Deze voeding zorgt voor cognitieve vooruitgang en is dus ideaal voor tijdens de blok! 

Deze voeding zorgt voor cognitieve vooruitgang en is dus ideaal voor tijdens de blok! 

Wat moet je eten tijdens het blokken of een drukke dag op kantoor? Laat die vettige pizza voor wat het is, want als je je écht beter wilt concentreren dan eet je groene bladgroenten, bessen, vette vis, thee of koffie en walnoten. Dat heeft een studie van de prestigieuze universiteit Harvard aangetoond. 

Let op, dit is geen magisch wondermiddel maar wel kunnen deze superfoods je brein scherp houden en cognitieve achteruitgang door het ouder worden vertragen. Voedingsdeskundigen benadrukken wel dat het belangrijk is dat je deze brainfoods eet in combinatie met een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groenten, peulvruchten en volle granen bevat. Probeer eiwitten uit plantaardige bronnen en vis te halen en kies voor gezonde vetten zoals olijfolie of koolzaadolie in plaats van verzadigde vetten.

Brainfoods

Wat zijn die brainfoods nu? Tussen alle gezonde voeding zijn er een aantal voedingsmiddelen die ertussen uit springen, die bijzonder rijk zijn aan omega 3-vetzuren, vitamine B en antioxidanten en waarvan bekend is dat ze de gezondheid van je hersenen ondersteunen. Zij worden dan ook brainfoods genoemd. Volgens de studie kan het regelmatig eten van deze voedingsmiddelen, in combinatie met een gezond voedingspatroon, ervoor zorgen dat de gezondheid van je brein erop vooruit gaat, wat zich dan vertaalt in betere concentratie en een betere opvang van informatie. Het onderzoek toont aan dat de brainfoods ook goed zijn voor het beschermen van je hart- en bloedvaten. Dubbele winst dus.

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals boerenkool,spinazie, sla en broccoli, zijn rijk aan voedingsstoffen die gezond zijn voor de hersenen, zoals vitamine K, luteïne, folaat en Bèta-caroteen. Deze plantaardige voedingswaren zouden de cognitieve achteruitgang kunnen vertragen.

2. Vette vis

Vette vis zoals zalm of tonijn heeft een overvloedige bron aan omega 3-vetzuren. Dat zijn gezonde, onverzadigde vetten die zorgen voor een lagere bloedspiegel van bèta-amyloïde, het eiwit dat schadelijke klonters vormt in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Voor het gezonde dieet van je brein is het belangrijk dat je probeert om dagelijks twee maal vis te eten. Je moet er wel voor zorgen dat je vis eet met een laag kwikgehalte, zoals zalm, kabeljauw, tonijn in blik en pollak. Als je geen fan bent van vis, of twee maal per dag gewoon te veel vindt, kan je nog altijd omega 3-supplementen innemen of kan je kiezen voor andere omega 3-bronnen zoals lijnzaad, avocado’s en walnoten.

3. Bessen

Flavonoïden, de natuurlijke plantpigmenten die bessen hun briljante tinten geven, helpen ook het geheugen te verbeteren, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard. In de studie uit 2012, ontdekten de onderzoekers van het Brigham en Vrouwen Hospitaal van Harvard, dat vrouwen die twee of meer porties aardbeien en of bosbessen per wek eten, de geheugenafname met maximaal tweeënhalf jaar kunnen vertragen. Een portie bedraagt 75 gram.

4. Koffie of thee

Dat cafeïne je wakker houdt tijdens het werken, is waarschijnlijk niets nieuws, maar het kan meer bieden dan alleen een korte termijn concentratieboost. In een studie uit 2014 scoorden deelnemers met een hogere cafeïneconsumptie beter op tests. Volgens een andere onderzoek is cafeïne ook goed voor je geheugen. Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit vroegen deelnemers een reeks beelden te bestuderen en dit deden ze met twee groepen: één groep die een placebo innam en een andere groep die een cafeïnepil innam. De groep die de cafeïnepil had genomen konden de beelden de volgende dag direct identificeren. Terwijl de deelnemers die de placebo hadden ingenomen, hier veel meer moeite mee hadden. Dus tijdens dat uurtje herhalen voor je examen drink je best een tas thee of koffie.

5. Walnoten

Noten zijn uitstekende bronnen van eiwitten en gezonde vetten, met één noot in het bijzonder: de walnoot. Deze kan namelijk ook het geheugen verbeteren. Zo vreemd is het eigenlijk niet, want de noot doet ons altijd wat denken aan een klein brein. Een studie uit 2015 van de Universiteit van Los Angeles koppelde een hogere walnootconsumptie aan verbeterde cognitieve testscores. Walnoten bevatten namelijk een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en alfa-linoleenzuur dat de bloeddruk helpt verlagen en de bloedvaten ook beschermd. De wondernoot is dus zowel goed voor het hart als de hersenen.

Dus eens de blok begint vraag dan zeker aan je moeder dat ze deze voedingswaren inslaat voor op je kot. En hoe moeilijk het ook is, stop met het bestellen van die ene pizza of durum s’avonds laat en eet in de plaats een lekker stukje zalm.

Gesponsorde artikelen