Ja het kan! Wetenschapper David Nutt beweert dat de invloed van alcohol groter zou zijn dan die van drugs. Een goede reden dus om op zoek te gaan naar een alternatief. “Alcosynth” blijkt onze redding te zijn. Beeld je eens in dat je avond even plezant is en dat zonder een kater de volgende ochtend!
David Nutt, Britse psychiater en neurofarmacoloog aan het Londense Imperial College, is op zoek naar een alternatief voor alcohol. Nutt ontdekte al eerder een molecule, genaamd alcosynth, die dezelfde positieve effecten van alcohol opwekt maar dan zonder een vervelende kater of verlammingsverschijnselen achteraf.
Alcosynth
Nutt onderzoekt al enkele jaren een molecule die uit 2 delen bestaat. Enerzijds bevat het benzodiazepine wat je in een alcoholroes brengt. Anderzijds weerhoudt de aanwezige amfetamine in het drankje de drang om te blijven drinken. Verder blijft de werking van het drankje drie kwartier hangen, en verdwijnt het daarna als sneeuw voor de zon. Véél plezier en weinig hoofdpijn dus! Ook van verlammingsverschijnselen en gezondheidsproblemen is er geen sprake.Maybe my last chance in a lab coat! https://t.co/l4tR5KN8rU
— David Nutt (@ProfDavidNutt) 26 maart 2019
Gaba-systeem
Nutts zijn zoektocht naar een tegengif voor alcohol begon in 1983. Als toenmalig student onderzocht hij de effecten die alcohol kan veroorzaken in ons Gaba-systeem. Deze laatste is een neurotransmitter met een remmende functie binnen ons centraal zenuwstelsel. Met andere woorden maakt het communicatie tussen onze verschillende neuronen mogelijk.
Slechts een kleine hoeveelheid alcohol zorgt ervoor dat zowel de hersenen als de lever aangetast worden. In onze hersenen zijn er vijftien verschillende Gaba-receptoren aanwezig. Onderzoekers hebben al eerder kunnen aantonen welke delen van onze hersenen positief als negatief reageren op alcohol. Ook werd eerder al duidelijk welke receptoren, als Gaba, glutamaat en dopamine, hierop inspelen. Op die manier kunnen wetenschappers specifiek onderzoek doen naar specifieke delen binnen de hersenen.
Alcarelle
Het ontwikkelen van de molecule alcosynth was één, maar het omzetten ervan in een drankje gaat nog een stapje verder. Samen met zijn adviseur, Orren, en team heeft Nutt het drankje Alcarelle ontwikkeld. Dat wondermiddel staat nog niet volledig op peil aangezien het nog geen veiligheidstest doorlopen heeft. Daarnaast zijn er nog maar enkele tests uitgevoerd en deze bleken niet geslaagd te zijn.Vijfjarenplan
Het plan is dat alcarelle als voedingssupplement wordt getest voor het zijn intrede maakt op de markt. Binnen 5 jaar zou het drankje een product op zichzelf moeten vormen. Ook moet het wetenschappelijk onderzocht worden door voedingswetenschappers en een eigen verpakking hebben. Nutt verwoordt het als volgt: “Het is vanzelfsprekend dat er eerst getest wordt of de molecules wel veilig zijn. Daarnaast moeten we ook aantonen dat alcarelle verschillend is van alcohol en dus geen giftige stoffen achterlaat. Met dit product willen we hoofdpijn en alle andere negatieve effecten van alcohol vermijden.”Toekomstperspectief
Het doel van alcarelle is bedrijven, die actief zijn in de dranksector, aan te moedigen om te investeren in alcoholalternatieven. Het drankje moet een oplossing bieden waardoor iedere alcoholliefhebber de keuze krijgt om voor een gezonde optie te gaan. In principe kan je het vergelijken met een elektronische sigaret of Coca-Cola Zero.