‘De Mol’ aflevering 6: Familiebezoek als perfect excuus voor de mol?

‘De Mol’ aflevering 6: Familiebezoek als perfect excuus voor de mol?

‘De Mol’ is toe aan de zesde aflevering en het langverwachte familiebezoek. Al ging dat even helemaal anders dan we van ‘De Mol’ gewoon zijn. Geen opdracht waarbij de kandidaten samen moeten werken met hun familielid in levenden lijve, maar een voordeel voor één kandidaat, of moeten we zeggen één mol?

Ah, het familiebezoek, traditiegetrouw de aflevering waarin we de kandidaten (en de mol) van hun meest menselijke kant te zien krijgen. Maar dit jaar zag die aflevering er toch even anders uit. Maar één persoon kreeg echt bezoek van zijn of haar familielid. De rest moest het doen met de triestige troostprijs: een etentje over Skype.

Dit jaar dus geen uitgebreide opdracht met de familie, maar de familieleden als avatars in een computerspel. Een opdracht waarbij er 5.000 euro te verdienen was, al was niet iedereen uit op het geld. Ook in de tweede opdracht stond er veel geld op het spel, maar ook daar werd er maar een fractie verdiend. Maar wie is er hier de schuldige aan? Dit zijn onze verdenkingen.

Afvaller

Deze week was het ouderdomsdeken Bruno die het spel moest verlaten. Tijdens het invullen van de test zei hij het zelf nog. “Wie nu te veel spreidt, is niet goed bezig. Je moet het risico nemen.” Maar dat risico leverde hem dus een rood scherm op.

Bruno was een kandidaat met heel wat molcapaciteiten, maar uiteindelijk ging hij wel keer op keer tot het uiterste. Denk maar aan de opdracht met de Vovinamvechters, waar hij tot helemaal op het einde standhield of vorige week nog toen hij op de valreep (en voor 1.100 euro) het zakmes vond in de boom. De groep zal het vanaf nu dus zonder z’n vaderfiguur moeten doen. Maar wij zullen Bruno en zijn kippen Marieke en Vera alvast niet snel vergeten.

VIER

1. Axel

Axel is de mol omdat …

Axel zat in de eerste opdracht in het blauwe team. Het team dat wel de moeite deed om de juiste koffers te verzamelen. Dat lijkt natuurlijk iets wat je als goede kandidaat doet, maar het kan ook gezien worden als dé ideale dekmantel. Je kan eigenlijk al verwachten dat andere kandidaten tot het uiterste zullen gaan om hun familielid naar Vietnam te halen. Dus als mol kan je hier perfect even “je best doen” en jezelf zo buiten de verdenking stellen. Hierdoor willen we Axel en Joeri dus nog niet afschrijven. Ook al gingen ze in de eerste opdracht voor geld.

In de tweede opdracht ging Axel samen met Bruno brommers volstapelen en daar liep er opnieuw heel wat mis. Er werd geen geld verdiend en aangezien Bruno naar huis ging, was het als er gemold werd, het werk van Axel. Het blijft natuurlijk een vreemde keuze om de boot op je brommer te plaatsen terwijl je niet weet wat die doet. Ook de keuze om het televisiescherm meteen van de brommer te halen in plaats van deze verdubbelaar op een andere manier mee proberen te nemen, is toch verdacht. Het ging hier namelijk om een een zekerheid op verdubbeling, terwijl de boot een risico inhield.

Axel is NIET de mol omdat …

In de eerste opdracht probeert Axel om geld te verdienen in plaats van voor z’n familielid te gaan. Wanneer Axel doorheeft dat het andere team vol voor de komst van hun geliefde ging en daarbij het geld volledig negeerde, ziet hij er ook oprecht gefrustreerd uit. Ook hij had graag zijn vriendin naar Vietnam overgevlogen, maar de manier waarop het andere team het spel gespeeld heeft, zit hem duidelijk ook dwars.

In de tweede opdracht kan je Axel geen gebrek aan moeite verwijten. Hij stapelt z’n brommer overvol, maar daardoor wordt het natuurlijk moeilijker om het parcours foutloos af te leggen. Maar uiteindelijk heeft Axel, doordat hij de boot bijhad, maar een dikke 200 euro verspeeld. De schade valt dus best mee.

