Toch kans voor Team Fouad Ahidar in Brussel

De regeringsvorming in Brussel zat helemaal vast. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) kon geen werkbare coalitie vinden. Maar nu lijkt er een opening te zijn, omdat Vooruit toch wil samenwerken met Fouad Ahidar en zijn partij.

Aan de Nederlandstalige kant probeerde Van den Brandt een coalitie te vormen tussen Groen, Vooruit en Team Fouad Ahidar. Ahidar had zich afgesplitst van Vooruit en startte zijn eigen partij, die veel stemmen won.

Vooruit, met Hannelore Goeman als lijsttrekker, wilde niet met Ahidar samenwerken. Er waren nog te veel oude ruzies, waarbij Goeman Ahidar beschuldigde van het zwartmaken van Vooruit-kandidaten. Maar een andere coalitie bleek niet mogelijk. De huidige meerderheid van Groen, Vooruit en Open Vld komt een zetel tekort. Cd&v wilde niet helpen, liet Benjamin Dalle (cd&v) weten.

Samenwerking

In een interview met Bruzz vertelt Bert Anciaux (Vooruit) dat hij Ahidar niet steunde, ook al is het een goede vriend. “Na de verkiezingen kreeg ik de schuld van onze nederlaag in Brussel omdat ik Ahidar zou hebben gesteund. Dat is niet waar”, zegt hij.

Anciaux waarschuwt: “Vooruit had Fouad Ahidar serieus moeten nemen.” Hij is ook boos over de uitspraken van Conner Rousseau, toen de voorzitter van Vooruit. Ahidar stemde tegen een verbod op onverdoofd slachten, terwijl Vooruit dat wel wilde. “De voorzitter, die zelf later foute dingen heeft gezegd, wilde Ahidar geen tweede kans geven.”

Maar Anciaux denkt dat die tijd voorbij is. “Ik denk dat de sfeer nu anders is en dat er onderhandelingen komen tussen Groen, Team Fouad Ahidar en Vooruit. Dat is de enige werkbare coalitie.” Rousseau zelf lijkt dit ook in te zien. In Knack zegt hij: “Ik vind Fouad een aardige man, ik denk dat we in Brussel nog met hem kunnen samenwerken.”

Veto van MR

Nu Vooruit weer openstaat voor Ahidar, betekent dat niet dat de regeringsvorming makkelijk wordt. De Franstalige partijen werken ook aan een coalitie onder leiding van David Leisterh (MR). Uiteindelijk moeten de Nederlandstalige en Franstalige groepen samen een regering vormen.

Aan de Franstalige kant ziet Leisterh een coalitie tussen MR, Les Engagés en PS. Ahidar is geen groot probleem voor de PS, maar MR heeft het moeilijker met hem en heeft een veto gesteld. “We willen niet met hem samenwerken”, zei Leisterh. Hij vindt Ahidars standpunten te extreem. Les Engagés weet nog niet genoeg over Ahidar en zijn programma om een mening te vormen.

Met deze veto’s en zorgen wordt het lastig om een regering te vormen waarin Ahidars partij een minister krijgt. De Brusselse puzzel is nog lang niet opgelost.

Meer
Lees meer...