Deze BV-komiek is bijzonder hard voor James Cooke … maar wie is hij zélf?

Deze BV-komiek is bijzonder hard voor James Cooke … maar wie is hij zélf?

2017 was het jaar van de doorbraak voor James Cooke. Plots zagen we hem voortdurend op televisie verschijnen. Dat is ook komiek Xander De Rycke niet ontgaan. In zijn eindejaarsconference maakt hij James met de grond gelijk. “James is een gehandicapt huisdier waarvan de hype uit de hand gelopen is.” Maar wie is Xander De Rycke zelf eigenlijk?

James Cooke mocht dit jaar meer dan een bijrol spelen in de talkshow van zijn goede vriend Gert Verhulst. Daarnaast was hij ook te zien in een nieuw tv-programma met z’n andere BFF Karen Damen. Natuurlijk heeft een figuur zoals James voor- en tegenstanders. You love him or you hate him. Xander De Rycke zit duidelijk in die tweede categorie. Zowel in zijn eindejaarsshow als in een interview met het weekblad Humo laat hij geen spaander heel van James Cooke.

Een kleine bloemlezing van uitspraken die Xander De Rycke zou uiten aan het adres van James:

VIER
  • “In het begin heb je het niet goed door. Je kijkt dan naar je scherm en vraagt je af: wat is dat ambetante lawaai? Is mijn tv kapot? Wel, meestal is het James die in een hoekje staat te kokhalzen.”
  • “James is een soort van ‘homo-tyrannosaurus-rex’, met zijn gat naar achter, van die kleine armpjes die hangen, een trui met twee witte koorden, en een mond die niet volledig dichtgaat.”
  • “James is theaterproducent en acteur, maar in beide is hij niet zo goed. Hij werkt vaak voor Studio 100. En toen had ik het door … zo kent James Gertje, en zo kent hij Karen Damen. James Cooke is niet op tv om dat wij dat willen, maar wel omdat zij dat willen. James is het huisdier van BV’s. Een huisdier met een beperking, waarvan de hype uit de hand is gelopen.”

Voorts stelde hij ook nog dat het programma Nieuwe Buren met Karen Damen en James Cooke het slechtste van 2016 en 2017 was. Het Laatste Nieuws probeerde een reactie te krijgen van James Cooke of televisiezender VIER, maar keerde van een kale reis terug. Feit is dat niemand zo hard de grond wordt ingeboord als James Cooke in De Ryckes eindejaarsconference. Is dit kwetsende humor die te ver gaat of moet een mediafiguur hier maar tegen kunnen?

Wie Xander De Rycke?

Laten we eens overlopen wat Xander De Rycke tot hiertoe gepresteerd heeft, want zonder twijfel is hij bij het brede publiek veel minder bekend dan James Cooke. De 30-jarige Oost-Vlaamse komiek brak tien jaar geleden door dankzij de Comedy Casino Cup, een programma op Canvas. Daarin werd hij bijgestaan door coach Alex Agnew. Hij versloeg in de finale intussen grote namen zoals Philippe Geubels en Iwein Segers.

Daarna stond De Rycke steeds vaker op de planken, en hij mocht onder andere mee op tournee met Alex Agnew. In 2008 volgde zijn eerste avondvullende show. De voorbije jaren richtte hij het vizier op het Vlaamse medialandschap, en daarbij spaarde hij BV’s niet. Maar James Cooke krijgt het op dat vlak wel bijzonder hard te verduren.

Canvas

De Rycke zelf was ook al meermaals op televisie te zien. Zo zat hij enkele keren in het programma Mag ik u kussen, van Bart Peeters. Net zoals in dat andere programma Een Laatste Groet. Hij lag vorig jaar ook serieus in de clinch met Jeroom, jurylid van De Slimste Mens ter Wereld, iets wat het voorbije seizoen niet verbeterde. Dit jaar presenteerde hij op Canvas het programma Cinema Canvas.

Humor

Comedy blijft echter z’n belangrijkste bezigheid en sinds Geert Hoste wat eindejaarsconferences betreft (tijdelijk) met pensioen is gegaan, moeten we misschien vooral naar Xander De Rycke kijken om eens te lachen met Vlaamse mediafiguren. Dat soort humor mag uiteraard wel ver gaan, anders zou het nooit grappig kunnen zijn. Al zal hij de fans van James Cooke voorlopig nog niet meekrijgen.

Het slechte nieuws voor De Rycke: we hebben geen glazen bol nodig om te voorspellen dat James Cooke ook in 2018 heel vaak op tv te zien zal zijn. Maar wat ons betreft is dat alleen maar goed nieuws. Tot volgend jaar, James! En trek het je niet aan, ’t is maar om te lachen, toch?

Canvas

Gesponsorde artikelen