De wereld door een slimme bril: dit zijn de 3 beste smart glasses

Smart glasses zijn de volgende logische stap in mobiele communicatie. Extra data en informatie over je leefomgeving verschijnt rechtstreeks in je gezichtsveld. Je handen blijven vrij en worden zelfs een tool om de verrijkingen op je glass te manipuleren. Zin om minority report-gewijs door je vensters te maaien met goed gekozen swipes en intuïtieve gebaren? Het kan al. World of Waw-bezielster Tina Stroobandt bezocht de Augmented World Expo en testte al wat ze te pakken kon krijgen. Een top drie was snel gemaakt. Lees maar mee…

0. De status van de glass

De beoordeling van dé smart glass hangt af van je intenties met dit futuristische hardwareproduct. Volstaan eenvoudige graphics (zoals navigatiepijlen) en kernachtige data (zoals de titels van je mails) of wil je de volle ervaring van holografische 3D objecten en karakters in je leefomgeving? Wil je duizenden euro’s neerleggen of verkies je een toestel dat de prijs van je smartphone evenaart? En wil je lang rondlopen met je geeky gadget, of hoeft de batterij geen urenlange scheiding van USB poort of stopcontact te ondersteunen? Al deze zaken bepalen welke features jouw bril moet hebben. En welk merk jou momenteel best bedient. Wie zijn gading niet vindt in volgende exemplaren, zal geduld moeten uitoefenen. Er is altijd een volgende generatie in de maak.

1. Epson Moverio BT-200 (binocular)

Deze smartglass sleepte de ‘auggie’ voor ‘best smart glass’ in de wacht. Het toestel werkt met projectietechnologie en tovert de gewenste interface in je gezichtsveld, waar beide ogen ze kunnen zien. Ook de werkelijke wereld blijft zichtbaar. Je moet dus even wennen aan de verrijking. Je ziet deze in een rechthoek, die je naar believen vult met je smartphone/laptopscreen, een film of een app.

Je moet je dus focussen op de brilcontent of je echte leefomgeving. Hoe verder je focust (bijvoorbeeld op het plafond), hoe groter je ‘scherm’. In apps kan het scherm volledig transparant gezet worden, waardoor je tekstveldjes, 3D objecten of grafische extra’s bovenop de realiteit kan leggen. De toetsen van je piano kunnen oplichten, of je kan virtuele monsters te lijf gaan. Aan jou de keuze. Je bedient de bril met een aparte controller, waarin ook de batterij zit. Daardoor geniet je 6 uur lang van de moverio diensten, zonder oplaadbeurt. Het design verraadt de ‘beta’status. Dit is nog geen product voor de massamarkt. Maar als elke nieuwe versie slanker wordt en (android) appontwikkelaars gouden toepassingen bedenken, heb je voor €699 een veelbelovend toestel in handen.

2. Meta spaceglass (binocular)

De meta spaceglass doet geen concessies aan de prijs (€2700), maar levert veel waar voor dat geld. Het ray banachtige design is voortreffelijk, de holografische ervaring volwaardig en de bediening ronduit spectaculair. De verrijkingen worden bovenop je totale gezichtsveld geplaatst, met een behoorlijk scherpe resolutie en een matige grijze sluier op de realiteit. In het montuur zit een ingebouwde kinect, waardoor je de toepassingen met je handen kan besturen. Voor zakelijk gebruik, tover je de schermen van je laptop in gezichtsveld, je verdeelt ze over de ruimte en sluit ze met een wegwerpgebaar.

Op vlak van entertainment maak je bommen onschadelijk met je vingers, of breng je honderden fietsonderdelen traag samen tot een gemonteerd geheel door simpelweg je hand te sluiten. Open je je vingers snel, dan knalt de fiets uit elkaar. Nadelen? De bril is duur, werkt met een eigen programmeertaal en heeft nog geen noemenswaardige toepassingen beschikbaar. Bovendien kan je er pas in januari 2015 eentje kopen. Maar toch: one to watch.

3. Google glass (monocular)

De meest bekende smart glass is geen augmented reality bril. De google glass plaatst een schermpje voor je rechteroog, waarin je voor een beperkte periode tekst of eenvoudige visuals kan ontvangen. Dankzij de tienduizenden bèta testers (die 1500 dollar vijl hadden voor hun testexemplaar), is het toestel stilaan de peuterfase voorbij en lonkt het grote publiek. Die moeten vooral vallen voor de oudste toepassingen, die fel op punt werden gesteld. Je maakt nu desgewenst foto’s met een knipoog, krijgt navigatietips, die meedraaien met je hoofd en gebruikt stemcommando’s om de (tientallen beschikbare) apps op te starten.

De samenwerking met Rayban en Oakley leverde draagbare monturen op, waarin je ook je optische glazen kan laten plaatsen. En er is iets onweerstaanbaar aanlokkelijk aan de mogelijkheid om je hele leven vast te leggen, vanuit je eigen perspectief. Wil je daar video voor inzetten, dan is je batterij wel op een uur of 2 leeg. Ga je energiebesparender met het toestel om, dan haal je een uur of zes autonomie. En je moet ook een US vriendje hebben, om de glass te bemachtigen. Nog steeds een work in progress, maar de meest mature keuze op de markt.

Contactgegevens:

Tina Stroobandt – +32 486 66 76 84 – tina@worldofwaw.com

Meer
Lees meer...