Eindelijk, de koers is daar! Zondag 1 april 2018 staat al maanden aangekruist bij iedere wielerfanaat. Neen, dat is geen grap. De Ronde van Vlaanderen, dé hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar, wordt dan voor de 102e keer gereden tussen Antwerpen en Oudenaarde. 264,7 kilometer puur genot en noeste arbeid. Ook jij kan jouw eigen Ronde beleven! Word jij de ultieme Flandrien van het drankpeloton? Wij gidsen jou doorheen het Vlaamse bierlandschap en presenteren jou onderweg de lekkerste gerstenatten. Zet je gemakkelijk in de zetel voor tv, geniet van de heroïsche strijd en loop af en toe eens naar de ijskast om verse biertjes te halen, zodat jij het peloton ook kan volgen! Laat het smaken!
0 km – Antwerpen | Bolleke De Koninck (5,2%)
Om 10.30 uur wordt voor de tweede keer in de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen het startschot gegeven aan Het Steen in Antwerpen. Hét ideale moment om als wielerliefhebber het eerste bier te kraken. Na een stevig uit de kluiten gewassen ontbijt, beginnen we met een heerlijk en mild Antwerps Bolleke De Koninck. Deze amberkleurige klassieker van 5,2% smaakt licht hoppig en heeft subtiele toetsen van karamel en kaneel. Noem het gerust een lichte opwarmer vooraleer het echte kanonnenwerk begint.11.5 km – Sint-Niklaas | Waaslander (6%)
11,5 km – Sint-Niklaas | Waaslander (6%)
Ongetwijfeld zullen er in de eerste kilometers van Vlaanderens Mooiste enkele vrijbuiters in het Waasland proberen te ontsnappen uit het peloton. Meteen koers! Ook wij doen gelijk een inspanning en schenken een Waaslander (6%) van Brouwerij Boelens (Sint-Niklaas) uit. Dit blonde stadsbier op basis van tarwe is in opdracht van Toerisme Waasland gebrouwen. Dit frisse bier heeft een kruidige afdronk en smaakt licht bitter, zacht en fruitig in de mond.
52,3 km – Dendermonde | Vicaris Generaal (8,5%)
Wanneer het peloton rond de klok van 12 uur Dendermonde passeert, is het voor ons tijd om al even bij te tanken, een ‘fringale’ kan je maar beter voorkomen! “Genoeg eten en drinken, Michel”, hoor je José De Cauwer sappig vertellen op televisie. Op vlak van foodpairing is de Vicaris Generaal een aanrader voor vleesbereidingen als stoofvlees en konijn. Gids jij het peloton als een echte generaal richting de Vlaamse Ardennen? Deze Generaal (8,5%) is een bier voor de geoefende bierliefhebber die houdt van een stevig, donker bier.
65,7 km – Erpe-Mere | Ondineke (8,5%)
Wie Erpe-Mere zegt, zegt ook Lucien Van Impe! Een perfecte combo! Weet jij wat nog een ideale combinatie is? Juist ja, bier en koers. Net na de middag, openen we een heerlijk Ondineke (8,5%) om het koersseizoen op gang te drinken. Klinken is drinken! Deze goudblonde schoonheid van Brouwerij De Glazen Toren is volmondig, zacht gehopt en heeft een ronde afdronk. Schol!
100,4 km – Ename | Ename Dubbel (6,6%)
De kaap van 100 km wordt bereikt. Na een lange intro bereiken we eindelijk de Vlaamse Ardennen! We zijn ondertussen ook al stevig opgewarmd en proeven nog snel de Ename Dubbel (6,6%) vooraleer we de eerste heuveltjes onder onze klimmersbenen voorgeschoteld krijgen. Brouwerij Roman, een begrip in Oudenaarde, brouwt al sedert 1545 klassieke Belgische abdijbieren. Volmondig, evenwichtig, kruidig en fruitig. Zo laat dit donkere abdijbier, hergist op fles, zich kennen.
121,2 km – Oude Kwaremont | Kwaremont (6,6%)
Klaar voor de eerste Kwaremont (6,6%) van de dag? Deze bekende kasseien kuitenbijter wordt maar liefst drie keer beklommen vandaag! De benen kunnen hier voor de eerste keer deftig getest worden. Als bierliefhebber kan je niet anders dan een frisse Kwaremont (6, 6%) drinken. Brouwerij De Brabandere verwoordt het graag op deze manier:
Kwaremont is het bier van de kopman
Die bergen verzet met de koppigheid van een kind
Kwaremont is het bier van de ambitie
Van de passie die volhoudt met de kop in de wind
Kwaremont is het bier van de liefhebber
Want elke overwinning is een beloning voor iedereen
Kwaremont is waarvoor je tot het uiterste gaat
Want zoals de Oude Kwaremont, zo is er geeneen
142,2 km – Wolvenberg | Wolf Carte Blanche (8,5%)
De hellingen volgen elkaar nu heel snel op. Voor je het goed en wel beseft, zit jij ook alweer aan een nieuw speciaalbiertje. De naam zegt het zelf al: de Wolf Carte Blanche (8,5%) past perfect bij de Wolvenberg. De klim en het bier, beiden zijn stevig. Blijft het peloton hier als een echte roedel samen? Wolf Carte Blanche is een avontuurlijk gehopt bier van hoge gisting. Het aroma bestaat uit een zorgvuldig geselecteerd evenwicht van unieke florale toetsen en een verrassende kruidigheid, aangevuld met een vleugje citrus en heerlijk tropisch fruit.
