Gezichtsherkenning staat op sommige plaatsen al veel verder dan we zouden denken. Terwijl er nog discussies woeden over de gevolgen voor de privacy, maakt de Chinese staatsveiligheid er gretig gebruik van. En met resultaat, want ze hebben deze week een verdachte gevat in een publiek van 60.000 mensen.
Komt er een dag dat we naar een festival gaan en slimme camera’s ons proberen te identificeren? In New York maakt bijvoorbeeld de beroemde zaal Madison Square Garden er al gebruik van. Zonder dat bezoekers hun toestemming geven, en dat veroorzaakt wel wat discussies over de privacy. In veel gevallen zou gezichtsherkenning vooral voor marketing belangrijk zijn, maar in China wordt toch bewezen dat ook de veiligheid kan verbeteren.
Zo’n 60.000 mensen waren aanwezig op een concert, terwijl de camera’s op zoek gingen naar verdachte en potentieel gevaarlijke personen. Zo wisten ze een zekere Ao te identificeren. Wat hij precies gedaan heeft, werd niet bekend gemaakt, maar hij zou bij een economische kwestie betrokken zijn. Hij was naar Nanchang gekomen om er een popster uit Hongkong aan het werk te zien. De politie baande zich vervolgens een weg door het publiek en ging de man arresteren.
170 miljoen camera’s
Het is niet de eerste keer dat in China iemand op basis van gezichtsherkenning wordt opgepakt, maar de precisie begint toch erg opmerkelijk te worden. Ze hebben de techniek ook al in metrostations ingezet, waar in negen dagen tijd liefst drie verdachten zijn geïdentificeerd.
Het veiligheidsnetwerk zou intussen gigantisch geworden zijn. Naar schatting zou China zo’n 170 miljoen bewakingscamera’s tellen, en er zouden nog eens 400 miljoen nieuwe camera’s op komst zijn.