Deze slimme fietshelm van Volvo waarschuwt je voor mogelijke ongevallen

De Zweedse autobouwer Volvo wil het aantal verkeersdoden en zelfs zwaargewonden naar nul terugdringen vanaf 2020. En om dat doel te bereiken experimenteert het bedrijf ook met fietshelmen die informatie naar de wagens kunnen doorsturen.

Volvo heeft zich het ambitieuze doel vooropgesteld om het aantal verkeersdoden en zwaargewonden die vallen bij een ongeval met een Volvo terug te dringen naar 0. Daarom worden steeds meer sensoren en infraroodcamera’s toegevoegd aan wagens, zodat die zwakke weggebruikers bijvoorbeeld ook in donkere omstandigheden kunnen opmerken. Maar met al die technologische middelen die ieder van ons nu ter beschikking heeft, is zo veel meer mogelijk.

Daarom is Volvo een partnership aangegaan met twee andere Zweedse bedrijven: elektronicabedrijf Ericsson en helmenmaker POC. En uit die samenwerking is een product gekomen dat volgende maand op de Consumer Electronics Show in Las Vegas uitgebreid zal worden voorgesteld: een slimme helm die verbinding maakt met recente Volvo-modellen.

Hoe werkt het juist?

De helm staat in verbinding met je smartphone, die dan weer via een gps-applicatie zoals Strava in verbinding staat met het Volvo-netwerk. Met dat netwerk zijn ook de nieuwste Volvo-modellen verbonden, en met die combinatie van wagens en fietshelmen hoopt Volvo het aantal ongevallen te verminderen. Er wordt namelijk berekend of de paden van de fietser en automobilist elkaar kruisen, en als dat het geval is gaat er op de helm een waarschuwingssignaal af. Dezelfde waarschuwing wordt getoond op het heads-up display in de Volvo. Dat is ook het geval als de fietser zich in een dode hoek bevindt, of als de zichtbaarheid gewoon slecht is.

Uiteraard kan zo’n helm die verbinding maakt met de wagens van één enkele fabrikant geen oplossing zijn voor de vele ongevallen op onze wegen. Maar het toont wel aan waar de autofabrikanten tegenwoordig mee bezig zijn.

Meer
Lees meer...