Televisieseries ‘De Twaalf’ en ‘Albatros’ en films ‘De Patrick’ en ‘All Of Us’ zijn de favorieten voor de Ensors

De eerste stemronde voor de Ensors is voorbij, de genomineerden zijn gekend. De voorbije periode stemden meer dan 1.100 leden uit de audiovisuele sector over de beste Vlaamse film- en televisieproducties van een extra lang Ensorjaar. De stemperiode rekte zich uit over een extra lang jaar, van augustus 2019 tot december 2020, en leverde een mooi lijstje genomineerden op.

De uitreiking van de Ensors zal dit jaar uitzonderlijk niet plaatsvinden met een groots gala aan het einde van het Filmfestival van Oostende, dat dit jaar voor de eerste keer in januari gepland stond. Door de voortdurende coronacrisis wordt dat filmfestival nu gespreid met releases gedurende het hele jaar. De Ensors worden voor het eerst tijdens een liveshow op Canvas uitgezonden.

Op 23 januari kunnen we op Canvas afstemmen voor de uitreiking, maar de hele week voordien wordt er al aandacht gegeven aan Vlaamse producties en talent. Dat onder andere door een dagelijkse talkshow op VRT NU die Cinema Canvas zal heten.

Het gastenlijstje oogt interessant, met onder andere Koen de Bouw over de duikbootfilm Torpedo en zijn rol als Master van het filmfestival van Oostende (die twee jaar zal duren), Kevin Janssens over De Patrick, Kaat Beels over het tweede seizoen van Beau Séjour (te zien vanaf 31 januari via VRT NU) en Jessica Woodworth over The Barefoot Emperor. Ook Ish Ait Hamou schuift bij Michaël aan tafel, net als Inès Eshun, Angelo Tijssens en Jan Verheyen samen met Lien Willaert en vele anderen.

De show wordt vanaf 18 januari elke avond om 17 uur gepubliceerd op VRT NU en blijft nadien voor lange tijd beschikbaar.

De genomineerden

Over naar de genomineerden dan, want dat ziet er uiterst interessant uit. Bij de televisieseries zijn het vooral De Twaalf (12 Nominaties) en Albatros (14 nominaties) die het tegen elkaar opnemen. De Twaalf was al op de VRT te zien, Albatros is al sinds vorige zomer op Play/Streamz van Telenet te zien en wordt vanaf 15 februari ook op Canvas uitgezonden. De reeks zal dan ook integraal beschikbaar worden gesteld via VRT NU.

Bij de televisieseries vallen ook nog Callboys 2.0 (5 nominaties), De Bende Van Jan De Lichte (5 nominaties) en Undercover 2 (4 nominaties) op.

Bij de films was er veel waardering voor drie films uit 2019: Torpedo (5 nominaties), Cleo (5 nominaties) en topfavoriet De Patrick (13 nominaties). Het lichtpuntje van de Vlaamse film uit het jaar 2020 was All Of Us van Willem Wallyn, die ook 8 nominaties wist binnen te halen.

De leden van de academie hebben nu tot 15 januari om hun stem uit te brengen. Zij bepalen welke nominaties bekroond zullen worden met een Ensor, in Oostende. Alle genomineerden zijn na te kijken op de site van De Ensors.

Meer
Lees meer...