VIER

2. Bas

Bas is de mol omdat …

In de eerste opdracht zit Bas in het team met Kaat en Elisabet. Het team dat geld volledig links laat liggen en volop voor de familieleden gaat. Als mol is de familie natuurlijk het perfecte excuus om geld uit de pot te houden want niemand zal je verwijten dat je graag je familielid wil terugzien.

Bij opdracht 2 gaat Bas samen met Kaat op zoek naar de tegeltjes in de mozaïekmuur terwijl ze ook op de brommertjes moeten letten. Bas gaat op zoek naar de tegels, maar daarbij vraagt hij ook constant de hulp van Kaat, waardoor er op dat moment dus niemand naar de brommers aan het kijken is. Een strategie die uiteindelijk ook werkt, want ze missen twee brommertjes, waardoor Bruno en Axel uiteindelijk zelfs de boot op hun brommer laden, die de waarde van hun lading halveert.

Ook valt het op dat Bas alle details van de mozaïektekeningen wil uitleggen, terwijl dat compleet overbodig is. Want wat heeft het voor nut of er jongetjes of meisjes op de brug staan, als je gewoon moet doorgeven naar welke locatie ze moeten gaan. Ook noemt hij de brug een ladder, terwijl dat toch wel de belangrijkste informatie is. Verder gebruikt hij ook het woord ‘pagode’, een term die niet iedereen kent en die Joeri en Elisabet al meteen verwart.

Bas is NIET de mol omdat …

We moeten Bas en Kaat toch wel feliciteren omdat ze alle tegeltjes gevonden hebben op de muurtekening van vijf kilometer lang. Dat is een immense afstand en de tegeltjes die ze moeten zoeken zijn heel klein. Bas had simpelweg voorbij de juiste mozaïeken kunnen lopen, zonder dat Kaat het gezien had en zo hadden Joeri en Elisabet minder locaties gekregen en had er minder geld verdiend kunnen worden.

VIER

3. Elisabet

Elisabet is de mol omdat …

Het is Elisabet die als enige haar bezoek krijgt. Maar uiteindelijk speelt ze zo in totaal wel 5.000 euro uit de pot en dat volledig ten koste van Kaat, die wél nog het geld wilde ophalen. Een ideale molactie, want op die manier hou je 5.000 euro uit de pot, maar iedereen denkt dat het gewoon is om je familielid te zien, waardoor je de verdenking van je af kan schuiven.

Het moet ook gezegd worden dat de mol vorige week zei dat hij/zij niet wist “hoe de groep zou reageren als ze wisten dat hun familieleden niet zouden komen”. Er komt uiteindelijk wel één familielid, dat van Elisabet, maar de rest van de groep krijgt dus geen bezoek. Zou Elisabet als mol bewust de enige zijn geweest haar familie over de vloer kreeg?

In de tweede opdracht gaat Elisabet samen met Joeri Instagramfoto’s maken. Dit lukt hen best goed, maar Elisabet probeert de boel de hele tijd te vertragen. Ze moet naar het toilet en blijkbaar doet ze dat ook op het einde, wanneer de tijd dus dringt, en zo zijn ze uiteindelijk te laat voor de laatste foto. En zo gaat er dus weer 500 euro verloren.

Elisabet is NIET de mol omdat …

Als mol je ‘avatar’ naar het vliegtuig laten lopen zonder geld, is wel héél opvallend. Zo duidelijk geld uit de pot spelen, lijkt ons toch wel iets te riskant als mol. Verder moeten we ook toegeven dat in de tweede ronde Elisabet en Joeri het meeste geld binnenhalen. Ze volgt de tekeninstructies goed op en zo kan de koerier de juiste locaties snel vinden.

Als Elisabet niet de mol is, maakt ze nu wel een grote kans om het spel te winnen. Doordat haar man een rood scherm kreeg, heeft ze nu enige zekerheid over haar verdachte. Ze gaf aan dat ze spreidde tussen twee kandidaten, degene waarop Michaël invulde, is (als hij het goed invulde) al zeker niet de mol. Zo heeft Elisabet nu dus meer zekerheid over haar mol en heeft ze dus goede papieren om de finale te halen en mogelijk het spel te winnen.

