Deze studeerfabeltjes werken écht niet tijdens de blok

Eén van de gruwelijkste periodes van het jaar staat voor de deur: de blok. Heb je al je cursussen al verzameld? Dan wordt het stilaan tijd om die eens open te doen. Er doen de wildste studeertips de ronde en iedereen heeft zo zijn manieren om informatie in zijn hoofd te drammen. Maar laat het duidelijk zijn: deze zes studeerfabeltjes werken écht niet.

1. Een nachtje doordoen

istock

Opzettelijk slaap missen is erg ongezond. Je zal je de volgende dag een pak minder goed kunnen concentreren en ook je vermogen om dingen te onthouden gaat aanzienlijk achteruit. Als je het toch doet, omdat het écht niet anders kan, zorg ervoor dat je voor je examennacht nog even gedut hebt.

2. Jezelf volproppen

istock

Oké, het is sowieso belangrijk dat je voldoende eet, maar overdaad schaadt, zeker tijdens het blokken. Zorg er zeker voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt door vlees, vis, zuivel of bananen te eten. Vermijd koolhydraatrijk voedsel, zoals chips, boterhammen en pizza. Koolhydraten slaan namelijk energie op voor later en kunnen je op de korte termijn slaperig maken. Volgens Gezondheid.be is het geen slecht idee om af en toe een fruit- of groentesalade te eten. Ook voldoende water is belangrijk.

3. Geen alcohol drinken tijdens de blokperiode

istock

Je moet natuurlijk geen half vat leegzuipen of met je zatte botten zitten te studeren, maar uit een recente studie van de University of Exeter blijkt dat een beperkte aantal glazen na een intense studiedag zelfs bevorderlijk zijn om te onthouden wat je geleerd hebt. Spread the message: af en toe op café uitblazen met je vrienden kan wonderen doen, ook tijdens de blok! De onderzoekers benadrukken wel dat overmatig alcohol gebruik net tot geheugenverlies leidt. Alsof we dat nog niet wisten …

4. Je cursussen markeren

De kernwoorden in je boeken markeren, leidt niet tot betere resultaten en het zorgt ervoor dat je minder verbanden legt. Dat staat in het boek Make It Stick: The Science of Successful Learning van professoren psychologie aan de universiteit van Washington. Een beter alternatief is het maken van steekkaarten. Ook wordt aangeraden om je hele brein te gebruiken door bijvoorbeeld zowel te luisteren, te doen als te visualiseren.

5. Blokmarathons houden

istock

Als je informatie écht wil onthouden, moet je die in je langetermijngeheugen opslaan. Dat doe je door over een langere periode korte leersessies te houden. Zo is zes keer een halfuur studeren beter dan één keer drie uur te blokken. Begin dus op tijd in plaats van marathonsessies te houden.

6. Buiten studeren

istock

Een afrader van jewelste! Het is belangrijk dat een studieruimte altijd onder 21 graden is. Bij warmer weer word je minder alert. Zelfs in de winter is het belangrijk om af en toe een raam open te zetten voor frisse lucht. Ook daglicht is een must. Als je ’s avonds studeert, kies je best voor halogeen- en ledlampen. Spaarlampen geven namelijk te weinig licht en zo zou je je ogen weleens kunnen bederven.

Succes!

Meer
Lees meer...