Alle winkels van Delhaize worden overgedragen aan zelfstandigen: spontane stakingen breken uit

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad heeft de winkelketen Delhaize aangekondigd dat ze alle 128 eigen winkels wil overdragen aan zelfstandigen.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de winkelketens mooie winsten konden realiseren tijdens de coronacrisis, staan de winstmarges nu onder druk. De concurrentie neemt toe en de consumenten houden door de energie- en koopkrachtcrisis de vinger op de knip.

In het nieuws: Delhaize wil alle 128 eigen winkels verzelfstandigen. Daardoor krijgen zo’n 9.000 medewerkers binnenkort een nieuwe baas. Dat laat de keten weten in een persbericht.

  • “Doelstelling van deze verandering is om alle Delhaize-winkels in één model onder te brengen en zo de groei van deze 128 supermarkten te stimuleren”, klinkt het. “Dit is de enige optie om te kunnen blijven investeren in een duurzame toekomst voor Delhaize.”

“Behoud van loon en arbeidsvoorwaarden”

Impact: Volgens Delhaize zullen alle medewerkers van de betrokken winkels hun tewerkstelling behouden en mee de overstap maken. “Ze behouden daarbij ook hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden”, voegt de winkelketen eraan toe.

  • Desalniettemin vrezen vakbonden dat de loon- en arbeidsvoorwaarden daardoor op termijn zullen verslechteren. “Directie heeft beslist ons te verkopen”, reageerde een geëmotioneerde medewerker kort na de aankondiging.
  • Op termijn zullen er wel banen sneuvelen op het hoofdkantoor. Hoeveel dat er zullen zijn, is nog niet duidelijk. “Het aantal vertrekken zal tot een minimum beperkt worden”, aldus Delhaize.

Update: In verschillende winkels zijn er intussen spontane stakingen uitgebroken. Voornamelijk in Brussel en Wallonië hebben winkels de deuren gesloten.

Terugblik Het moederbedrijf Ahold Delhaize liet bij de toelichting van de resultaten in februari al weten dat het wou besparen. “Veel van de uitdagingen van vorig jaar zetten door en worden in 2023 mogelijk intenser”, zei Frans Muller, CEO van de keten, toen.

  • Delhaize blies bovendien twee weken geleden de collectieve arbeidsovereenkomst met zijn personeel op. De directie eiste toen meer flexibiliteit van de werknemers. Dat leidde tot een 24 urenstaking in de magazijnen van de keten.

(kg)

Meer
door Redactie
Lees meer...