‘De Mol’ kent eerste afvaller: dit zijn onze verdenkingen

‘De Mol’ kent eerste afvaller: dit zijn onze verdenkingen

Aflevering 2 van ‘De Mol’ konden we eigenlijk ook zien als de eerste aflevering dit seizoen, want voor de eerste keer dit seizoen startte de aflevering met een mol. Maar wie die mol is, daar hebben we natuurlijk nog het raden naar. Al hebben we natuurlijk wel al enkele vermoedens. Dit zijn onze verdenkingen na aflevering 2.

De Mol is nu pas echt begonnen. Voor de eerste keer begon de aflevering met een mol. Daardoor kunnen we nu ook voor de eerste keer echt kijken naar de kandidaten en op zoek gaan naar de mol.

Opdrachten

We kregen twee opdrachten in deze eerste aflevering. In de eerste opdracht moesten de kandidaten (en de mol) Masterchef-gewijs aan het koken. Slechts twee kandidaten kregen daarbij het recept te zien. Al de rest moest het doen met de aanwijzingen van die twee en de kandidaten die geïnformeerd zijn door die twee. De interessantste plaats als mol is hier dus duidelijk het eerste kookteam, daar kan je meteen de boel saboteren en het voor de rest verpesten. En dat lukt de mol (of de kandidaten): er wordt geen geld verdiend.

VIER

In de tweede opdracht is de beste plaats om als mol te zitten het “sterke” team te zitten. Dat is het team dat bepaalt hoeveel geld er verdiend wordt. Door hier snel te gaan kan je er zelfs voor zorgen dat er geen geld verdiend wordt. Uiteindelijk wordt er hier 1.450 euro verdiend, maar dat had veel meer kunnen zijn. Door de opdrachten beter uit te voeren en door niet te wachten op het einde.

VIER

De afvaller: Liesbeth

De eerste echte aflevering, dat betekent natuurlijk ook de eerste afvaller. Die ongelukkige eer was weggelegd voor Liesbeth, een kandidate die in onze ogen de perfecte mol had kunnen zijn. Een rustige, beredeneerde mol, die mensen mee zou krijgen in haar verhaal.

Maar tijdens de aflevering werd al snel duidelijk dat Liesbeth niet de mol was, maar wel een gedreven kandidate. Ze was de eerste die bij het bouwen van de torens de juiste tip gaf om de cilindervormige blokjes telkens naast een balvormig blokje te leggen, een strategie die na trial and error de beste bleek. Ook was ze een van de sterkhouders van het “sterke team” in de tweede opdracht, waarbij ze ook eerlijk was over haar fouten bij het bamboespringen. En zo de schuld voor een fout naar je toe trekken, dat zien we een mol niet snel doen en zeker geen onervaren mol die nog maar net op de hoogte is van z’n taak.m

VIER

Axel

Is de mol omdat …

Axel was een van de bewuste dipsausverbrodders. Toegegeven, hij wist niet dat er al een perfecte dipsaus klaar stond, maar toch had een blik over de tafel hem snel kunnen leren dat er al een potje klaarstond. Ook in het torengebouwen was Axel geen echte hoogvlieger. Een echte toren hebben we bij de piloot nooit echt gezien.

Is niet de mol omdat …

In de tweede opdracht zagen we dan weer een heel andere Axel. Axel was als grote, sterke man toch lid van het “zwakke team”, waar hij al snel de taak van “boldrager” toegewezen kreeg. Axel droeg die bol dan ook de hele wandeling zonder morren. Tijdens de laatste beklimming was Axel ook enorm aan het afzien, maar hij bleef, toen wel al zonder bol, doorgaan tot het bittere einde.

VIER

Bas

Bas is de mol omdat …

Bas was samen met Kaat de starter van de kookopdracht. Daarbij waren zij ervoor verantwoordelijk dat het eigenlijk al meteen gedoemd was te mislukken. De overdracht ging heel chaotisch, waardoor cruciale info “vergeten” werd. Want oké, wapperen is belangrijk, maar niet belangrijker dan “de dipsaus is al klaar” of “de ingrediënten in de hoek heb je niet nodig”. Tijdens de briefing had Gilles de mol ook de tip gegeven dat een beetje te veel van een ingrediënt genoeg was om het volledige recept in de war te sturen. En het was Bas die Kaat aanspoorde om “meer van dat paars” te gebruiken. Heeft de mol daarbij goed geluisterd tijdens z’n briefing. Tijdens de tweede opdracht zat Bas in het sterke team, wat volgens ons de betere plaats is om als mol te zitten. Daar wordt namelijk het eindbedrag beslist en de haalbaarheid van de opdracht.

