De nieuwe premier van Nieuw-Zeeland is een 37-jarige vrouw, dj en een ‘rockster-wereldleider’

De nieuwe premier van Nieuw-Zeeland is een 37-jarige vrouw, dj en een ‘rockster-wereldleider’

De Nieuw-Zeelanders zijn helemaal ondersteboven van hun nieuwe premier, Jacinda Ardern van het sociaaldemocratische Labour. De 37-jarige Ardern is niet alleen de jongste premier ooit van het land, ze heeft al het statuut van een ‘rockster-wereldleider’ en wordt geregeld vergeleken met Barack Obama en Justin Trudeau omwille van haar progressieve ideeën en oprechte stijl. De kers op de taart: ze drinkt graag whisky en in haar vrije tijd is ze dj.

De verkiezingen in Nieuw-Zeeland zijn achter de rug. Het linkse Labour gaat een coalitie aan met de populistische New Zealand First partij en Jacinda Ardern (Labour) is aangesteld om een nieuwe regering te vormen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Met een 37-jarige, progressieve vrouw als regeringsleider, zal er beslist een frisse wind door Wellington waaien.

Ardern is nu al erg geliefd, zowel in het buitenland als in Nieuw-Zeeland, maar hoe komt dat eigenlijk? Jacinda Ardern schafte op 17-jarige leeftijd een partijkaart van Labour aan, naar eigen zeggen omdat ze in haar thuisstad Hamilton kinderen zonder schoenen over straat zag lopen. Na haar studies aan de University of Waikato trok ze naar Londen om als politiek adviseur te werken voor toenmalig Brits premier Tony Blair (Labour). Later zou ze zich van Blair distantiëren omdat ze zich niet kon vinden in zijn beleid rond sociale woningen.

Afgelopen zomer nam Ardern het roer van Labour in Nieuw-Zeeland in handen, nadat enkele kopstukken opgestapt waren wegens vernietigende peilingen.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Jacinda Ardern komt resoluut op voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze werd wereldberoemd door een radio-interview, waarin ze gevraagd werd of ze haar job als partijleider wel kon combineren met babyplannen voor de toekomst. “Kan je deze job wel?”, klonk het. Ardern reageerde verontwaardigd en zei dat zulke vragen “in 2017 onaanvaardbaar zijn”. Ook nam ze eerder dit jaar deel aan de Women’s March, een wereldwijd protest tegen de toen pas aangetreden Amerikaanse president Donald Trump en zijn seksistische uitlatingen. In september liet ze aan de Britse krant The Guardian al weten hoe ze met Trump zou omgaan: “Ik zal een diplomate zijn. We hebben tegengestelde politieke visies, maar dat is niets nieuw voor wereldleiders. Ook moet ik de democratie respecteren en de mensen in de VS die hun leider verkozen hebben.”

Jacinda Ardern over Trump en de Brexit:

Whisky en draaitafels

Verder is Ardern bekend van haar erg directe stijl van aan politiek te doen. Ook draait ze geregeld als dj. Haar set kan je hier beluisteren. Wat haar nog geweldiger maakt: ze drinkt graag een glaasje whisky.

Ardern belooft dat ze een sociaal beleid zal voeren, waardoor de ongelijkheid zal afnemen. Wel is ze van plan om de migratiekraan naar Nieuw-Zeeland dicht te draaien omdat de situatie anders onhoudbaar zal worden. Ardern geniet in alle bevolkings- en leeftijdsgroepen steun.

Jacinda Ardern over seksisme in de politiek:

Gesponsorde artikelen