Dit zijn de mooiste, beste en hipste vakantiebestemmingen van 2015

Het nieuwe jaar is al begonnen, dus het is dringend tijd om onze reizen te beginnen plannen! Zeker tijdens de koude wintermaanden kijken we allemaal uit naar een vakantie. En of je nu zwemt in het geld of je eindejaarspremie ervoor opspaart, op zoek bent naar avontuur of liever wil relaxen, er is voor ieder wat wils. Dit zijn onze topbestemmingen voor 2015. 

Voor de backpackers

1. El Chaltén, Argentinië

Thinkstock

El Chaltèn is een klein bergdorpje in het zuiden van Argentinië. Het ligt vlakbij de grens van Chili, dus zeer handig voor backpackers die verschillende landen tijdens een reis willen doen. Het landschap is ongerept en ligt vlak naast de berg Fitz Roy, die zo’n 3144 meter hoog is. Het meest bijzondere aan dit dorpje is dat het midden in het Parque Nacional Los Glaciares ligt.

Dit natuurpark is werelderfgoed en nog niet zo bekend, dus ideaal als je op je gemak wilt rondtrekken. In het park vind je bergen, meren, bossen en niet te vergeten, enorme gletsjers. Naast wandelen kan je hier ook ijsklimmen, paardrijden en mountainbiken. De toeristen bestaan hier voornamelijk uit backpackers die op zoek zijn naar avontuur. En dat vinden ze hier zonder problemen.

2. Skeleton Coast, Namibië

Thinkstock

Namibië wordt een steeds populairdere bestemming dus nu is het moment om te gaan. Afrika betekent safari’s, aapjes die je eten stelen, ongelooflijke natuur en hartelijke mensen.  En Skeleton Coast klinkt misschien zeer onaantrekkelijk, het desolate landschap heeft ook iets enorm fascinerends. De Geraamtekust loopt langs de Namibwoestijn en is al meer dan 1,5 miljard oud. 

De combinatie van harde stromingen, mist, wind en sterke branding maken de omgeving gevaarlijk. Daarom wemelt de Geraamtekust van de dierenskeletten en oude scheeps- en vliegtuigwrakken die ondertussen meer op kunstwerken lijken. Aan wandelingen is er geen gebrek. De Ugab River Hiking Trail is een 50 kilometer lange tocht langs de kust die daarna de heuvels in gaat langs grotten en meren. Robben kom je er gegarandeerd tegen. Omdat de zee voor de Geraamtekust zeer visrijk is, leven er kolonies van honderdduizenden robben. En met een beetje geluk kan je er ook walvissen spotten. 

3. Yosemite, Verenigde Staten

Shutterstock

Yellowstone is ongetwijfeld het bekendste nationale park in de Verenigde Staten, maar Yosemite is minstens even bijzonder. Dit park bevindt zich in Californië, op zo’n drie uur rijden van San Francisco. Het ligt op een route met ontelbaar veel mooie plekken, zoals Death Valley en de Grand Canyon, en is dus ideaal voor backpackers. En Las Vegas ligt er zo’n 600 kilometer vanaf, voor als je eens een verandering van uitzicht wilt. 

Yosemite National Park heeft verschillende trekroutes. Sommige kun je op een op uur afleggen, andere duren enkele dagen. Maar ze bieden allemaal prachtige dingen: watervallen, meren, bergen, enorm veel eekhoorns en misschien wel een beer of twee. En voor de echte avonturiers is er El Capitan. De 900 meter hoge bergwand is de zwaarste en steilste rotsbeklimming ter wereld. Zelfs voor ervaren klimmers is dit een echte uitdaging. Voor de beginnelingen: het uitzicht vanop de grond is ook heel mooi. 

