De mythe rond de Rap God even opgeklaard: Jay Z is geen lieve jongen

Speculatie alom over de video waarin de zus van Beyoncé haar schoonbroer Jay Z te lijf gaat. De meest overwogen theorieën gaan ook allemaal in de richting “wat bezielde dat zot wijf in godsnaam?” Jay Z als slachtoffer met andere woorden. Maar, hoe geweldig zijn muziek ook is, Shawn Carter is echt geen lieve jongen, hoewel hij er met de jaren steeds meer in slaagt om ons dat te doen geloven.

Wie Solange Knowles al ooit ontmoette, moet toch enigszins verbaasd zijn denk ik. Ze is niet op haar bek gevallen, maar heeft ook geen sterallure en het is over de hele lijn gezien een hele toffe madam. In tegenstelling tot haar oudere zus is het leven ook niet altijd zo mooi geweest voor Solange. Zwanger geraakt op haar 17de, getrouwd met een vent die haar meesleurde naar een onooglijk gat op den buiten en in een situatie beland die haar ambities en carrières voorgoed leek te begraven. In de schaduw van haar zus, een schaduw die ze dolgraag zou willen van zich afschudden.

Muzikaal echter, en dat zegt iedereen die de familie Knowles kent, ten minste als Queen Bé niet staat te luisteren, is Solange de meest getalenteerde. Alleen: ze laat het zich niet voorschrijven en ze staat erop om alles zelf te doen. Solange gooide bijvoorbeeld al jaren geleden de deur dicht naar de grote platenfirma’s en besloot indie te gaan, want ze had geen zin om te doen wat die big labels voor haar in petto hadden.  Ze maakte er zelfs een song over: “Fuck the Industry (Signed Sincerely).” 

Little Harlem

Tussen haar en Jay Z heeft het nooit echt goed geboterd. Jay Z werd als Shawn Corey Carter op 4 december 1969 geboren in Brooklyn. Hij groeide op in de wijk Marcy Houses, een sociale woonwijk in wat de New Yorkers kennen als BedStuy – Bedford-Stuyvesant, ook wel Little Harlem genoemd. In Harlem aan de overkant van de East River liggen dan ook de roots van het zwartste stukje Brooklyn. Vanaf 1936, toen de metro tussen BedStuy en Harlem er kwam, trokken steeds meer afro-amerikanen naar Brooklyn.

In de jaren voor Jay Z werd geboren was BedStuy bij uitstek het toneel van gewelddadige rassenrellen. Het was ook één van de plekken in de VS met de hoogste graad van werkloosheid. En het kampte met een ferm drugsprobleem.

In 1975, toen Jay Z zes was, gooide de grootste werkgever, de Seatrain Shipbuilding Corp., ineens meer dan de helft van z’n werknemers op straat, wat resulteerde in een werkloosheidscijfer van 80 procent. In 1977 viel de stroom uit in de wijk van de jonge Hova: 134 winkels leeggeroofd, 45 met de grond gelijk gefikt. In de jaren tachtig woedde er een bizarre oorlog tussen drugsdealers en een uit soennieten samengestelde burgerwacht. 

12 jaar oud: Jay schiet zijn broer neer

Om maar even te schetsen waar Jay Z werd grootgetrokken door zijn moeder, nadat zijn vader het gezin in de steek liet toen Jay 11 was. Hoewel dat niet echt klopt. Papa Carter, Adnes Reeves genaamd, werd door mama Carter buitengezet omdat hij aan de drank was geraakt nadat zijn broer, Jay’s oom Ray, doodgeschoten werd bij een afrekening van de maffia. Jay was 12 en had net op school te horen gekregen dat hij met zijn begaafdheid een hele mooie toekomst tegemoet ging toen hij zijn oudere broer probeerde dood te schieten. Die had volgens Jay een ring van hem gestolen en Jays antwoord was een revolver trekken en schieten. Hij raakte zijn broer in de schouder, die overleefde en diende geen klacht in.