Bas is niet de mol omdat …

Bas leek oprecht teleurgesteld in de manier waarop ze het tweede kookteam geïnformeerd hebben. Tijdens het uitleggen, is hij ook degene die probeert om toch enige structuur in de uitleg te steken, al lukt dat niet helemaal. Tijdens de tweede opdracht probeert Bas de vaart erin te houden bij het “sterke team” en wil hij ook steevast snel doorstappen, waardoor er meer geld verdiend kon worden.

VIER

Bruno

Bruno is de mol omdat …

Bruno blijft tijdens de hele aflevering een beetje op de achtergrond, wat als gevolg heeft dat hij voor ons toch wel verdacht lijkt. Een afwachtende mol, die we niet echt aan de voorgrond zien tijdens de eerste opdrachten lijkt ons het soort mol dat je mag verwachten wanneer die z’n rol nog maar net heeft toegewezen gekregen.

Bruno is niet de mol omdat …

Ingrid haalt op het einde van de aflevering aan dat Bruno haar goed geholpen heeft op de trappen. Dat maakt hem toch minder verdacht, want als mol zou je natuurlijk eerder voorstellen om nog een beetje te rusten om zo tijd te rekken.

VIER

Elisabet

Elisabet is de mol omdat …

Elisabet is duidelijk de beste in het torens bouwen met stokjes. Toch gooit ze haar hoge toren meermaals om. Elisabet en Eva komen ook laat aan bij de kookplaats. Waardoor er minder tijd is voor de overdracht van nuttige informatie. Elisabet zegt in de auto ook “Ik ga toch nooit winnen”, wat slim wordt opgemerkt door Axel, want inderdaad, een mol wint nooit. Tijdens de tweede opdracht is Elisabet een van de kandidaten van zwakke team die bij elk bordje toch graag even tijd neemt om er eens over na te denken. Hoewel ze vaak zegt dat ze geen tijd mogen verliezen, zegt ze minstens even vaak dat ze toch niet te overhaast te werk mogen gaan.

Elisabet is niet de mol omdat …

Elisabet is uiteindelijk degene die meerdere torens bouwt en zo het koken makkelijker kan maken. Op de laatste beklimming van de tweede opdracht ziet Elisabet duidelijk af. Toch vraagt ze niet om te stoppen. In tegendeel, ze blijft doorgaan, ook al begint ze te duizelen. Als mol had ze op dat punt al snel kunnen vragen om even te stoppen, maar het feit dat ze door bleef gaan lijkt een serieuze aanwijzing dat ze een gewone kandidate is.

VIER

Eva

Eva is de mol omdat …

Eva komt samen met Elisabet laat aan bij de kookplaats, waardoor ze uiteindelijk maar 40 seconden hebben, in plaats van een minuut om informatie over te krijgen. Daardoor had het vorige team dus minder tijd om op een juiste manier alle informatie door te geven en konden zij ook weer minder info doorgeven aan het laatste team. In het begin van de aflevering geeft Eva ook aan dat ze zonder bril helemaal blind is, net zoals een spreekwoordelijke mol dus. Martijn zegt in de auto dat de mol rond vier of vijf uur gebriefd is door Gilles, waarna hij meteen z’n aandacht richt op Eva. Zou Martijn ’s nachts iets gehoord hebben in de kamer van Eva?

Eva is niet de mol omdat …

Eva is de eerste die zegt dat er misschien een schakel wat losser zit. Als ze de mol was, had ze die info kunnen achterhouden en had ze kunnen wachten tot iemand anders op dat idee kwam en er dus meer tijd verspild werd. Tijdens het bamboespringen stelt Eva ook voor om met z’n allen het springstapje al mee te doen, waardoor het makkelijker zou zijn om het samen te doen.

VIER

Ingrid

Ingrid is de mol omdat …

Ingrid bleef deze aflevering opvallend op de achtergrond. Zoals we eerder al aanhaalden kan dat een reden zijn dat ze de mol is. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de gloednieuwe mol meteen opzichtig zou beginnen mollen, zeker wanneer je weet dat de groep op zoek is naar iemand die zich anders gevraagd dan op de eerste dag. In de eerste opdracht bouwt Ingrid torens met twee cilinders naast elkaar, ook al heeft Liesbeth de juiste tip gegeven om altijd een balkje naast een cilinder te leggen. Haar torens zijn dan ook heel instabiel en vallen meteen om, waardoor Ingrid omgedoopt wordt tot een “slechte torenbouwster” en ze al snel mag gaan koken, waar ze als mol meer zou kunnen saboteren. Ingrid zegt tijdens de tweede opdracht meteen dat de planken “vol met bruine zeep” hangen. Het feit dat ze specifiek bruine zeep zegt, is toch opmerkelijk aangezien dat nergens aangegeven stond.

