Op vijf dagen van de verkiezingen duikt een geluidsfragment opnieuw op van een interne partijmeeting van N-VA uit 2016. Daarin slaat Bart De Wever (N-VA) bijzonder harde taal aan over illegale criminelen, die met “razzia’s” worden opgepakt en via “Air Francken” het land worden uitgestuurd. Groen reageert verbolgen, maar de PS duwt de verontwaardiging nog een versnelling hoger: Elio Di Rupo (PS) wijst erop dat De Wever vervolgd kan worden voor z’n uitspraken. De polemiek is compleet, want de N-VA-voorzitter neemt geen gas terug.
De PS reageert furieus op een geluidsfragment dat nu plots, op vijf dagen van de verkiezingen, opduikt op de site van Le Vif. Het fragment is het resultaat van onderzoekswerk van een Franstalige journalist die een N-VA-partijkaart kocht en allerlei interne meetings afschuimde. In het geluidsfragment is Bart De Weverte horen, die het heeft over ‘”razzia’s”, die zijn politie in Antwerpen organiseert en die dan afstemmen met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om te kijken hoeveel plaatsen er ter beschikking zijn om illegale criminelen terug te sturen met “Air Francken”. Het nieuws kwam in 2016 al naar buiten, maar nu herkauwt het magazine het nieuws, en de RTBF ging er fors op door.
Dat deed aan Vlaamse kant vooral Groen: een na een tweetten alle kopstukken hun verontwaardiging. “Ronduit schokkend”, was bij de de groenen te horen. Aan Franstalige kant gingen alle registers open. Op het RTBF-debat tussen PS-voorzitter Elio Di Rupo en Ecolo-voorzitter Zakia Khatabbi noemde de socialistische voorzitter de tape “hét evenement van de dag: een fragment waarin Bart De Wever een aantal echt abjecte uitspraken doet”.
En Di Rupo “veroordeelde ferm” de uitspraken, plus hij deed er nog een schepje bovenop. “De uitspraken van Bart De Wever zouden kunnen strafrechtelijk vervolgd worden door de Belgische Wet”, zo stelde de PS-voorzitter het voor alsof de strafwet overtreden is met de uitspraken. De enige partij die ooit veroordeeld werd voor racisme is het Vlaams Blok, die daarna vervelde tot Vlaams Belang.
N-VA duwt gaspedaal in
Maar daarmee is de polemiek wel compleet. Want de N-VA nam geen gas terug. Integendeel. In het fragment is een volkse De Wever te horen, die aan z’n achterban uitlegt hoe de razzia’s gebeuren en hoe er wordt opgepakt “tot den bak vol is”. Als hij dan vermeldt dat Francken de vluchten “Con Air of Air Francken” noemt, lacht de zaal.
Op Radio 1 verdedigde De Wever de aanpak. Hij wees erop “dat het drugsdealers , pooiers en mensenhandelaars” ging, “illegale criminelen”, die vervolgens het land werden uitgezet. “Ik ben trots op ‘Air Francken’, we hebben 6.250 criminele illegalen het land uitgezet”. “Ik hoop dat hij snel terugkomt”, zo daagde De Wever nog wat uit.
Overigens gebeurde er niets geheim met die politieacties: journalisten werden uitgenodigd op die razzia’s en in Gazet van Antwerpen verscheen er een grote reportage over, zo duidde de woordvoerder van De Wever. Francken zelf pakte even later nog eens uit met zijn repatriëringscijfers op Twitter, waarna heel de partij volgde om de aanpak in de verf te zetten, eerder dan excuses te zoeken over het taalgebruik.
Een felle polemiek in laatste rechte lijn
Het komt de N-VA allemaal niet slecht uit: tapes die plots toch een beetje doorzichtig lekken, vervolgens een felle polemiek met de PS, en daarbij een discours dat zeker niet politiek correct is, maar mogelijks toch de kiezers die twijfelen tussen Vlaams Belang en N-VA kan charmeren.
Het was opvallend dat de andere partijen aan Vlaamse kant nauwelijks reageerden. Behalve dan Groen aan de ene kant en Vlaams Belang aan de andere kant. Die laatsten wilden vooral aantonen dat “Air Francken” niet goed, of zeker niet genoeg werkte. Op elke tweet van een Groen-kopstuk dat verontwaardiging uitte, reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zelf, om die boodschap te herhalen.