160 km – Tenbosse | Buffalo Belgian Stout (9%)
160 km – Tenbosse | Buffalo Belgian Stout (9%)
De Tenbossestraat is niet zomaar een straat! 450 meter beulen tegen de stijgingspercentages. Welkom in Vlaanderen, België! Trek je stoute schoenen aan en probeer de Buffalo Belgian Stout (9%) van Brouwerij Van Den Bossche. Dit is een echte stout: donkerbruin en voorzien van een crèmekleurig schuimlaagje. De smaak van dit bier verhoudt zich mooi tussen zoet en koffiebitter. De afdronk houdt vast aan koffietoetsen en vloeit zoet uit.
170,4 km – Kapelmuur – Muur Van Geraardsbergen | Oude Mûre Tilquin (6,4%)
Vorig jaar spatte de koers hier volledig open. Zal de gevreesde Muur dit jaar opnieuw voor de schifting zorgen? Op de Muur drinken we een Oude Mûre Tilquin, een blend van verschillende lambiekbieren. Het melkzuur in de benen begint zich al te vormen bij onze renners. In jouw mond zal deze lambiek zurig aanvoelen. De smaakpapillen worden zachtjes geprikkeld. Verder is deze lambiek van Tilquin sappig en fruitig. Heerlijk, toch?!
190,9 km – Ellezelles | Ducassis (3%)
Na 190,9 km komen we even op Waals grondgebied, et alors? In Ellezelles rijden we langs Brasserie Des Légendes, brouwers van de fruitige Ducassis (3%). Het bier in enkele kernwoorden? Suikerarm, fruitig naar wens, licht in alcohol en dorstlessend. Proef de lichtheid van fruit. A votre santé!
209,9 km – Oude Kwaremont | Kwaremont (6,6%)
Durf jij deze klassieke helling opnieuw aan? In volle finale kraken we opnieuw een Kwaremont. Kwaremont is net als deze befaamde klim karaktervol en pittig gekruid. Dit volmout blond bier zorgt overigens voor een flinke dosis vloeibare suikers. Zo ben je volledig klaar om een volgende cartouche te schieten! Full gas.
209,6 km – Paterberg | Corsendonk Pater (6,5%)
De Paterberg, daar waar twee jaar geleden een zwalpende Sep Vanmarcke werd achtergelaten door een verschroeiende Peter Sagan. Al zwalpend waggelen we naar onze koelkast voor een nieuw gerstenatje: de Corsendonk Pater (6,5%). Deze knoest van een helling zal ongetwijfeld voor een ravage zorgen. De Corsendonk Pater heeft een evenwichtige smaak met gebrande mout en heeft een fijne toets van bittere chocolade. De droge afdronk zal jou doen verlangen naar de top van deze heuvel.
220 km – Koppenberg | Koerseklakske (5,5%)
Na 220 km wacht ons de Bult van Melden, de vaak vervloekte Koppenberg. Met stijgingspercentages tot 22% vind je hier renners vaak te voet staan. Misschien kunnen zij net als ons het Koerseklakske (5,5%) van Brouwerij ’t Gaverhopke proeven? Une casquette, una cappellino, a race cap of een koersklak in ’t Vlaams. In welke taal dan ook, renners met stijl staan er graag mee te pronken. Klepje omhoog of omlaag? Het antwoord vind je misschien wel in dit fris blond bier. Gebrouwen ter ere van Briek Schotte, dé Flandrien der Flandriens.
225,4 km – Steenbeekdries | Steenbrugge Wit (5%)
Tot twee jaar geleden werd de start van de moeder der klassiekers gegeven in Brugge. Dat willen we graag eren met een Steenbrugge Wit (5%)! Deze witte past ook perfect bij de lastige Steenbeekdries. Kort, maar krachtig! Dit tarwebier heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao.
227,8 km – Taaienberg | De Bie Vélo (7,5%)
De Taaienberg, ook wel gekend als de Boonenberg. Deze helling heeft haar naam zeker niet gestolen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1% is het beslist een taaie klant om te overwinnen. De Bie Vélo (7,5%) heeft ook absoluut de smaak van de overwinning. Het is een blonde tripel en smaakt fruitig, kruidig (steranijs, koriander en salie) en heeft een moutige nasmaak. Het zal zowel bij de mannelijke als vrouwelijke fans in de smaak vallen.
245,9 km – Oude Kwaremont | Kwaremont (6,6%)
De echte Flandriens onder ons maken hier het verschil en schenken een derde Kwaremont (6,6%) uit. Klaar om een laatste keer De Oude Kwaremont te beklimmen? We kunnen jou verzekeren, hier zal bij de vleet worden gedemarreerd. Mocht je nog fut in de benen hebben, plaats jij dan ook een ultieme demarrage tussen de duizenden supporters? Opgelet, zie echter dat je niet valt zoals Sagan, Van Avermaet en Naesen vorig jaar deden.
251,6 km – Paterberg | St. Bernardus Pater (6,7%)
We zijn er bijna, de laatste helling van de dag! Opnieuw trotseren we de Paterberg. Ditmaal met een klepper van formaat, de St. Bernardus Pater (6,7%). De Pater, gebrouwen door de bierliefhebbende paters van Watou, is een kastanjekleurig, donker bier met een volle smaak van drop en koffie. Wie plaatst hier zijn finale jump om solo naar de finish te knallen?
264,7 km – Oudenaarde | Liefmans Fruitesse On The Rocks (3,8%)
Proficiat! Na 264.7 km en een heleboel speciaalbieren heb je de finish bereikt, in welke hoedanigheid dan ook! In Oudenaarde ligt het ultieme genot en zullen we te weten komen wie Vlaanderens Mooiste 2018 wint. De overwinning zal zoet smaken. Daarom eindigen we met een Liefmans Fruitesse on the Rocks (3,8%) van Brouwerij Liefmans (Duvel-Moortgat) uit Oudenaarde. Geniet van de frisse en intense smaak van aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen, mocht dit nog lukken uiteraard! Schol!