Ingrid is niet de mol omdat …

Ingrid blijkt in de tweede opdracht toch een van de doorzetters. Ze blijft haar “zwakke team” motiveren om snel te gaan en dringt er ook op aan om niet te veel tijd te verliezen aan de opdrachten onderweg.

VIER

Joeri

Joeri is de mol omdat …

Tijdens de eerste opdracht toont Joeri zich als een sterke torenbouwer, maar wanneer enkel hij en Elisabet nog overblijven stelt hij voor om samen aan de laatste toren te bouwen. De toren waarbij de laatste stap te vinden was, die zoals Eva al zei, waarschijnlijk gewoon afwerking was. Toch zorgt Joeri er zo voor dat ze zevende tip, die belangrijker was niet wordt vrijgespeeld. Dit kan inderdaad zijn omdat die toren al een stuk hoger was, maar het kan ook een subtiele mollenstreek zijn. In de tweede opdracht verspilt Joeri toch wat tijd door de bol los te proberen slaan, hoewel dat niet de bedoeling was. Dit kost z’n team toch wel een paar minuten.

Joeri is niet de mol omdat …

Tijdens het torengebouwen wordt het vooral duidelijk hoe gedreven Joeri is om de perfecte toren te bouwen. En dat lukt hem uiteindelijk, met de nodige streskes, best goed. Ook in de tweede opdracht toont Joeri zicht als een gedroomde kandidaat. Zonder morren sleurt hij ‘den bol’ mee en hij houdt er ook de hele tijd goed de tred in. Tijdens het bamboedansen haalt hij zelfs z’n meest elegante voetenwerk boven waardoor we bijna zouden geloven dat hij het eerder heeft gedaan.

VIER

Kaat

Kaat is de mol omdat …

Kaat is een van de eerste kandidaten die oppert om te koken. Dat is natuurlijk de uitgelezen plaats om te starten als mol. Eén klein foutje in het begin en de volledige opdracht kan al om zeep zijn. Het is ook Kaat die extra “paars” toevoegt aan de dipsaus, iets wat Gilles als tip had gegeven aan de mol. Ook bij de tweede opdracht heeft Kaat duidelijk een voorkeur van team. Ze roept meteen dat ze zichzelf wel ziet als een sterke vrouw en ze dus graag in dat team wil zitten. Het team dat beslist hoe snel het tweede, zwakkere team moet gaan en zo dus ook beslist hoe veel geld er met de opdracht verdiend zal worden. Op het einde van de opdracht is het ook Kaat die de rest aanspoort om toch nog een paar minuten te wachten. Zo speelt ze toch weer mooi 250 euro uit de pot.

Kaat is niet de mol omdat …

Uiteindelijk is Kaat wel een van de mensen die het sterke team bleef motiveren om toch niet te traag te gaan. Uiteindelijk had er daardoor dus wel 750 euro extra verdiend kunnen worden die de groep misliep door het “zwakke” team toch trager in te schatten dan ze waren.

VIER

Martijn

Martijn is de mol omdat …

Het is Martijn die in de auto zegt dat “de mol tussen vier en vijf uur gebriefd werd”. Dit kan kloppen aangezien Gilles tijdens de briefing zegt dat het midden in de nacht is. Hoe kan hij dat weten? Heeft hij zich hier als mol versproken? Martijn is ook degene die zegt dat de toren bouwen met een cilinder en een balk naast elkaar geen goed idee is, terwijl dat bij iedereen wel lijkt te lukken.

Martijn is niet de mol omdat …

Martijn weet dat hij niet goed is in het bouwen van de toren en vraagt om te wisselen met iemand die het beter kan. In de tweede opdracht heeft Martijn het horloge aan. Een belangrijke taak die je de macht geeft om foute cijfers door te geven en zo de groep het idee te geven dat ze meer tijd hebben dan ze eigenlijk hebben. Toch doet hij dat niet, hij geeft correcte info door en zorgt er zo voor dat er niet overbodig geld verloren wordt. Op de trap lijkt Martijn ook oprecht gefrustreerd over het feit dat het sterke team nog wacht staat te wachten en zo 250 euro verliest.

Hoofdverdachte

Het is nog steeds heel vroeg om al een hoofdverdachte aan te wijzen, maar onze stem gaat deze week naar Kaat. De jonge spring-in-‘t-veld zat deze aflevering consequent op sleutelposities, die ze ook heel graag wilde. Door haar werd er veel geld verloren, zeker door het wachten aan het einde van de tweede opdracht.

We houden ook de minder opvallende kandidaten uit deze aflevering in de gaten. Zo bleven Bruno en Ingrid deze week meer op de achtergrond. Als mol wil je in de eerste weken natuurlijk nog niet te veel in de kijker lopen.

Bekijk hier ons interview met de eerste afvaller:

VIER

Wil je op de hoogte blijven over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep.

Gesponsorde artikelen