elke speech en … dan niets meer. Op nog dik twintig seconden te gaan is Elisabet de draad kwijt en terstond is de groep 600 euro kwijt.

In de derde opdracht gaat het van kwaad naar erger voor Elisabet. Ze raakt de kaart, zowat de levenslijn van de groep, kwijt. Die blijkt later bij Joeri te liggen: heeft ze ze ergens laten liggen? Wij geloven niet echt dat een spoedarts op zo’n moment de kaart vergeet, maar kom, het kan.

Op het einde van de opdracht, Elisabet is nog niet geraakt, gelooft ze niets van Bas zijn uitleg over de pasvragen en de code. Toch gaat ze met hem mee en laat ze zich door Joeri overtuigen. Omdat de mol geen vrijstelling nodig heeft en ze op die manier veel tijd kwijt zijn? Of is Joeri overtuigender dan we denken? Met seconden te gaan, zetten ze Bas nog op de jeep. Elisabet heeft op dat moment het grootste deel van de dogtags van de geraakten. Ze gooit ze weg, op ééntje na: die van Bruno.

Elisabet is de mol niet omdat …

De eerste opdracht is in principe makkelijk te saboteren. Toch zegt Elisabet meteen dat ze niet echt ervaring heeft in de jeugdbeweging: ze krijgt dus ook geen hoog bedrag op haar hoofdband gekleefd.

In de tweede opdracht moet Elisabet dus twee minuten speechen. Op zich een haalbare kaart voor de meeste mensen, maar het moet in het Engels en Elisabet probeert ook vrij hard om die tijd vol te maken. Maar het blijft een wijnproeverij en het gaat mis. Door de opdracht aan te gaan, geeft ze wel voluit haar kansen op de vrijstelling op.

De mol zou in de derde opdracht veel kansen moeten hebben, dat zeiden we hierboven al. Maar Elisabet doorziet Bas zijn strategie al snel en kaart dat ook meteen aan. Dat ze de pasvragen van de anderen weggooit is ook niet noodzakelijk typisch mollengedrag: de andere kandidaten (behalve Kaat) zouden dat waarschijnlijk ook gedaan hebben. Daarnaast lukt de opdracht: als Elisabet zelfs maar iets trager had gestapt, zou de mol deze opdracht kunnen gesaboteerd hebben en da’s niet gelukt.

Joeri

Joeri is de mol omdat …

Joeri heeft zich de laatste weken al érg symathiek gemaakt bij de kijkers van De Mol en het programma zou er heel anders uitzien zonder zijn permanente glimlach en teamspirit. Maar is het allemaal een dekmantel en is ploegbaas Joeri gewoon keihard aan het mollen? Tijdens de eerste opdracht is daar niet veel van te merken. Maar hij krijgt een erg hoog bedrag toegewezen (toegegeven: wij zouden hem ook de 1.400 euro toewijzen) en faalt dan keihard in de opdracht. Nochtans schiet hij meerdere keren nét naast. Het is een opdracht die makkelijk te saboteren valt.

Tijdens de tweede opdracht schijnt Joeri goed te weten dat hij de ‘speciale plaats’ in de tweede opdracht niet te pakken zal krijgen. Dat hoeft ook niet, als mol. Maar desondanks schijnt hij niet geïnteresseerd te zijn in de opdracht. Voor 300 euro moet hij de man het woord ‘regenpijp’ laten uitspreken en dus verzint hij een liedje (?) dat de andere kandidaten dan maar moeten zingen. Het is een beetje klungelig en er komt ook geen tweede poging.

De belangrijkste aanwijzingen richting MolJoeri zitten in de laatste opdracht, waarin iedereen wel wat verdacht is. Joeri haalt het tot op het einde (omdat hij de scherpschutters weet zitten?), beïnvloedt het spel én, cruciaal, heeft de kaart vast nadat Axel ze aan Elisabet gaf en die laatste ze kwijtwas. Wil hij daarmee de boel doen vertragen? Heeft hij de kaart gewoon gestolen? 4.000 euro is veel geld. Wat ook opvalt: Joeri lacht de hele tijd, als er iemand neergeschoten wordt, als de kaart kwijt is, als hij onder schot genomen wordt. Kan hij het zich permitteren om zich gewoon te amuseren omdat hij weet dat hij toch blijft?

Als laatste gelooft Joeri Bas ook vrij snel: hij overtuigt Elisabet ervan om nog terug te keren om de ‘code’ in te geven en lijkt ook niet verbaasd als Bas uiteindelijk een vrijstelling binnenhaalt. Hij keertt met andere woorden vlotjes terug op zijn passen, met het risico dat ze de vierduizend euro kwijtspelen door tijdsgebrek. Het zou eens iets anders zijn: een mol die zich continu inzet voor de groep.

Joeri is de mol niet omdat …

We zeiden het al: ’t zou wel eens iets anders zijn, zo’n mol die in elke opdracht stoïcijns kalm blijft en steenhard uitvoert, uitvoert, uitvoert. Of Joeri is gewoon voor het geld aan het gaan en weet dat hij veel kan. In de eerste opdracht schiet hij drie keer rakelings langs de watermeloen, ei zo na hadden ze 1.400 euro verdient. De rest kwam nauwelijks aan zijn enkels.

