Deze week is het ‘Week van de Friet’. Hoe vaak gaan we gemiddeld naar de frituur? Wat zijn onze favoriete sauzen? En hoe zit het met de ‘vlezekes’? Bicky Burgers of toch liever traditionele stoverij?
Het is ‘Week van de Friet’ en omdat vrijdag bekend staat als frietjesdag, heeft VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing, de populairste snacks en sauzen opgelijst. Dat melden de VRT en VTM Nieuws.
1. De curryworst
2. De Bicky Burger
3. Saté
4. Boulet
5. Stoofvlees
6. Viandel
7. Cervela
8. Berepoot
9. Mexicano
10. Kipcorn
11. Bitterballen
12. Sitostick
Sauzen
Met 22 procent blijft mayonaise veruit de populairste saus. Op de tweede plaats staat special (mayonaise, ketchup en ajuin) met 17 procent. Daarna hebben we stoofvleessaus (15 procent), tartaar (11 procent), Andalouse (6 procent), ketchup (5 procent) en cocktail (3 procent).
Hoe vaak eten we friet?
Ook meldt de VLAM dat de Vlaming steeds minder vaak friet eet. Zo aten in 2012 nog 34 procent van de Vlamingen één keer per maand friet en 62 procent één keer per week. Vorig jaar at maar liefst 45 procent van de Vlamingen één keer per maand friet. Het aandeel van de Vlamingen dat elke week friet eet, is echter gezakt tot 46 procent.