De Wever keihard tegen legalisering softdrugs: “Geen enkel verschil met harddrugs”

EPA

N-VA-voorzitter Bart De Wever kiest zelf voor de harde lijn in deze kiescampagne. Terwijl hij mindere partijgenoten de andere thema’s liet doen, koos de Antwerpse burgemeesters zelf voor migratie, veiligheid en justitie als thema’s om voor te uit het N-VA kiesprogramma. En daarbij deed hij een paar straffe uitvallen. Naar enkelbanden die niet werken, migratiepolitiek die mislukt is en softdrugs die harddrugs is. 

“Drugs zijn een gesel voor de samenleving. We mogen niet alleen drugs, maar ook vooral de drugscriminaliteit niet meer gedogen”, zegt De Wever. “Softdrugs of harddrugs, ik maak het onderscheid niet meer, want dat is compleet artificieel. Een harde aanpak is de enige oplossing.”

“Niet met de N-VA”

In één beweging maakt de N-VA-voorzitter ook kipkap van het sp.a-standpunt om marihuana te legaliseren. “Dat nu willen legaliseren, zoals de sp.a voorstelt, is een totaal verkeerd signaal. Een totaal verkeerde beslissing, waarvan ik nu al heel duidelijk zeg: niet met de N-VA.”

Sarkozy-strategie  

De Wever stelde vandaag samen met zijn partijtop het kiesprogramma van N-VA voor. Dat begon met de klassieke tegenstelling van het N-VA-model en het PS-model. Maar opvallend was deze keer dat De Wever zelf alle “harde” standpunten van de partij zélf presenteerde: politie en veiligheid, justitie en migratie. Het deed bij momenten denken aan een Sarkozy-strategie: centrumrechts, dat met geloofwaardigheid de thema’s claimt, die vroeger van extreemrechts waren.

Migratie: Canada als voorbeeld

“Toen wij als eerste 10 jaar geleden over inburgeringsbeleid begonnen te praten, werden we uitgelachen. Nu zijn onze ideeën de norm. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Want de migratie in ons land is totaal niet gecontroleerd.”

“In geen enkel land in Europa staat de bevolking zo negatief ten opzicht van migratie als bij ons. En met een reden. Van de 100 migranten die naar hier komen, zijn er 12 die komen om te werken of te studeren. 88 komen via een passief migratiekanaal: regularisatie of gezinshereniging. Europees ligt het cijfer van werkenden of studerenden op 46 procent.”

De Wever wilt dus een totaal ander migratiebeleid, met Canada als grote voorbeeld. Dat land hanteert een systeem van punten: wie gestudeerd heeft, talen spreekt, kan werken of iets bijdragen, heeft veel meer kans om Canadees te worden.

Keihard tegen criminele vreemdelingen

Tegelijk wil De Wever de criminele vreemdelingen eruit.  “45 procent onze gevangenen is van vreemde nationaliteit, daarbij zeer veer illegalen. Dan reken ik nog niet eens Belgen van vreemde origine, dan zijn er nog veel meer. De helft in Antwerpen zou niet in onze gevangenis moeten zitten, maar in de landen van herkomst”, zegt De Wever. Hij wil landen als Marokko en Algerije verplichten om hun burgers terug te nemen. “Anders zetten we de ontwikkelingssamenwerking stop.”

En De Wever heeft nog meer in petto: hij wil van sommige Belgen de nationaliteit kunnen afnemen. “Daarbij denken we aan het model van het Verenigd Koninkrijk. In bepaalde gevallen moet je de nationaliteit kunnen intrekken. Wie vertrekt naar Syrië, bijvoorbeeld. Wie daar met al-Qaida mee gaat vechten, die is hier niet meer welkom. We moeten niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar er zijn grenzen aan alles.”

EPA

Lappen aan Turtelboom

Tegelijk kreeg minister van Justitie Annemie Turtelboom ook een paar forse verbale tikken van De Wever. Die vindt de justitiehervormingen compleet mislukt. En vooral de enkelbanden moesten eraan geloven. 

“Elke straf moet ook uitgevoerd worden. Dat beloofde Alexander De Croo (Open Vld) ons, wij mochten hem daar op afrekenen. Wel ik zou dat vandaag graag doen.”

Justitie grijpt volgens De Wever massaal naar enkelbanden om het tekort aan plaatsen in de gevangenissen op te vangen, ook daar waar het totaal niet geschikt is. “Zo was er in Antwerpen een man veroordeeld voor half jaar effectief, wegens zeer zwaar geweld. Die krijgt dan kwijtschelding en dus 30 dagen enkelband, bij zijn vrouw thuis. Ongelofelijk. Men smijt met enkelbanden om te zeggen dat straffen worden uitgevoerd.”

“Een Antwerpse agent vroeg me: “Weet jij wat het verschil is tussen een drugsdealer die al gepakt is en een die nog niet gepakt is? De eerste loopt met een enkelband, de tweede niet.”

Felle reactie van Open Vld

Turtelboom reageert fel via Twitter. Ze confronteerde De Wever met vroegere uitspraken over de juiste aanpak op justitie en straffen op maat:

En ze kwam meteen met cijfers die moeten bewijzen dat er wel degelijk meer straffen worden uitgevoerd die vroeger tot niets zouden geleid hebben.

Meer
Lees meer...