Luxebeesten

1. Genève (Zwitserland)

Shutterstock

Genève is na Zurich de grootste stad van Zwitserland en staat in de top tien van duurste steden ter wereld. Gelukkig voor de inwoners is het ook een van de best betalende steden. Genève is een financieel centrum, een diplomatiek centrum én heeft een belangrijk kantoor van de Verenigde Naties. Dat wil zeggen dat iedereen er naartoe reist op kosten van het bedrijf of de overheid, behalve jij. En door de aanwezigheid van al die vooraanstaande en rijke mensen liggen de prijzen van de hotels en restaurants vrij hoog.

Voor een nacht betaal je al snel rond 200 euro. Een pintje kan 6 euro kosten. Een pluspunt aan een dure bestemming is natuurlijk dat er veel minder toeristen te vinden zijn. Zij die het kunnen en willen betalen, moeten zeker eens een bezoekje aan Genève brengen. Lake Geneva, Parc La Grange, de kathedraal St. Pierre’s, het Patek museum en Mont Saleve zijn je geld zeker waard. 

2. Virgin Islands

Thinkstock

Op vakantie gaan is voor jou op het strand liggen, op je wenken bediend worden, de buitenwereld even helemaal vergeten en vooral heel veel relaxen. De Maagdeneilanden liggen in Midden-Amerika en hebben een overvloed aan zon, zee en strand. Maar deze paradijzen vragen daar natuurlijk wel iets voor terug. Een vlucht naar een van de maagdeneilanden kost ongeveer 600 euro. Maar tijdens het hoogseizoen loopt dit natuurlijk snel op tot 1.000 euro en meer.

Je vindt er heel wat goedkope hotels, maar voor een beetje goeie service kan de rekening oplopen tot 250 euro per nacht. En voor de echte luxe resorts betaal je zo’n 1.500 euro. Je krijgt er wel veel voor in ruil: groot zwembad, prachtig uitzicht, lekker eten en veel rust. Als je het uit het hotel weg wil, kan je gaan snorkelen tussen de exotische vissen. En als je het ene eiland beu bent, kan je met de ferry gaan eilandhoppen naar St. John of St. Thomas.

3. Tokio, Japan

Thinkstock
Tokio staat al jaren ergens bovenaan de lijst van duurste bestemmingen. Maar het is een reis die iedereen toch een keer een zijn leven moet gemaakt hebben, dus waarom niet dit jaar? Sushi is ook iets dat je minstens een keer moet proeven, en waar kan dat beter dan hier? Tokio is de grootste stedelijke economie met een futuristisch landschap, een bruisend nachtleven, high-tech gadgets en de beste sushi-restaurants. Je komt er ook heel wat absurde dingen tegen, dus saai wordt het zeker niet. Een luxebeest die zin heeft in iets nieuws, komt hier zeker aan zijn trekken. 

On a budget

1. Plovdiv, Bulgarije

Shutterstock

Op vakantie gaan is niet goedkoop, zeker niet voor studenten of nieuwe werknemers. Maar er zijn bestemmingen waarvoor je niet veel nodig hebt. Plovdiv in Bulgarije is er zo een. Buiten het hoogseizoen kan je voor minder dan 70 euro naar Sofia vliegen. Plovdiv ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad. Deftige hotels in het centrum vind je al voor 20 euro per nacht of zelfs minder. En voor 10 euro krijg je een goedgevuld bord als avondeten.

Plovdiv heeft veel te bieden voor een lage prijs. De oude binnenstad is al een attractie op zich, met de ruïne van het Romeins Theater als een van de hoogtepunten. Er zijn ook verschillende kathedralen, moskeeën, synagogen en kerken te bezichtigen. Bezoek zeker Tsar Asen’s Fortress. Dit oude fort ligt een halfuur buiten Plovdiv. De toegang is amper 1,5 euro en de taxi’s zijn er spotgoedkoop!

