Left Right
scrollTop top

Dit detail heb je misschien gemist in de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’


Dit detail heb je misschien gemist in de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’

Het was niet al White Walkers wat de klok sloeg tijdens de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’. De chemie tussen Jon en Daenerys liep weer hoog op en ook Tyrion had dat door. Toch moest hij als Danny’s trouwe adviseur een klein realistisch detail meegeven dat nog grote gevolgen kan hebben voor de rest van de serie.

De laatste aflevering van Game of Thrones speelde zich vooral af aan de andere kant van de muur. Toch was er ook een klein detail in Dragonstone dat snel ter sprake kwam en veel betekent voor de rest van het seizoen. Tyrion geeft Daenerys advies over haar veroveringstocht en herhaalt nog even dat de Mother of Dragons hem vertelde dat ze geen kinderen kon krijgen. Een opvolger voor Daenerys, is er dus niet. Tyrion verzekert haar wel dat er nog andere manieren zijn om een opvolger te kiezen.

Daenerys is moeder van draken, niet van mensen

In de boeken is het de heks Mirri Maz Duur die, nadat Kahl Drogo sterft, met een vloek duidelijk maakt dat ze geen kinderen meer kan krijgen: “Wanneer de zon opkomt in het westen en ondergaat in het oosten. Wanneer de zeeën opdrogen en de bergen in de wind waaien zoals bladeren. Wanneer je baarmoeder een teken van leven geeft, en je een levend kind baart. Dan zal hij terugkomen, en niet vroeger.”

In de show is de laatste zin van deze vloek onuitgesproken gebleven. Toch heeft Daenerys op andere manieren duidelijk gemaakt dat ze geen kinderen kan krijgen. Denk maar aan de seks met Daario Naharis die niets opleverde. En in de laatste aflevering vertelt ze face to face aan Jon Snow dat hij nooit de vader van haar kinderen zou kunnen zijn. Die had daar nog niet echt over nagedacht.

HBO

Jon Snow? Die denkt nog niet aan kinderen

Jon Snow wilde deze week zijn zwaard Longclaw teruggeven aan rechtmatige eigenaar Jorah Mormont, maar die gaf het wapen gewoon terug aan Jon met de woorden “May it serve you well, and your children after you“. Jorah probeerde hiermee duidelijk te maken dat Jon zijn zege krijgt. Met een verbaasde blik blijft Jon voor zich uit staren. Het is misschien de eerste keer dat hij heeft nagedacht over kinderen. Hij was nog een maagd toen hij zich bij de Night’s Watch voegde en mocht daar geen kinderen krijgen. In seizoen één vertelde hij aan Sam waarom hij geen seks had met een meisje uit het Noorden: “Dan zou er weer een bastaard met de naam Snow zijn, dat is geen goed leven voor een kind.” Dit zou hem kunnen tegenhouden om Daenerys een opvolger te bezorgen. Maar van een bastaard is geen sprake als je weet wie de ouders van Jon Snow zijn.

Opnieuw incest?

In de boeken hinten visioenen en obscure verwijzingen dat Daenerys misschien niet met iedereen een kind kan krijgen, maar wel met Jon Snow. Zo is er de kroon van blauwe rozen, die Lyanna Stark vasthoudt terwijl ze Jon Snow ter wereld brengt. En diezelfde roos die in de House of the Undying-scène uit de muur groeit. Maar een kind van Jon en Daenerys kan niet goed aflopen. Op het einde van seizoen zes werd al gehint dat Jon Snow de zoon zou zijn van Rhaegar Targaryen en dat zou betekenen dat Daenerys zijn tante is. Hun kind zou dus het product zijn van incest. En we weten sinds Joffrey dat zulke kinderen ze niet altijd allemaal op een rijtje hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737