Dolfijn van Cuvier verbaast onderzoekers: bijna 4 uur onder water

De dolfijn van Cuvier, familie van de spitssnuitdolfijnen, blijft wetenschappers verbazen. Één van deze dolfijnen bleef maar liefst 3 uur en 42 minuten onder water. En dat is dus het nieuwe record voor alle zoogdieren.

Deze diertjes staan wel bekend om hun diepe duikkunsten en ze kunnen gemiddeld een uur onder water blijven. Maar bijna 4 uur onder water is het langste ooit dat van een zoogdier gemeten is. 

Mysterie 

Onderzoekers staan al langer voor een raadsel bij de dolfijn van Cuvier. Doordat ze vaak onder water duiken voor langere tijd en niet lang bovenblijven, is het moeilijk om hen te volgen. Wat wel geweten is, is dat de mannelijke dolfijn twee tanden heeft om te vechten. Vrouwtjes hebben die niet.

Ze jagen meestal op inktvissen en duiken daarom tot zo’n 3.000 meter diep. Als ze dan weer bovenkomen, blijven ze ongeveer twee minuten aan het wateroppervlak en duiken dan terug. In 2014 was er nog een dolfijn van Cuvier die zeer lang onder water bleef, namelijk 2 uur. Het laatste onderzoek werd gevoerd op 24 dolfijnen met meer dan 3.600 duiken over een periode van 5 jaar.

Medisch

Onderzoekers denken dat deze dieren kunnen helpen om een antwoord te bieden op sommige medische vragen, zoals kanker of het coronavirus. “Er is enige interesse om samen te werken met collega’s in de oncologie aan de Duke University, en zelfs met Covid-19, omdat cellen daarbij zuurstof verliezen of in hypoxische omstandigheden verkeren”, vertelt Nicola Quick aan BBC News.

Bij hypoxie is er te weinig zuurstof in de aderen. Maar juist daar zijn de dolfijnen goed in, ze kunnen met weinig zuurstof lang overleven “Dus als deze walvissen hypoxische omstandigheden in hun weefsels vertonen en als we kunnen achterhalen wat ze daar aan doen, zou dat dan een andere implicatie kunnen hebben voor de menselijke gezondheid?”

Meer
Lees meer...