2. Denpasar, Bali

Thinkstock

Akkoord, een vlucht naar Bali is niet meteen goedkoop. Maar verblijf, eten en transport ter plekke zijn dat wel. Aangezien Denpasar steeds populairder wordt voor toeristen, en dus ook steeds duurder, wacht je best niet te lang meer om er naartoe te trekken. Qua prijs valt het nu nog mee. Voor 12 euro kan je al een fatsoenlijke slaapplaats vinden en voor 5 euro kan je een hele dag een bromfiets huren om de stad en omliggende dorpjes te verkennen.

In Denpasar zijn er genoeg attracties die niet veel geld moeten kosten. De unieke Oosterse architectuur staat er gratis en voor niets, en de beroemde Balinese spabehandelingen zijn veel goedkoper dan de dure salons in ons land. Spaar je geld om er een dag op uit te trekken met een olifant. Als je liever wat meer controle over je voertuig hebt, kan je ook gaan fietsen of kajakken door de prachtige natuur.

3. Algarve, Portugal

Thinkstock

Voor weinig geld kun je ook zon, zee en strand krijgen. En misschien zelfs een cocktail. De Algarvestreek van Portugal kan je dat allemaal bieden. Met Ryanair vlieg je al heen en terug naar Faro voor 40 euro. De kust van Portugal kan gemakkelijk concurreren met die van Hawaï en de steden zitten vol leven en geschiedenis. Nergens anders vind je wijn die zo goedkoop én lekker is en de natuur is adembenemend. De bus kost er twee keer niets en rondreizen is er zeer eenvoudig. 

De steden zijn er even hip en happening als pakweg Barcelona, maar dan goedkoper en met veel minder toeristen. Daarbij is Portugal klein genoeg om rond te reizen. Sagres, het meest zuidelijke punt van het land ligt op ongeveer een uur rijden van Faro. En onderweg zijn er nog verschillende stadjes en andere bezienswaardigheden. Veel te zien voor weinig geld dus!

Cultuurliefhebbers

1. Jeruzalem, Israël

Shutterstock

Dat Jeruzalem veel geschiedenis heeft om te ontdekken, hoeven we je niet te vertellen. Het is nog steeds een geliefd bedevaartsoord voor pelgrims. Nergens is er meer cultuur en historiek te vinden dan in de hoofdstad van Israël. De Graftuin, de Oude stad, de tunnels van Hezekiah, de tuinen van Gethsemane en niet te vergeten de Klaagmuur.

In Jeruzalem is er meer te doen en te zien dan je kunt bedenken. De ontelbare kruistochten om de heilige stad te veroveren hebben duidelijk hun sporen nagelaten, want je vind er overblijfselen van verschillende volkeren en tijden. Romeinen, Perzen, Joden, Egyptenaren, … Te veel om op te noemen! De veiligheidssituatie in Jeruzalem is een beetje onvoorspelbaar, aangezien alle reizen in de buurt van de Gazastrook op dit moment worden afgeraden. Maar met wat extra waakzaamheid en op voorwaarde dat je niet met louche types aanpapt, is Jeruzalem een veilige bestemming. 

2. Tulum, Mexico

Shutterstock

Deze stad is een van de laatste die gebouwd is door de Maya’s en daarom ook een van de best bewaarde. De Maya’s horen bij de beste bouwmeesters van hun tijd en laten dat duidelijk merken met hun imposante heiligdommen. Laat het strand voor wat het is en bezoek El Castillo, de Piramide van Kukulcán en de tempel van de fresco’s en de Dalende God. In de heilige grotten vind je een ondergrondse rivier en duizenden stalactieten. 

Naast de Maya’s zijn er ook heel wat overblijfselen van andere volkeren. De beeldende kunst heeft veel Spaanse invloeden en de muziek bestaat uit een beetje van alles en nog wat. Qua religie is het ook een beetje een mengelboel van Maya’s, rooms-katholieken, Jehova’s getuigen en moslims. Je komt in Tulum dus sowieso wel interessante dingen tegen.

