Drama in wielerklassieker Amstel Gold Race: wedstrijdjury roept eerst foute renner uit als winnaar

Vijf minuten lang was Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën Team) winnaar van de Amstel Gold Race. Na een zeer nipte sprint met Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) had de wedstrijd hem namelijk uitgeroepen als winnaar. Enkele minuten kwam er echter een correctie, nadat de finishfoto had aangetoond dat de Pool net iets sneller over de met was.

Eén jaar geleden waren het Wout van Aert en Tom Pidcock die in de Amstel Gold Race voor de zege mochten sprinten. Het verschil aan de streep tussen de Belg en de Brit was toen zo klein en op de meeste beelden was het dan ook niet te zien wie eerste was. Het leek dan ook eeuwig te duren voor de jury besliste en Wout van Aert als winnaar uitriep.

Deze editie van de Amstel Gold Race kende een haast identieke ontknoping. De hoofdrolspelers waren deze keer de 27-jarige Fransman Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën Team) en de 32-jarige Pool Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers). Na een nieuwe spannende sprint leek geen van beiden te weten wie als eerste over de meet was gereden.

Cosnefroy, of toch Kwiatkowski

De wedstrijdjury daarentegen leek vastbesloten om niet meer zo lang te talmen als vorig jaar en riep Cosnefroy al snel uit als winnaar. Voor de Fransman zou dit de grootste overwinning uit zijn carrière zijn en hij was dan ook door het dolle heen. Maar enkele minuten later verscheen de finishfoto in beeld. Die toont duidelijk aan Hoe Kwiatkowski enkele centimeters voorsprong heeft op zijn medevluchter aan de aankomst. Een rechtzetting volgde dan ook, waardoor Cosnefroy zijn droom uit elkaar spatte.

Voor Kwiatkowski is het de tweede overwinning in de Amstel Gold Race, na een eerste zege in 2015. De Pool won in zijn rijkgevulde carrière verder ook al onder andere Milaan-Sanremo, twee keer de Strade Bianchi, de Clásica San Sebastián, Tirreno-Adriatico en het wereldkampioenschap. De Belg Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) mocht vandaag overigens als derde mee op het podium.

Bekijk hier de finishfoto en de spannende sprint tussen Kwiatkowski en Cosnefroy in de Amstel Gold Race:

Oliver Naesen, ploegmaat van Cosnefroy, vatte de emoties mooi samen op Twitter:

Meer
Lees meer...