Tijdens de tweede opdracht laat Joeri zich niet opmerken, al probeert hij in het begin wel om de regels van de etiquette te volgen. Misschien weet hij al snel dat er anderen zijn die sowieso beter in aanmerking komen voor de beste etiquetteprijs, misschien weet hij echt niet hoe hij de man ‘regenpijp’ moet laten zeggen. Het is ook ‘maar’ driehonderd euro: er staat die dag ook wat anders op het spel.

In de derde opdracht blinkt Joeri opnieuw uit: het is echt wel iemand die wij in ons team zouden willen. Hij trekt de hele ploeg mee, zet zich ook als eerste en maakt zo het meeste kans om geraakt te worden. Onder zijn bewind raken pas laat in het spel twee mensen gewond. Als de groep verloren loopt, zet hij de groep nadien op het juiste pad.

Hij lijkt ook oprecht kwaad op Kaat als ze tijdens het laatste stukje onderweg naar Bas plots begint te roepen en daardoor hun positie weggeeft. Uiteindelijk beslist hij ook snel om het zekere voor het onzekere te nemen en toch Bas te geloven. Onder zijn leiding komt het team uiteindelijk op tijd aan bij de jeep. Hij lijkt zich op geen enkel moment zorgen te maken over de pasvragen. Lang verhaal kort: als Joeri de mol is, is het een heel sympathieke.

Kaat

Kaat is de mol omdat ….

Kaat is de lieve van de groep: de tegenhanger van Joeri. Maar ook zij zou wel eens wat gemold kunnen hebben tijdens de vijfde aflevering van De Mol. Zij verdedigde wel regelmatig Eva en wilde haar de vorige afleveringen ook terughalen. Maar in de eerste opdracht krijgt zij 700 euro op haar voorhoofd geplakt. Boogschieten kan ze écht niet, maar dat is makkelijk te faken.

Onze potentiële mol Kaat is ook meteen de eerste die de etiquetteregels ziet hangen en er niets over zegt. Ze schijnt die regels ook meteen vrij goed onthouden te hebben, misschien omdat ze ze tussendoor van de productiecrew nog eens gekregen heeft.

Tijdens de laatste opdracht, als duidelijk wordt dat Eva niet zal meedoen, probeert Kaat subtiel Eva aan te moedigen om de dogtags aan haar te geven. Tenslotte overleeft Kaat het heel lang in het laatste spel. Ze laat zich dan ook op een beetje een klungelige manier neerschieten. Nadat ze sterk tactisch nadenkt (ze weet ook al meteen welke pasvragen ze wel en niet zou bijhouden) en om de laatste schutter heengaat, geeft ze haar positie weg door te schreeuwen. Ze kijkt ook niet achter zich, waar de schutter is en raakt neergeschoten op een moment dat er nog weinig team over is.

Kaat is de mol niet omdat …

Kaat waarschuwt meteen dat ze niet voor een hoog bedrag ingezet wil worden tijdens de survivalopdrachten. Ze krijgt de 700 euro en kan absoluut niet boogschieten, zo blijkt; Makkelijk te saboteren, maar dan had ze ook voor een hoger bedrag kunnen gaan of survivalkennis kunnen faken. De mol is uiteindelijk wel gebrieft. Maar hier is geen leugen te bespeuren.

Tijdens de etiquette-opdracht gaat Kaat voluit voor het geld en ze heeft daar ook een goede methode voor: een singalong! Goed gevonden, leuk uitgevoerd en vierhonderd euro in de pot. Dit is een opdracht die heel moeilijk te mollen viel. Het is een moeilijke opdracht om juist te doen.

Uiteindelijk is Kaat ook één van de laatste drie in het team dat Bas moet bevrijden, maar raakt ze wel neergeschoten. Een beetje klungelig, als mol zou ze perfect nog even zijn kunnen doorgaan om Bas tegen te houden, zodat hij geen vrijstelling krijgt. Dat heeft ze echter niet gedaan. Kaat leek tijdens de eliminaties ook oprecht triest dat Eva zou vertrekken.

Conclusie: verwarring en wie is niet de mol?

Vorige week schrapten we al voorzichtig Joeri van ons lijstje, ook deze week durven we tentatief Kaat als kandidaat selecteren. Het kan natuurlijk nog alle kanten uit. Maar het meest opvallend: de exit van Eva. Heel wat mollenjagers, ook in onze Facebookgroep, hadden haar als mol gepind en ook deze aflevering vertoonde ze wat mollengedrag.

Haar eliminatie zaait dan ook wat verwarring en toont opnieuw dat we enkel weten wat de makers van De Mol ons tonen. Wie de mol is, weten wij ook nog niet zeker. Maar deze aflevering maakten zich opnieuw wat kandidaten verdacht. Met de focus weg van Eva, lijkt het plots alsof iedereen zich verdacht gedraagt. Eén ding is duidelijk: we zijn op het punt in het spel gekomen waarbij iedereen keihard voor pasvragen en vrijstellingen gaat. Het zal dus alleen maar moeilijker worden om sabotage en mollen van elkaar te onderscheiden. Want je hebt mollen en mollen mollen, natuurlijk.

Wil je op de hoogte blijven over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep

Meer
Lees meer...