Als we ons wat ziek voelen, durven we wel eens wat extra make-up te gebruiken om er wat gezonder uit te zien. Maar blijkbaar zou je dan enkele beautyproducten toch in de vuilbak moeten gooien omdat je anders opnieuw ziek kan worden.
Volgens Morgan Statt, een gezondheidsonderzoeker bij ConsumerSafety.org, zouden cosmetica gezondheidsrisico’s meebrengen. Dat vertelde ze aan The Independent. Heel wat bacteriën kunnen verspreid worden door make-up en de grootste boosdoeners zijn blijkbaar lipproducten.
Volgens Statt moet je zeker alle lipproducten wegdoen als je ziek bent geweest. “Je lippen zijn een natuurlijke toegangspoort tot je luchtwegen. Hierdoor loop je een extra risico op infectie en ziekte”, vertelde de onderzoekster. “Naast griepvirussen kunnen lipproducten ook het Herpes-simplexvirus (HSV-1) verspreiden.”
Nog een optie
Het is nogal moeilijk om je lievelingslippenstift zomaar in de vuilbak te gooien. Daarom zijn er (algoed!) ook nog andere opties. “Je kan ook de bovenkant van je lippenstift afsnijden.” Als je ook geen stuk van je lippenstift wil doen, kan ook nog de bovenste laag afvegen met een zakdoekje en wat ontsmettingsalcohol.
Maar het beste dat je kan doen, om alle ziektekiemen te doden, is je volledige lippenstift onderdompelen in een bekertje met ontsmettingsalcohol. Blijkbaar is het omhulsel van een lippenstift ook een ideale locatie voor bacteriën. Dus best heel de lippenstift onderdompelen dan. “Laat het minstens 30 seconden in de alcohol en dan gewoon weer laten drogen in de lucht.”
Niet alleen lippenstift
Volgens Statt zijn oogproducten ook niet ideaal om bij te houden nadat je ziek bent geweest. Volgens de onderzoekster kunnen ziekten zoals conjunctivitis of roze ogen verspreiden door oogmake-up. Om risico’s te vermijden, kan je dus best na je ziekte ook je oogmake-up wegdoen.
Ook dokter Alan J. Parks, dermatoloog en oprichter van DermWarehouse, is het hiermee eens. Zo vertelde Parks aan The Independent wat je zeker moet doen in het geval van conjunctivitis of andere ooginfecties. “Je moet je oogmake-up wegdoen als je die hebt gebruikt terwijl je ziek bent geweest. Dit is zeer besmettelijk.”
Wat je ook echt niet mag doen is make-up delen. “Het risico op ziektekiemen en infecties gaat gepaard met het delen van cosmetica. Het is echt nooit een goed idee”, zegt Statt. En dat beaamt Parks ook en zegt dat make-up delen een manier is om heel wat bacteriën in het product te krijgen.
Oude make-up
Je moet ook opletten met vervallen make-up en producten. Vooral als je deze hebt gebruikt voordat je ziek bent geworden. “Zelfs voordat je niet ziek bent geworden, kan je vervallen make-up of producten weggooien.” Je zou blijkbaar een groter risico op infectie of ziekte hebben als je oude make-up gebruikt. “Weggooien dus”, waarschuwt Statt. “Hoewel de meeste make-up producten antibacteriële eigenschappen hebben, toch zullen ze waarschijnlijk na een tot twee jaar ineffectief worden.”
Het beste dat je kan doen, is cosmetica weggooien die je hebt gedeeld, hebt gebruikt vlak voor je ziek werd en make-up die al meer dan een jaar in je tas steken.
Wassen
Als dat allemaal niet genoeg is, moet je je borstels en sponsjes ook zeker één keer per week wassen om bacteriën te voorkomen.