Dit had je nooit verwacht: hoe ze de geluiden van de dino’s in Jurassic Park met seks produceerden

Nieuwe generaties leren momenteel de magie van dino’s kennen in de film Jurassic World. Maar in 1993 al was Jurassic Parc één van de grootste hits aller tijden. Wat waren we onder de indruk van die dinosaurussen én van de geluiden die ze produceerden. Maar hoe hebben ze die klank opgenomen, aangezien deze dieren al miljoenen jaren zijn uitgestorven? Het antwoord is echt heel verrassend.

Dat ze beroep hebben gedaan op bestaande dieren, dat had je wel al kunnen raden. Maar wat wel verrassend is: de dieren hadden op het moment van verschillende opnames seks. Het is iets wat je als kind in de bioscoopzaal maar beter niet kon weten. Het was de taak van klankman Gary Rydstrom om maandenlang naar deze geluiden te luisteren om ze op punt te stellen voor de film. “Als mensen toen geweten hadden waar de geluiden vandaan kwamen, dan hadden ze Jurassic Parc zeker een R-rating gegeven”, grapt hij in Vulture.

De verschillende dino’s hebben allemaal hun eigen geluid in de film. Niet alle geluiden zijn het resultaat van seks, maar ook dan is het nog steeds verrassend waar ze dan wel vandaan komen:

1. De Velociraptors

Niet de T-Rex zorgde voor het meest angstaanjagende moment in Jurassic Parc, dat waren toch de velociraptors die door de keuken slopen. En het was dan vooral het luide geblaf dat ons kippenvel gaf. Wel, let nu goed op: dat geblaf is afkomstig van … schildpadden die seks hebben.

2. De Gallimimus

Het indrukwekkende moment waarop deze kudde van de Gallimimus Dr. Grant en de kinderen dreigt te vertrappelen. Je hoort de dino’s luide kreten uitslaan. Wel, dat is het geluid van een vrouwelijk paard dat benaderd wordt door een hengst, waardoor ze helemaal opgewonden is.

3. De Brachiosaurus

Het eerste kippenvelmoment van de film was toch het ogenblik waarop Grant en Satler voor het eerst een dino in levende lijve zien. De brachiosaurussen zijn zowat de reuzen onder de dino’s en ze produceren zeer hoge tonen. Hoe hebben ze dat gedaan, denk je? Walvissen misschien? Het had gekund, maar het antwoord is veel verrassender: met ezels. Rydstrom merkte het ogenblik op dat het geluid van een ezel overslaat. Wanneer je dat stukje enorm vertraagt, creëer je iets magisch zoals het gezang van de brachiosaurus. Die techniek van geluiden vertragen, is vaak in de film toegepast.

4. De Tyrannosaurus Rex

De ster van de film was toch wel de T-Rex. Dat moet wel erg hevige seks geweest zijn dan? Niets is minder waar, want de meeste geluiden zijn afkomstig van een hond, meer bepaald de Jack Russell van Rydstrom zelf. Het zware gebrul is uiteraard niet door een hond geproduceerd, maar door een baby-olifant. Uiteraard!

5. De Triceratops

Ook een favoriet van veel dinofans destijds was de triceratops. De geluiden van deze dino’s waren afkomstig van koeien van de filmsite van George Lucas, Skywalker Ranch. Daar werkt Rydstrom namelijk. Maar er is die ene scène waarin we een zieke triceratops zien sterven en acteur Sam Neill met zijn oor op de borst van de dino gaat liggen om naar z’n ademhaling te luisteren. Ook daar zit veel koe in, maar de essentie van het geluid heeft Rydstrom zelf gemaakt, door te ademen in een eenvoudige kartonnen tube met een springveer.

Wedden dat je nooit op meer dezelfde manier kijkt, euhm, luistert naar Jurassic Parc? Wat een fantastische film was het toch!

(Bronnen: Vulture, Business Insider)
Meer
Lees meer...