Left Right
scrollTop top

‘De Slimste Mens’-winnaar: “Ik verloor meer dan zes kilo tijdens m’n deelname”


‘De Slimste Mens’-winnaar: “Ik verloor meer dan zes kilo tijdens m’n deelname”

’t Is gebeurd, ‘De Zevende Dag’-presentator Xavier Taveirne mag zich het komende jaar ‘De Slimste Mens ter Wereld’ noemen. In verschillende interviews sprak hij over zijn overwinning en welke impact die heeft op zijn leven. 

De Zevende Dag-presentator Xavier Taveirne mag zichzelf sinds gisterenavond De Slimste Mens ter Wereld noemen. Na een spannende finale tegen Dalilla Hermans en Goedele Wachters sleepte hij de titel in de wacht. En die titel, dat doet toch iets met een mens, zo blijkt uit verschillende interviews die Xavier naar aanleiding van zijn overwinning gaf.

Halve randdebiel

Xavier Taveirne had absoluut niet verwacht dat hij de overwinning in de wacht zou slepen. Zo bleek duidelijk uit zijn reactie nadat hij met het antwoord ‘Lissabon’ de tijd van VRT-nieuwsanker Goedele Wachters op nul kreeg. En de titel van De Slimste Mens ter Wereld veroverde.

“Als een halve randdebiel heb ik tien seconden voor me uit zitten staren, met bibberende handen. Achter Goedele zag ik enkele van haar vrienden en familie in tranen, dus ik wilde niet als een gek beginnen te roepen of de polonaise voor mezelf inzetten. Dit was een van de zeldzame momenten in mijn leven dat ik heel verrast reageerde”, liet hij weten aan Het Laatste Nieuws. “Ik ben erg beredeneerd en denk op voorhand over elk scenario na. Maar wat ik moest doen bij een overwinning, nee, daar had ik nooit bij stilgestaan.”

Zes kilo lichter

Tijdens de opnames van De Slimste Mens ter Wereld is Xavier maar liefst zes kilo kwijtgespeeld. Dit door zijn dieet van soep en droog brood. “Ik heb een fobie voor overgeven, ik kan echt acht uren op de grond liggen omdat ik misselijk ben.”

Voor alle zekerheid hield Xavier het dus bij een apart dieet. “Soep en brood, meer heb ik op een opnamedag nooit gegeten.” Dit omdat hij als de dood was om misselijk te worden tijdens de opnames van de quiz. Al heeft dat strenge dieet wel een groot voordeel. “Ik ben zes kilo afgevallen en pas opnieuw in al mijn kleren, woehoe”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws. Maar nu De Slimste Mens erop zit kan hij zich weer laten gaan. “Met Kerstmis ga ik toch zeven kalkoenen eten en moddervet worden.”

Van de D- naar de A-lijst

Een deelname aan De Slimste Mens gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Maar hoewel zijn sociale mediaprofielen bijna ontploffen, valt het in het echte leven nog wel mee. “Ik woon in Brugge, ik ben daar gewoon een local. Ik krijg hooguit eens een knik en een knipoog bij het passeren, zo van: ‘Goed bezig'”, zegt hij in Humo.

Maar hij beseft dat zijn net verworven bekendheid niet van lange duur gaat zijn. “Ik ben nu even van de D- naar de A-lijst van het BV-schap gekatapulteerd. Maar na Nieuwjaar begint De Mol of een ander programma en dan ga ik voldaan terug naar de D-lijst. Een aangename plek.”

Taveirne is dan ook niet van plan om over te schakelen naar het lichtere genre. “Mijn focus ligt straks weer volledig op De Zevende Dag. Ik wil vooral daarin erg mijn best doen en daar verder in blijven groeien. Een ander programma presenteren? Ik zie wel wat er op mij afkomt, maar ik ben zeker niet van plan om die titel in die zin te verzilveren. Ik denk ook dat je al snel van een kale reis zou thuiskomen. Laat mij maar mijn werk doen. En heel af en toe een beetje trots zijn”, zegt hij aan Krant van West-Vlaanderen

Mama, de hete truffel

De mama van Xavier, die steevast aanwezig was bij de opnames en zelfs een supportersbus voor haar zoon inlegde, werd zo ook even een A-lijst BV. “De voorbije week is ze in een ander dorp boodschappen gaan doen, omdat ze anders voortdurend werd aangeklampt”, laat Xavier weten in Het Laatste Nieuws. Zijn mama groeide, dankzij Philippe Geubels, de afgelopen weken dan ook uit tot een waar fenomeen. Ze werd door hem namelijk steevast “hete truffel” genoemd. Iets waar mama Taveirne gelukkig wel mee kon lachen.

Nu ontspannen

Xavier Taveirne gaat nu een rustig eindejaar tegemoet. “De Zevende Dag ligt stil tot 7 januari, dus het is tijd om de spons die mijn geheugen is helemaal uit te knijpen. Vanaf morgen ga ik in kerstmodus. Mijn gsm wat verder weg leggen en samen met mijn vriend op een schapenvel onder de kerstboom naar Netflix kijken – of dat is toch mijn romantisch idee. Voor de rest genieten van wandelingen aan zee en in Brugge – we zijn vorig jaar uit Brussel verhuisd.”

Maar het is ook het moment om te werken aan zijn nieuwe hobby: bakken. “In september ben ik avondlessen beginnen te volgen om mijn skills te verbeteren. Het zalige is dat patisserie een precisiewerk is. 100 gram suiker is 100 gram suiker, niet 98 of 102 gram. Zelf hoef je niet te veel na te denken, waardoor het de gedroomde ontspanning is.”

En zijn specialiteit? Dat is voorlopig chocomousse, zo laat hij weten aan Het Laatste Nieuws: “Iedereen die mijn chocomousse eet, zegt dat het de beste is die ze ooit gegeten hebben.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539