Obesitas wordt wel eens de ziekte van deze eeuw genoemd, en dat vatten de volgende kaartjes heel goed samen. In 1975 waren er voor iedere aardbewoner met overgewicht twee mensen die te weinig wogen. Veertig jaar later zijn er meer mensen met obesitas dan met ondergewicht. Hoe de wereldbevolking in vier decennia tijd steeds dikker is geworden.
Bij mannen is het percentage met obesitas sinds 1975 meer dan verdrievoudigd: van 3 procent naar bijna 11 procent. Bij vrouwen gaat het om een verdubbeling: van meer dan 6 procent naar bijna 15 procent. Tot die berekening kwam professor Majid Ezzati van Imperial College London. Samen met ruim 700 gezondheidsexperts van over de hele wereld verzamelde hij statistieken en schattingen over obesitas van 1975 tot en met 2014. De cijfers zijn gebaseerd op BMI – Body-Mass Index.
Hieronder zie je hoe de hele wereld, behalve Afrika en het zuidelijke deel van Azië, in 40 jaar fel verdikt is. De Verenigde Staten spannen uiteraard de kroon, maar ook Europa doet het niet goed. Het eerste kaartje toont de evolutie bij vrouwen, het tweede bij mannen.
Als deze trend zich doorzet, voorspelt Ezzati dat tegen 2025 bijna 18 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen obesitas zal hebben. De enige positieve conclusie die ze uit hun onderzoek kunnen trekken is het feit dat het aantal mensen met ondergewicht duidelijk gedaald is. Maar nu helt de weegschaal dus naar de andere kant over…
(Bron: The Washington Post, NCD-Risc)