Na acht weken weten we eindelijk wie de dertiende mol is. Het was Sarah die in De Mol wekenlang de groep saboteerde en zelfs lang afstevende op de laagste groepspot ooit. Ze moest het maandenlang verzwijgen maar nu kan ze het eindelijk zeggen. “Er is zo veel dat ik wil vertellen, uitleggen en vragen aan de andere kandidaten.”
Heel Vlaanderen zat vanavond vol spanning te kijken naar de finale van De Mol, maar voor één persoon was het natuurlijk extra spannend. Vanavond viel het masker van de dertiende mol, Sarah, eindelijk af. Een moment waar ze zelf natuurlijk ook naar had uitgekeken. “De opluchting is enorm. Eindelijk mag ik openlijk praten over alles wat ik heb meegemaakt en gevoeld. Het grote geheim waar iedereen zo gretig naar zocht, is er nu niet meer. Die spanning, dat dubbele leven … dat valt plots weg en dat laat een vreemd soort leegte achter. Niet meer hoeven lieven, dat wordt wennen.”
Beste sabotage
Sarah stond er deze keer niet alleen voor als mol. Ze kon namelijk gebruik maken van haar molkoffer vol hulpmiddelen die ze kon inzetten tijdens haar sabotages. “Het moment waarop ik zelf de molkoffer in ontvangst nam in de helikopter voelde heel bijzonder. Toen dacht ik echt: ‘Dit komt goed. Ik heb het spel in handen.'”
Haar favoriete sabotage kwam er echter bij de loterij. Daar werd er geen geld verdiend en verdween er zelfs 2.400 euro uit de pot. “Ik had alles tot in het detail voorbereid. Ik voorspelde dat mensen balletjes zouden kopen (wat ook gebeurde), kocht er zelf vier om geld uit de pot te halen, hield een strakke pokerface tijdens de massage en het geluidsfragment en zorgde er meer voor dat Nimrod en Pedro, die voor pasvragen speelden, mochten blijven. Het was zonder meer de slechtste dag voor de groepspot.” Er stond die dag 3.000 euro op het spel, maar de groepspot eindigde maar liefst 2.400 euro lager dan voor de opdracht begon. “Aan de pokertafel moest ik teleurgesteld kijken, maar mijn hart maakte een sprongetje van trots”, klinkt het bij de mol.
Bij perfecte sabotages horen natuurlijk ook uitgebreide voorbereidingen. Toch viel dat voor Sarah nog wel mee. “Eigenlijk heb ik me enkel voorbereid via de molbriefings en die waren best wel intens. Ik kende elke proef tot in de puntjes: de vragen, de antwoorden, de sabotagemogelijkheden. Maar verder heb ik bewust geen oude seizoenen bekeken of online zitten graven. Ik wilde zo puur mogelijk in het spel staan, als mezelf. Ook als mol. Geen copycat, gewoon mijn eigen aanpak.”
Hoogtepunten
Maar naast de sabotages waren er voor Sarah natuurlijk nog andere hoogtepunten. “Uit een vliegtuig springen, tussen olifanten lopen, een helikoptervlucht boven Bangkok, duiken voor de Thaise kust. Het waren stuk voor stuk hoogtepunten! Ik ben ook ontzettend dankbaar dat ik alle proeven die ik graag wilde doen, heb mogen meemaken.”
Toch zijn het niet die grootse momenten die haar het meest zullen bijblijven. “Het allerleukst waren misschien wel de kleine, onverwachte momenten. Samen eten, lachen, gaan zwemmen in de gietende regen … Op zulke momenten besefte ik pas écht hoe bijzonder deze reis en de groep waren. Geen gsm, geen afleiding, gewoon samen genieten. Het zijn net die herinneringen waar ik het vaakst aan terugdenk.”
Hoewel het voor de mol voelt alsof het een eenzaam avontuur is, waarbij je het in je eentje opneemt tegen de groep, ervaarde Sarah dat niet zo. “De productie had met daar op voorhand voor gewaarschuwd, maar ik heb me altijd deel van de groep gevoeld. Wat wél moeilijk was, waren de eliminaties. Bij elk afscheid heb ik gehuild en elke traan was echt. Ik voelde me enorm schuldig, alsof mijn leugens en bedrog ervoor zorgden dat iemand naar huis moest. Dat was zonder twijfel het moeilijkste: fantastische mensen om de tuin leiden, en er zo toch ook mee verantwoordelijk voor te zijn dat ze het spel moesten verlaten.”
Geen handgebaren van Gilles
Dit jaar had televisiekijkend Vlaanderen het eens bij het juiste eind. Sarah was namelijk de meest verdachte kandidaat. Daardoor deden er natuurlijk ook de zotste theorieën de ronde. De vreemdste die Sarah zich herinnert, is eentje van voor het avontuur echt begon. “Dat ik tijdens mijn intake al een hint zou hebben gegeven door ‘Mary-Kate en OLsen’ te zeggen, waarmee je dan ‘mol’ kan vormen. Neen dus.”
Een andere theorie die de ronde deed, is dat Gilles handgebaren naar haar maakte. Soms waren dat echte hints voor haar als mol, maar op andere momenten ging het om gewone gebaren van Gilles. “Gilles maakte zogezegd geheime handgebaren naar mij, terwijl we daar nooit iets over hebben afgesproken. Arme Gilles, zo ongewild meegesleurd worden in de theorieën! (lacht) Er waren héél veel speculaties en eerlijk: ik vond de meeste echt goed gevonden. Hoewel het puur toeval was, leek het soms alsof er constant hints naar mij gestuurd werden.”
Fantastische televisie
Sarah eindigt met een uitgebreide lofzang voor het programma. “Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik mee mocht op reis en dan ook nog eens de hoofdrol mocht spelen. Het voelde echt als het lot winnen in de loterij. Deel uitmaken van zo’n waanzinnige productie, met zoveel getalenteerde mensen die dag en nacht werken aan fantastische televisie … dat is uniek.”
“Wat met het meest raakte, zijn de verhalen van mensen die zeggen hoe hard ze genieten van samen naar De Mol kijken. Gezinnen die weer samen in de zetel kruipen op zondagavond, terwijl ze normaal elk op hun eigen scherm zitten. Vrienden, collega’s die samen speculeren, het brengt zoveel teweeg, dat is echt zot! Het allermooiste compliment kreeg ik van een mama die vertelde dat ze zich door het programma opnieuw verbonden voelde met haar kinderen. Hoe mooi is dat? Dat zoiets kan ontstaan door een televisieprogramma, dat is gewoon waanzinnig. Een dikke pluim voor iedereen die betrokken is!”