VIER

4. Joeri

Joeri is de mol omdat …

Joeri deed samen met Bruno en Axel in de eerste opdracht nog moeite om geld te verzamelen. Dit is, zoals we eerder al zeiden, een goede manier om je als mol buiten de verdenking te stellen. Want je kan ervan uitgaan dat de andere kandidaten hun uiterste best zullen doen om hun familielid naar Vietnam te halen en zo kan je dus “je best doen” en de verdenking van je af halen.

In de tweede opdracht is Joeri op pad met Elisabet en moeten ze instagramfoto’s maken. Uiteindelijk kunnen ze bijna alle foto’s tot een goed einde brengen. Maar hij laat uiteindelijk Elisabet toch naar het toilet gaan en tijd verspelen, waardoor ze dus één foto – en de bijhorende 500 euro – missen.

Tot slot is het ook opvallend dat Joeri’s vriendin zegt dat hij gestresseerder is dan ze van hem gewoon is. Zij kent hem natuurlijk het beste dus kan dit natuurlijk wel iets betekenen.

Joeri is NIET de mol omdat …

Het blijft toch moeilijk om in de immer enthousiaste Joeri een mol te zien. Hij blijft altijd voor elke opdracht gaan en haalt ook veel geld binnen. Dat hij in de eerste opdracht voor het geld gaat en niet voor zijn familielid lijkt toch vooral aan te tonen dat hij een kandidaat is en nog steeds vooral geld wil binnenhalen.

VIER

5. Kaat

Kaat is de mol omdat …

In de eerste opdracht kwam Kaat met het plan op de proppen om gewoon willekeurige koffers te proberen en zo dus geen geld te verdienen en volledig voor de familie te gaan. Zo speelt dat team 4.000 euro kwijt in de tweede ronde en ook de overblijvende 1.000 euro gaat uiteindelijk verloren. Het feit dat Kaat op het laatste moment nog voor het geld wil gaan, lijkt kandidatengedrag, maar op dat moment wist ze al dat Elisabet Michaël rechtstreeks naar het vliegtuig ging laten lopen, dus maakt ze zich zo heel wat minder verdacht en komt het geld toch niet in de pot. Twee vliegen in één klap voor een mol.

In de tweede opdracht zit Kaat samen met Bas in de sleutelpositie, waar ze impact heeft op de opdrachten van de andere groepjes. Daarbij stelt Kaat zelf voor om op de brommers te letten, die belangrijk zijn voor de opdracht van Axel en Bruno. Daarbij mist ze de brommer met de boot en ziet ze bij de brommer met “X 0” enkel het vermenigvuldigingsteken. En laat dat nu net de brommer zijn waarbij het meeste geld verloren kan gaan.

Kaat is NIET de mol omdat …

Kaat wilde op het einde toch nog voor de 1.000 euro gaan. Dit kan camouflage zijn, maar het kan natuurlijk ook oprecht kandidatengedrag zijn. Als Kaat op dit moment zeker is van haar mol, wat niet zo vreemd is in deze fase van het spel, kan ze wel al beginnen denken aan de pot die ze dan mogelijk mee naar huis kan nemen. Dan is die 1.000 euro uiteraard wel welkom.

In de tweede opdracht benadrukt Kaat ook dat ze de vaas meenemen toch te risky vindt en dat is het in principe ook. Het zijn Bruno en Axel zelf die beslissen om voor de boot te gaan en zo de waarde van de brommer van Axel halveren.

VIER

Hoofdverdachte

Na deze aflevering stijgt Elisabet toch weer naar de eerste plaats op ons mollenlijstje. In de eerste opdracht speelt ze 5.000 euro uit de pot en in de tweede opdracht gaat ze op het foute moment naar het toilet waardoor het geld van de laatste foto verloren gaat. En ook de uitspraak van de mol die zegt dat de rest geen bezoek zal krijgen, blijft door ons hoofd spoken.

Bekijk hier ons interview met afvaller Bruno:

Wil je op de hoogte blijven over alles van De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep.

Gesponsorde artikelen