Je pasta helemaal perfect gaarkoken én smaak geven, da’s geen senicure, vraag het maar aan de Italianen. En een goede pasta, dat maakt van elke gemakkelijk gerecht een absoluut pareltje. Vergeet de slappe pasta en verbaas je vrienden met jouw Italian chef-skills door onze negen gouden regels te volgen.
1. Genoeg water
Een liter water per honderd gram pasta, dat wil écht zeggen dat je dat volledige pak van de Colruyt gewoon niet in je kleinste potje krijgt. Maar hoe meer ruimte pasta heeft, hoe beter. Echt doen dus. Plus, je maakt er gewoon ook de rest van je gerecht in!
2. Een hoog vuur
Zo vermijdt je dat er veel water al verdampt voor de volledige pot de kooktemperatuur bereikt heeft. Sluit goed aan bij punt één, vind je niet?
3. Kokend water
We kunnen het niet genoeg benadrukken: wacht met je pasta in het water te gooien tot het water kookt. Kookt. Bubbelt. Bijna uit de pot springt. Zo duidelijk moet het zijn dat het water écht kookt, anders ben je er nog niet. Op voorhand ingooien = weke pasta. Bah.
4. Genoeg zout
Of je nu zout bij je water doet voor of na je water kookt, daar is nog discussie over, maar zout is dé smaakmaker van je pasta, en aangezien je veel water gebruikt, moet er meer zout in dan je denkt.
5. Laat je pasta in één stuk
Pasta breken is Italiaanse heiligschennis. Waarom? Omdat lange pasta er net voor dient om saus op die specifieke manier op te nemen. En om ze te eten, moet je je pasta rond een vork draaien. Dat lukt niet met verkorte pasta. Geen zin om te draaien? Neem dan spirelli of macaroni.
6. Gebruik die lepel om te roeren!
Kleeft jouw pasta ook onderaan de pot als je ‘m afgiet? Juist ja, dan gebruik je die handige houten lepel duidelijk niet waar ie voor dient: roeren. Pasta laat namelijk veel zetmeel los, en als de pasta te dicht bij elkaar blijft, wordt dat een soort lijm. Dan kleeft de pasta aan elkaar. Niet goed, niet lekker en te droog: roeren is de boodschap.
7. Negeer je eierwekker
Kijk, de instructies van een pastapak zijn goed bedoeld. Maar de enige manier om zeker te zijn van de gaarheid van je pasta, is ‘m te proeven. Je weet natuurlijk dat ie al dente moet zijn, maar de enige manier om dat te testen is erin bijten. Jup. Je smaakt meteen of de pasta nog melig is en of hij al gaar is, beloofd.
8. Dat vergiet dient ergens voor
Om je pasta af te gieten, gebruik je liefst een vergiet. Opnieuw, om je pasta niet te breken.
9. Olijfolie
Geef toe, je hebt al eens gehoord dat je olie in je water moet doen om je pasta niet te laten verkleven. Hier is onze tip: olie drijft op water. Dat werkt dus niet. Maar kort na het afgieten wat olijfolie toevoegen, dat werkt wel. Toch als je onze eerste acht tips goed gevolgd hebt. Succes en smakelijk!