De vraag waar wetenschap echt geen antwoord op weet: waarom hebben we twee neusgaten?

We hebben er nog nooit van wakker gelegen, maar weet je eigenlijk waarom we allemaal twee neusgaten hebben gekregen? Verrassend genoeg gebruiken we er maar eentje volledig, dat is ons dominante neusgat. En blijkbaar wisselen we regelmatig van dominant neusgat, maar de duur van een cyclus verschilt bij iedereen.

Het was een lezer van Buzzfeed die de vraag stelde waarom we twee neusgaten nodig hebben. En dat leidde tot een discussie, want niemand had een duidelijk antwoord klaar. David White van Auckland University of Technology’s Design for Respiratory Health Lab stelt dat onze neus een soort cyclus heeft. Daarbij wordt één neusgat geblokkeerd. Je kan er nog wel door ademen, maar verplaatst dan slechts eenderde of tweederde van de normale hoeveelheid lucht. Het dominante neusgat wisselt gemiddeld om de 90 minuten, maar dat is bij niemand hetzelfde.

Maar voor je de hele dag gaat controleren door welk neusgat je ademt, het kan best zijn dat je deze cyclus helemaal niet doorloopt. Die komt voor bij 20 tot 80 procent van de bevolking – jawel, erg nauwkeurig hebben ze het nog niet bestudeerd – afhankelijk van de publicatie. Hoe kan je controleren welk neusgat dominant is? Daarvoor zou je op je zij moeten gaan liggen, aldus White. Er is nog een andere manier waarop je dit kunt checken: blokkeer ieder neusgat om beurten en ga na of er een verschil is in de doorstroming van lucht.

Istockphoto

Erectie

En nu wordt het echt boeiend: onze neuscyclus werkt dankzij de aanwezigheid van zwellichamen in de neus. Nee, die hebben niets met een penis te maken, al is het principe wel vergelijkbaar met een erectie. De lichamen worden gevuld met bloed en zwellen aan. Daardoor groeit de weerstand en wordt het andere neusgat dus dominant.

Nog een interessante slotvraag: waarom moet ons lichaam voortdurend van dominant neusgat wisselen? Dat weten we eigenlijk niet zeker, wetenschappers geven veschillende mogelijke verklaringen. Volgens een studie van Stanford University helpt de cyclus ons om beter te ruiken. Vreemd genoeg is het meest gezwollen en dus vernauwde neusgat ook datgene waar we het best geuren door herkennen. Andere wetenschappers stellen dan weer dat de cyclus dient om rustperiodes voor onze neus in te lassen.

Volgens White is het complexer en hebben de neusgaten zelfs aparte functies. Het dominante neusgat zou instaan voor het verwarmen en bevochtigen, terwijl het andere neusgat karweitjes doet zoals het transporteren van virussen en stof. White denkt ook dat onze neusgaten zonder deze cyclus zouden uitdrogen en dus niet kunnen functioneren.

Conclusie: niemand weet waarom we twee neusgaten hebben en waarom er sprake zou zijn van een cyclus. Onze raad: just keep breathing!

Istockphoto
(Bron: Buzzfeed)
Meer
Lees meer...