Wetenschappers zijn erin geslaagd om te communiceren met slapende mensen – en omgekeerd. Zo konden de dromers simpele rekensommen oplossen en eenvoudige ja/nee-vragen beantwoorden.
Een team van wetenschappers uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk is erin geslaagd om in te breken in de dromen van slapende mensen en met hen te communiceren. Dat deden ze meer bepaald met 36 proefpersonen die in een lucide droom zaten – een droom waarin de dromer zich ervan bewust is dat hij droomt.
Communiceren met de buitenwereld
De wetenschappers stelden eenvoudige vragen, waarop de slapers al dan niet antwoordden door hun ogen of hun gezicht op een bepaalde manier te bewegen.
“Sinds de jaren 80 weten we dat lucide dromers kunnen communiceren vanuit dromen door deze signalen (oog- en gezichtsbewegingen, red.) te gebruiken”, zegt hoofdauteur Karen Konkoly van de Northwestern University aan de radiozender NPR. Wat dit team echter wilde achterhalen was of dromers tijdens de droom ook informatie kunnen ontvangen en daarop kunnen reageren.
Ja, zo blijkt. Van de 158 pogingen konden de lucide dromers in 18 procent van de gevallen juiste antwoorden geven – wat volgens de onderzoekers al voldoende is om aan te tonen dat er wederzijdse communicatie mogelijk is tijdens de rem-slaap.
In nog eens 18 procent was het niet duidelijk of de deelnemers ook effectief antwoordden of niet, en in 3 procent van de gevallen werd een fout antwoord gegeven. In 61 procent van de gevallen antwoordden de proefpersonen helemaal niet.
Real time
Een typisch rekensommetje dat de onderzoekers voorlegden was: “Hoeveel is 8 – 6?” Zo slaagde een dromende 19-jarige Amerikaan erin om die vraag te beantwoorden door zijn ogen twee keer van links naar rechts te bewegen om het cijfer 2 aan te geven. Wanneer ze hem de vraag opnieuw stelden, gaf hij hetzelfde antwoord met zijn ogen.
Volgens neurowetenschapper Martin Dresler van de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar het Nederlandse deel van de studie plaatsvond, is een dergelijke studie belangrijk om te achterhalen waarover we precies dromen. “Nu vragen we dat achteraf. Maar dan vraag je in feite naar een herinnering, en die is onbetrouwbaar”, zegt hij aan De Volkskrant. “Je wilt uiteindelijk real time horen wat dromende mensen meemaken.”
(mah)
Lees ook: