De stoppen van deze extreemrechtse Charlottesville-betoger slaan door: “Ik ben gewapend, maar wil geen geweld”

De stoppen van deze extreemrechtse Charlottesville-betoger slaan door: “Ik ben gewapend, maar wil geen geweld”

De stoppen van Christopher Cantwell, één van de aanvoerders van de extreemrechtse ‘Unite the Right’-rally in de Amerikaanse stad Charlottesville, zijn doorgeslagen. In een filmpje op zijn Facebookprofiel richt hij zich tot de politie: “Ik ben gewapend, maar ik wil geen geweld met jullie. Ik ben doodsbang dat jullie me gaan vermoorden.” Enkele dagen geleden zei hij in een reportage van VICE nog stoer dat zwarten wilden zijn en dat er “nog veel meer mensen zullen sterven voor we hier klaar zijn”.

Cantwell vreest voor zijn eigen leven. In een video zegt hij met tranende ogen dat het voor hem niet meer veilig is om buiten te komen.

Hij vraagt aan de politie om met hem contact op te nemen als er nog geen arrestatiebevel tegen hem loopt. “Ik ben gewapend, maar wil geen geweld met jullie. Ik ben doodsbang dat jullie me gaan vermoorden,” zegt hij. Cantwell lijkt niet bang om in de cel te belanden: “Het zou niet de eerste keer zijn.”

Verder zegt hij dat de extreemrechtse demonstranten geen opties meer over hebben, omdat hun “vijanden gewoon niet stoppen”. “Ik weet dat we een hele grote mond hebben op het internet”, gaat hij verder. “Maar we hebben er alles aan gedaan om het protest vredevol en binnen het wettelijk toelaatbare te laten verlopen.”

VICE-reportage

VICE-journaliste Elle Reeve sprak met Christopher Cantwell voor, tijdens en na de extreemrechtse “Unite the Right”-protestmarsen in Charlottesville. Die protesten escaleerden tot geweld en eindigden met de dood van een jonge vrouw die werd aangereden door een man met nazi-sympathieën.

De racistische en antisemitische radiopresentator Cantwell sprak onder meer over “kleine zwarte klootzakken die zich als wilden gedragen”, wanneer hij het had over politiegeweld tegen jonge Afro-Amerikanen. Hij zei ook dat extreemrechtse demonstranten “zouden moorden als het moest” en hoopte op een leider “zoals Trump”, maar die dan wel “zijn dochter niet laat huwen met een jood”.

Sociale media verwijderd

De uitspraken van Cantwell in de Vice-reportage ‘Charlottesville: Race and Terror’ hebben duidelijk gevolgen voor de man. Dat blijkt uit zijn laatste video. Ook zouden de profielen van Cantwell op Facebook en Instagram verwijderd zijn. Facebook-woordvoerder Ruchika Budhraja liet weten dat de teksten en boodschappen van Cantwell in strijd waren met de Facebook-richtlijnen inzake “haatspraak”. Verder zegt Cantwell zelf ook dat hij geweigerd wordt voor de betaalsystemen van Paypall.

Gesponsorde artikelen