De Muur die Trump beloofde, komt er niet: ’t is ineens geen echte meer maar een “codewoord”

De bewakingsmuur aan de Amerikaanse grens met Mexico, één van de grootste verkiezingsbeloftes van Donald Trump, lijkt er niet te komen. Bronnen binnen het Witte Huis stellen dat de president de harde toezegging voor de muur in de begroting zou willen veranderen in “geld voor grensbewaking”. Dat geld zou dan naar nieuwe technologie zoals drones en extra grenspatrouilles moeten gaan.

In zijn verkiezingscampagne hamerde Trump er op dat de muur, die meer dan twintig miljard dollar gaat kosten, door Mexico gefinancierd zou gaan worden. Mexico heeft altijd herhaald dit niet te gaan doen. De belofte voor de muur was één van de speerpunten van de campagne van Trump.

Bronnen binnen het Witte Huis stellen echter dat de president de harde toezegging voor de muur in de begroting zou willen veranderen in “geld voor grensbewaking”. Dat geld zou dan naar nieuwe technologie zoals drones en extra grenspatrouilles moeten gaan.

Lindsey & Rob

De Democraten zouden wel open staan voor het nieuwe voorstel, zolang het geld pertinent niet naar de muur zelf gaat, iets waar de Democraten fel tegen zijn.

Ook twee prominente Republikeinse senatoren, van de partij van Trump zelf dus, zeggen ondertussen dat er geen muur komt langs de hele grens tussen de VS en Mexico. President Donald Trump zou zijn plan hebben geschetst als “symbool voor een betere grensbewaking”.

De Republikeinse senator Lindsey Graham, een voorstander van strengere immigratieregels, stelt in The Washington Post dat er “nooit een muur met een lengte van meer dan 3.500 kilometer langs de grens komt, punt”.

Graham was een van de tegenstanders van Trump in de strijd om het kandidaatschap voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen. “De muur is een codewoord voor een betere grensbewaking. Het écht bouwen van een enorme muur is een brug te ver.”

Ook de Republikeinse senator Rob Portman stelt het plan bij dat Trump tijdens zijn campagne schetste. “Misschien dat er op sommige stukken grens een muur kan komen, en op andere plekken meer geavanceerde technologische grensbewaking.” Hij stelt dat de anderhalf miljard dollar die Trump in zijn begroting heeft opgenomen voor de muur een “aanbetaling is voor betere grensbewaking”.

“Hij komt er 100%” zei Trump vorige week nog

De uitspraken van de Republikeinse senatoren staan haaks op Twitter-berichten die Trump gisteren nog verstuurde. “De Democraten weigeren geld te geven aan de muur ondanks het feit dat de muur ervoor zorgt dat er geen drugs en geen bendeleden meer naar de VS komen”, stelde de president.

Zondag tweette Trump nog dat Mexico zou gaan betalen voor de muur, al stelde hij de termijn bij. “Mexico zal uiteindelijk een keer gaan betalen voor de muur, maar op een later tijdstip, anders kunnen we niet beginnen met bouwen.” Ook in een interview met persbureau AP zei Trump vorige week nog dat de muur er “honderd procent komt”.

Trump moet nu dus zijn plannen voor El Muro opbergen. Hij moet dat doen om te zorgen dat er een compromis wordt bereikt in het Congres over de begroting. Als die niet rond is tegen vrijdag, dreigt zaterdag een government shutdown. Veel ambtenaren kunnen dan niet meer betaald worden en verschillende overheidsinstellingen moeten dan hun deuren sluiten.

Trumpcare op de schop

Trump zou ook bereid zijn om concessies te doen over zijn Trumpcare-plan. Deze week moet het Huis van Afgevaardigden gaan stemmen over een aangepaste versie van ‘Trumpcare’, het nieuwe zorgplan van de president dat Obamacare moet gaan vervangen, de zorgwet die voorganger Barack Obama doorvoerde. Door de wet van Obama zijn tientallen miljoenen onverzekerden nu wel verzekerd.

Trump wil deze veranderingen terugdraaien, maar kreeg in het Huis van Afgevaardigden niet genoeg stemmen omdat naast de Democraten een deel van zijn eigen Republikeinen het plan niet goed vond. Ook het terugdraaien van Obamacare was een van de harde verkiezingsbeloften van de miljardair.

Meer
Lees meer...