Dekt de autoverzekering schade aan je auto bij een overstroming?

Het is een van de vele zorgen waar de slachtoffers van de overstromingsramp in Wallonië en Limburg mee kampen: dekt de autopolis de schade aan hun wagen?

  • Het ontnuchterende antwoord is in veel gevallen nee. De verplichte autopolis burgerlijke aansprakelijkheid (BA) komt immers niet tussen voor de schade aan je auto na een overstroming.
  • Alleen de duurdere omniumverzekering dekt “schade door natuurkrachten”, waartoe ook overstromingen behoren. Dat geldt zowel voor de ‘full omnium’ als voor de ‘mini omnium’. Ook zo’n kleine of gedeeltelijke omnium komt dus tussen bij een overstroming.
  • Volgens een raming van de verzekeraarskoepel Assuralia heeft 35 procent van de personenwagens in België een full omnium en 15 procent een mini omnium. De overige 50 procent kan de autopolis niet inroepen om een schadevergoeding te bekomen.
  • Test-Aankoop wijst erop dat er een verschil bestaat tussen schade tijdens het rijden en schade aan een stilstaand voertuig. “Voor schade aan je auto terwijl hij ergens geparkeerd stond, is de dekking van de omnium meestal zeer ruim”, zegt de consumentenorganisatie. “Voor schade onderweg dekken vele kleine omniumcontracten enkel de rechtstreekse schade veroorzaakt door het stijgende water. Als je met je auto bent doorgereden in een straat waar het water te hoog stond, bestaat de kans dat je motorschade niet wordt vergoed.”

Rampenfonds

De gedupeerden zonder omnium zullen voor een vergoeding moeten hopen op een tussenkomst van een van de gewestelijke rampenfondsen. Normaal gezien zal de watersnood in Limburg en Wallonië officieel erkend worden als ramp, waardoor gedupeerden die noodfondsen zullen kunnen aanspreken.

  • Er zijn evenwel een heleboel voorwaarden, die kunnen verschillen per gewest.
  • Ook de schadevergoedingen variëren per gewest en hangen af van de leeftijd van de wagen. De bedragen gaan tot maximaal 12.000 euro in Vlaanderen en 12.500 euro in Wallonië. “Als je in Brussel of Wallonië woont, krijg je pas een vergoeding als de auto minstens vijf jaar oud is”, merkt Test-Aankoop op.
  • Een belangrijk criterium is waar de wagen zich bevond: op de openbare weg of thuis. In dat laatste geval komt een rampenfonds niet tussen, omdat het thuisrisico gedekt is, of in principe gedekt kon worden, door de brand- of woningverzekering. “Het gewest komt tussen als je auto onderweg of op straat beschadigd is geraakt, maar niet als hij in een garage of onder een carport stond”, zegt Test-Aankoop.
  • Volgens de criteriumlijst van het Vlaamse Rampenfonds heb je geen recht op een vergoeding als “de schade veroorzaakt is door schuld, nalatigheid of onvoorzichtigheid, zoals het rijden met of opstarten van een voertuig in overstroomde straten.’

Lees ook: Welke bescherming biedt je brandverzekering bij overstromingen?

(NS)

Meer
door Redactie
Lees meer...