Dit zijn de grootste legers in het Midden-Oosten

Het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas doet niet alleen de spanningen in de Gazastrook stijgen, maar vergroot ook de angst voor bredere regionale betrokkenheid. Terwijl Israël met de steun van de Verenigde Staten in het gevecht staat, krijgt Hamas hulp van Iran, een militaire grootmacht in de regio. Wat betekent dit voor de militaire machtsverhoudingen in het Midden-Oosten? En welke landen hebben de sterkste legers?

In de top tien van militaire grootmachten in het Midden-Oosten staan Egypte en Iran op de eerste plaatsen, elk met meer dan 1 miljoen manschappen. Direct daarna komt Turkije, met meer dan 800.000 soldaten. Deze drie landen vormen de ruggengraat van de militaire macht in de regio en hebben een aanzienlijk gewicht in eventuele conflicten.

Israël, hoewel kleiner in aantallen, beschikt over ongeveer 170.000 actieve militairen en meer dan 465.000 reservisten. Dit grote reservistenleger komt voort uit de verplichte dienstplicht voor alle Israëli’s vanaf 18 jaar. Hierdoor is Israël in staat snel zijn troepenmacht op te schalen in tijden van crisis.

Iran: Een bijzondere dreiging

Naast zijn omvangrijke troepenmacht van meer dan 500.000 actieve soldaten, heeft Iran een bijzonder sterke positie dankzij zijn raketarsenaal. Het land beschikt over het grootste raketarsenaal in het Midden-Oosten en is ook in het bezit van het op vier na grootste raketgeschut in de wereld. Deze capaciteiten maken Iran tot een belangrijke speler in de regionale dynamiek, vooral gezien hun openlijke steun aan Hamas.

De Top 10 Grootste Legers in de Regio

  1. Egypte
  2. Iran
  3. Turkije
  4. Israël
  5. Saudi-Arabië
  6. Irak
  7. Syrië
  8. Verenigde Arabische Emiraten
  9. Jordanië
  10. Libanon

Deze militaire grootmachten spelen een cruciale rol in de stabiliteit en onrust in de regio. Terwijl sommige landen zich voornamelijk richten op hun eigen defensie, hebben anderen een actieve rol in regionale conflicten. De betrokkenheid van verschillende naties, zowel direct als indirect, kan de situatie in het Midden-Oosten snel doen escaleren.

Hoe verhoudt de regio zich tot de rest van de wereld?

Hoewel de militaire machten in het Midden-Oosten indrukwekkend zijn, kunnen ze internationaal gezien niet tippen aan de grootste legers ter wereld. Wereldwijd domineren Vietnam, India en Zuid-Korea de top 3, gevolgd door militaire reuzen als Rusland, China en Oekraïne. Dit toont aan dat hoewel het Midden-Oosten een sterke militaire regio is, het op wereldschaal een meer bescheiden positie inneemt.

Meer
Lees meer...