Doorbraak in Brusselse regeringsvorming: PS voegt zich bij coalitie

De Brusselse regeringsvorming lijkt eindelijk vooruitgang te boeken, dankzij een belangrijke doorbraak aan Franstalige zijde. De Parti Socialiste (PS) heeft aangekondigd bereid te zijn om deel te nemen aan een coalitie met de liberale MR en Les Engagés. Deze beslissing werd bekendgemaakt door de Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej.

Na intensieve onderhandelingen is de PS akkoord gegaan om zich aan te sluiten bij de Brusselse coalitie. De MR, als grootste partij, had aanvankelijk de taak om een werkbare meerderheid te vormen, maar stuitte op een aantal obstakels. De combinatie met Les Engagés bleek onvoldoende om een meerderheid te halen, waardoor de steun van de PS noodzakelijk werd. Dit was geen gemakkelijke taak, vooral omdat de PS eerder werd bekritiseerd in de Waalse regeerverklaring, waarbij cruciale Brusselse kwesties zoals het wegenvignet en de kinderbijslag niet werden meegenomen.

PS ziet kansen in nieuwe nota

Formateur David Leisterh (MR) wist de PS uiteindelijk te overtuigen met een nieuwe nota die tegemoetkomt aan verschillende eisen van de partij. Het politiek bureau van de Brusselse PS stemde in met verdere onderhandelingen. De nota biedt aandacht voor belangrijke thema’s zoals betaalbaar wonen, werkgelegenheid, en de verbetering van openbare diensten, evenals een plan voor een geleidelijke terugkeer naar een evenwichtige begroting zonder drastische bezuinigingen. Dit laatste punt was cruciaal voor de PS, die niet als een bezuinigingspartij gezien wil worden, vooral in het licht van hun oppositierol in Wallonië.

Onzekerheid blijft langs Nederlandstalige zijde

Aan de Nederlandstalige kant is de situatie nog steeds complex. De huidige coalitie van Groen, Vooruit en Open Vld mist één zetel voor een meerderheid. Een potentiële oplossing zou een linkse coalitie met Team Fouad Ahidar kunnen zijn. Vanwege controversiële standpunten binnen Ahidars team zien Vooruit en MR dat niet zitten.

Formateur Elke Van den Brandt (Groen) heeft geprobeerd cd&v bij de coalitie te betrekken. Deze partij weigert echter mee te doen zonder ministerspost, aangezien ze slechts één zetel hebben. Kopman Benjamin Dalle (cd&v) suggereert dat Van den Brandt alsnog moet proberen om een coalitie met Ahidar te vormen. Ondertussen heeft Ahidar zelf aangegeven gesprekken te hebben gevoerd met de MR, in een poging de impasse te doorbreken. Bij Vooruit is er vooralsnog weinig beweging.

Meer
Lees meer...