14 jaar oud: Jay dealt crack

Hoewel hij dat zelf nooit gezegd heeft, is de kans groot dat Jay Z toen zelf al aan het dealen was. We weten dat hij in die periode altijd een revolver bij zich had, die hij verborg in een lege VHS-cassettedoos. Twee jaar later zat Jay Z er in elk geval tot over zijn over in. In 1983 begon verscheen crack aan het firmament en raadt eens waar het z’n opmars begon: in Brooklyn. Jay vond een kompaan in zijn buurjongen, DeHaven Irby. Irby woonde bij zijn oom en tante en toen hij 14 was trok ook Jay Z daar in. 

“We made a lot of money. We were 17 and I’d have $100,000 stuffed under the mattress”, zegt DeHaven Irby over de jaren die volgden. “We just wanted money, clothes, jewellery, cars, a way up.” DeHaven en Jay praten al een poos niet meer. Volgens zijn vroegere kompaan heeft Jay Z hem laten vallen als een baksteen. “Dat hij tenminste mijn tante eens belt. Of is hij vergeten hoe ik haar om vier uur ’s nachts uit bed haalde om te zeggen ‘Jay’s in trouble, we have got to get him out of jail.’ Ze hadden hem gepakt toen met drugs. En toen we op het politiekantoor aankwamen zei ze niet ‘That’s my neighbour’ maar ‘I’ve come to get my son’.”

1999: steekt man neer met mes van 20 cm

In 1999 na een listening party voor Vol. 3… Life and Times of S. Carter trokken Jay Z en zijn crew naar de Kit Kat Club in op West 43rd Street in Manhattan. Daar was ook Lance “Un” Rivera die hij ervan verdacht platen van hem te bootlengten. Iemand uit Jays posse sloeg een fles sterke drank stuk op Uns hoofd, waarna Jay Z hem met een mes van 20 centimeter (wie heeft zoiets op zak?) in zijn rug stak. Twee jaar later kreeg hij daar drie jaar voorwaardelijk voor. 

In 2000, een jaar na de steekpartij, sloeg Jay Z backstage tijdens de Hard Knocks Tour met DMX, Method Man, Redman en Ja Rule als entourage een fotografe in elkaar. Er kwam geen klacht. Het incident is nochtans gefilmd.

Haalt grote crackdealer uit cel

Nog een schoontje, en eentje dat toont dat Jay wel erg selectief is in het aanhouden van zijn jeugdvrienden: in 2009 schreef hij een rechter om te pleiten voor de vervroegde vrijlating van Emory Jones. Jones was de partner met wie DeHaven Irby in zee was gegaan toen Jay zich voltijds met muziek ging bezighouden. Samen runden ze een crack cocaïne “organisatie” die opgerold werd in 2000. Jones kreeg 16 jaar.

“Ik wil mijn goeie jeugdvriend Emory een job aanbieden als executive assistant bij Roc Apparel (het kledingbedrijf van Jay Z), en ben bereid hem een salaris van 50.000 dollar per jaar daarvoor te betalen”, staat er in de brief. Die droeg er effectief toe bij dat Jones vervroegd vrijkwam. Jay Z liet hem afhalen met een Maybach aan de gevangenis. 

Liefdadigheid? Mijn aanwezigheid is liefdadigheid!

Jay Z “I’m not a businessman, I’m a business, man” is ondertussen meer dan een half miljard waard. In 2012 Vorig verdiende hij ongeveer 63 miljoen. Datzelfde jaar gaf hij 6.431 dollar aan liefdadigheid. Daarmee geconfronteerd antwoordde Jay Z dit: “I’m offended by that because first of all, and this is going to sound arrogant, but my presence is charity.” Wow. Dat kan tellen qua pretentie. En Jay ging zelfs verder: “Just who I am. Just like Obama is. Obama provides hope. Whether he does anything, the hope that he provides for a nation, and outside of America, is enough.”

Ondanks al deze dingen, is Jay Z de man om naast te staan. Van Chris Martin tot Paul McCartney en met Bill Clinton ertussenin: iedereen zingt zijn lof. Maar zoals Chris Brown opmerkte: “No disrespect, because I’m a fan, but nobody brings up the fact that [Jay Z] stabbed somebody and sold drugs. He gets a pass.”

Meer
Lees meer...