Deze 6 traditionele delicatessen hebben hun erkenning als ‘Vlaams streekproduct’ dubbel en dik verdiend

Zes overheerlijke lekkernijen van bij ons hebben het label ‘Vlaams traditioneel streekproduct’ gekregen. Dat is een hele eer want op die lijst komt alleen het beste van onze keuken. De gastronomische prijsbeesten: bakkemoezevlaai uit Limburg, Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, Gentse vlaai, geuteling, Geraardsbergse mattentaart en Oostendse oester. Begin je al te watertanden? Wacht tot je de heerlijke gerechtjes met je eigen ogen ziet!

1. Geraardsbergse mattentaart

Hoog tijd dat deze erbij kwam! De Geraardsbergse mattentaart is één van de bekendste producten van het land. Het staat zelfs op postzegels! Matten bestaan uit gestolde melk met karnemelk en een scheutje azijn. De bakkers verwerken die op ambachtelijke wijze tot mattenspijs met eieren en suiker. Daarna wordt taartvulling gebruikt en smullen maar!

2. Bakkemoezevlaai uit Limburg

Limburgse vlaai is natuurlijk al eeuwen wereldberoemd maar de bakkemoezevlaai, da’s een specialleke. De ‘bakkemoezen’ zijn in de oven gedroogde peren. Daar verschrompelen ze tot ze op gebakken muizen lijken, vandaar de prachtige dialectnaam bakkemoezevlaai. Bovendien is deze vlaai een internationaal fenomeen, want ook de Nederlandse Limburgers zetten op zondag dit lekkernij op tafel.

3. Oostendse oester

Rond de vorige eeuwwissel stond Oostende bekend als ‘koningin der badsteden’. De welgestelde bourgeoisie ging er maar al te graag op vakantie. En wat schafte de pot? Engelse platte oesters s’il vous plaît. Meer dan twintig bedrijven ‘parkeerden’ er de delicatesse in zeewaterbassins. Daardoor kregen ze een vlezige structuur en een volle smaak, de ‘Ostendaise’ was geboren.

4. Geutelingen

Een geuteling is een deeglekkernij, een soort stevige pannenkoek. Het deeg op basis van bloem, eieren, gist, snuifje zout en kaneel wordt in grote houten ovens gegoten. Volgens de traditionele voorschriften eet je een geuteling best een dag na het bakken. Je warmt hem eenvoudig weg op in de pan. In Brakel worden geutelingen traditioneel in februari rond de naamdag van de heilige Appolonia gegeten. Een warme geuteling zou een jaar lang beschermen tegen tandpijn.

5. Gentse vlaai

Ook in Oost-Vlaanderen is vlaai eten een diepgewortelde traditie. In de regio circuleren heel wat familierecepten die gebaseerd zijn op de oeroude streektraditie. Gent staat bekend om zijn smeuïge en licht gekruide vlaaien. Geen sprake van foelie of kaneel hier. Tilly’s “Gentsche vloan” worden op smaak gebracht met peperkoek en speculaas en krijgen hun mooie donkere kleur door de kandijsiroop. Jammie!

6. Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde

Ter ere van de beruchte Oudenaarse Adriaan Brouwerbierfeesten creëerde patissier Albert De Cridts in 1955 de Adriaan Brouwertaart. Die viel zo in de smaak dat alle bakkers van de streek het recept over begonnen te nemen. Zowel de feesten als de taart zijn een lokale traditie die tot op de dag van vandaag standhouden. Dikke party! De Adriaan Brouwertaart is eigenlijk een klassieke frangipanetaart met een fris aroma door de toevoeging van enkele ananasschijfjes.

Meer
Lees meer...