Krijg je soms het vervelende gevoel dat er iets aan je relatie gewoon niet helemaal juist zit? Dan twijfel je misschien: ligt het gewoon aan jou? Om twijfelaars even een steuntje in de rug te geven: hier zijn vijf tekenen dat er iets schort aan je relatie. Toch twijfels maar staat je situatie niet in de lijst? Maak het sowieso bespreekbaar
1. Je moet heel de tijd opletten
Heb je het gevoel dat je continu op eierschalen loopt, als je schrik hebt om zelfs je mening te geven, dan is dat volgens dr. Andrea Bonior een heel slecht teken. Dat wil niet zeggen dat je je noodzakelijk fysiek bedreigd moet voelen (al is dat natuurlijk ook een behoorlijk grote rode vlag) maar ook je anders gaan gedragen omdat je schrik hebt voor backlash. Da’s een slecht teken.
2. Je houdt allebei een score bij
Heb jij ’t gevoel dat er een mentale checklist is? Waarbij er punten worden bijgeteld telkens je eten maakt en afgetrokken als je eens te laat thuiskomt? Hou je zelf ook zo’n puntenlijst bij? Mensen die hun relatie volhouden door een soort scorebord bij te houden, zullen vorige fouten van de ander gebruiken om hun slechte gedrag te rechtvaardigen. Het is véél gezonder om aan de problemen die je nu hebt te werken, al zijn er natuurlijk fouten uit het verleden die je gewoon niet kan vergeven.
3. Je partner wil je helemaal voor zichzelf
Mag jij geen avondje uit met vriend(inn)en? Partners die heel bezitterig zijn, jaloers of controlerend kunnen je onafhankelijkheid afnemen. Dat komt vaak uit een gevoel van onzekerheid, maar dat hoeft jouw probleem niet te zijn. Na een tijdje moet je elkaar kunnen vertrouwen in een relatie, anders gaat het nergens heen. Onthou: je partner ziet jou graag om wie je bent. Als jij helemaal verdwijnt, is je relatie dus gedoemd.
4. Je communiceert passief-agressief
“Is er iets?” als vraag krijgen en gewoon antwoorden met “Dat interesseert jou toch niet”, de meeste mensen hebben “t wel eens gezegd op een offdag. Maar als dat de manier is waarop bijna elk gesprek verloopt bij jullie, dan is er meer aan de hand. Je partner heeft geen telepathische gaven en passief-agressief communiceren, is een teken van weinig respect. Wees eerlijk en open, enkel zo kan je je verwachtingen duidelijk stellen. En enkel zo kunnen die verwachtingen ingelost worden, volgens de expert.
5. Je partner maakt jou verantwoordelijk voor zijn of haar emoties
Dit is een serieuze rode vlag. Is het feit dat hij boos is, jouw schuld? Tenzij je echt iets hebt uitgespookt (denk: overspel, niet: een pot choco vergeten meenemen uit de winkel) zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun emoties. Deze techniek wordt echter vaak gebruikt door mensen in een relatie waar sprake is van misbruik. “Het is jouw schuld dat ik met een vaas gooi” of “je vraagt gewoon om klappen” is nooit oké. Stap uit die relatie, het kan beter.