3. Amsterdam, Nederland

Shutterstock

Interessante cultuur hoeven we niet per se in verre landen te gaan zoeken. Onze noorderburen kunnen er ook wat van. Het Anne Frank huis blijft elk jaar duizenden toeristen aantrekken en ontroeren, en je kan nooit teveel weten over WO II.

Naast de harde geschiedenis zijn er in Amsterdam ook veel kunstenaars te ontdekken. Rembrandt, Van Gogh en Vermeer zijn nog maar het begin. De galerijen en musea staan ook vol met moderne kunst. Atelier De Bunker, de Glaswerkplaats, Kockxbos, w139 en de tientallen andere zijn allemaal het bezoeken waard. Misschien doe je er zelfs een koopje. En wie zegt dat de walletjes geen cultuur zijn? Die maken tenslotte toch ook deel uit van Amsterdam?

Groepsreizigers

1. Washington D.C., VS

Shutterstock

Niets zo leuk als er met een bende vrienden op reis gaan. Je bent nooit alleen en er valt altijd wel iets te beleven. En die definitie geldt eigenlijk ook voor Washington. Overdag kun je rondhangen in een van de vele musea en groepsfoto’s maken voor beroemde monumenten zoals het Lincoln Memorial, Library of Congress en natuurlijk het Witte Huis.

’s Nachts kun je in het centrum of in een van de omliggende wijken naar het theater of de opera gaan. En als het iets minder serieus mag zijn, geen zorgen, er zijn ontelbaar veel bars en jazzclubs. Wel opletten, onder de 21 mag je er niet binnen! Voor de geïnteresseerden: Washington heeft ook een levendige homoscene. Cobalt en Green Lantern zijn the places to be als je een Amerikaans vriendje aan de haak wil slaan of als je gewoon nood hebt aan een geslaagd feestje.

2. Chiang Mai, Thailand

Shutterstock

Chiang Mai is de op een na grootste stad in Thailand. Vergeleken met hoofdstad Bangkok of Pattaya is deze stad een heel andere toeristische bestemming. Het is er minder druk en minder warm, wat een groepsreis meteen veel aangenamer maakt. Chiang Mai en Bangkok lijken erg op elkaar, maar het is er kleiner en gezelliger. Je kan er scooters huren voor 4 euro per dag. Als je het niet ziet zitten om met 15 man door de straten te scheuren en ongelukken te veroorzaken, is de fiets een goed alternatief. 

Genoeg bezienswaardigheden in Chiang Mai. Tempels en olifantenparken zijn er in overvloed. Je kan je ook laten masseren in de vrouwengevangenis, dat is niet iets wat iedereen kan zeggen. Er zijn minder bars in Chiang Mai dan in de andere grote steden, maar de nachtmarktjes brengen genoeg vertier. Hier kan je de lokale producten proeven én je bewijzen tegenover je vrienden. Iemand zin in een spinnenpootje of vleermuizenpasta?

3. Boedapest, Hongarije

Shutterstock

Boedapest is ideaal voor elk budget, en dat is handig als je met een groep op stap gaat.  Zeker als jullie allemaal andere interesses hebben. In Boedapest is er zowel voor kunstliefhebbers, Bourgondiërs als voor shopaholics een enorm aanbod. Prachtige architectuur kun je afwisselen met gezellige koffiehuizen en hippe winkels. Margaretha Eiland is perfect voor wie aan de drukte van de stad wil ontsnappen.

Ga voor het avondeten samen zwemmen in een van de dertig badhuizen. Boedapest is immers een echt kuurparadijs, dus een spa moet je eens gedaan hebben. In gebouwen die er op het eerste zicht verlaten uitzien, zijn hippe bars gevestigd en op de Doneau zijn ook partyboten te vinden. 

Bronnen: Lonely Planet, Hopper, Backpacker, Citytrip, Travel and Leisure, Tripadvisor
Meer
Lees meer...