De cryptomarkt lijkt weer hoogdagen te beleven. Na een sombere periode schoten recent zowat alle cryptocurrencies weer de hoogte in. Een van de opvallendste stijgers was Bitcoin Cash, een digitale munt die afgeleid is van de grotere en bekendere bitcoin. En het lijkt nog wel even te duren, want op 15 mei staat er een zogenaamde ‘hard fork’ gepland. Een wat? Wij leggen het uit.
630 dollar (516 euro) was Bitcoin Cash waard op 9 april. Twee weken later is dat al meer dan 1.500 dollar (1.228 euro). Bitcoin Cash was daarmee een van de uitschieters in de cryptomarkt, die weer helemaal opleefde. Die forse stijging is vooral te wijten aan wat er op 15 mei gepland staat. Bitcoin Cash zal een nieuwe upgrade gaan doorvoeren die transacties een pak sneller moet maken.Hard fork
Bitcoin Cash is zelf al een afsplitsing van het veel grotere bitcoin. Een van de grote kritieken op bitcoin is dat het veel te lang duurt voor transacties worden goedgekeurd. Dat komt door de grootte van de transactieblokken, die bedraagt bij bitcoin maar één megabyte. In de praktijk komt het erop neer dat er daardoor amper zeven transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Even ter vergelijking: Visa claimt meer dan 50.000 transacties per seconde aan te kunnen. Om maar te zeggen dat die kritiek wel degelijk gegrond is.
Daarom splitste op 1 augustus 2017 bitcoin door een zogenaamde hard fork. Daarbij wordt een digitale munt gedupliceerd, waarbij één van de versies meestal verder gaat op een andere manier. In het geval van Bitcoin Cash werd de grootte van de transactieblokken vergroot naar 8 megabyte. Zo verhoogt het aantal transacties per seconde natuurlijk drastisch.
In het geval van bitcoin en Bitcoin Cash, bleven beide cryptocurrencies bestaan. Dat betekende een leuk extraatje: wie munten van de originele crypto bezat, kreeg meteen ook dat exacte aantal van de nieuwe. Bitcoineigenaars werden op 1 augustus 2017 dus plots ook Bitcoin Cash-eigenaars.
D-day
Momenteel wordt er hard uitgekeken naar 15 mei. Want dan zal er weer zo’n hard fork gaan plaatsvinden, opnieuw om de grootte van de transactieblokken te verhogen, dit keer naar 32 MB. Al zal er ook gewerkt worden aan de snelheid van de transacties. Ook de blockgrootte zal niet meer vastliggen, maar zal aangepast kunnen worden aan het aantal transacties. Dit keer gaat het echter niet over een nieuwe munt. De hard fork dient er enkel voor om het systeem te gaan upgraden.
De vraag is natuurlijk of die upgrades goed onthaald zullen worden. Voor Bitcoin Cash verliep alles na de originele fork uitstekend. Het is momenteel dan ook de vierde grootste crypto op de markt. Hoe het de digitale munt nu zal verlopen, valt nog af te wachten. Maar de recente stijging van Bitcoin Cash doet vermoeden dat investeerders er een goed oog op hebben!
Someone should fork BCH and call it Bitcoin Cash Cash and start referring to the original as Bitcoin Cash Core. “Bitcoin Cash Cash is the real Bitcoin Cash, not those Bitcoin Cash Core losers!” Much more clear, right? ?
— Kevin Lambert (@kevinlambert) 23 april 2018