Ernstige droogte in Costa Blanca: Waterschaarste leidt tot crisis

De Costa Blanca, een populaire regio in Spanje, kampt met een ernstige droogte. Hierdoor staan inwoners in lange rijen voor flessenwater, aangezien kraanwater in meerdere steden ondrinkbaar is verklaard. De situatie is zorgwekkend en roept vragen op over de toekomst van de regio.

In verschillende steden langs de Middellandse Zeekust is het kraanwater ondrinkbaar geworden door een verhoogd zoutgehalte als gevolg van de dalende waterpeilen. Dit heeft de autoriteiten gedwongen om gratis flessenwater uit te delen aan de bevolking. De wachtrijen voor deze waterflessen zijn lang, een duidelijk teken van de ernstige situatie waarin de regio verkeert.

Overontwikkeling en toerisme

Deskundigen wijzen op meerdere factoren die de waterschaarste verergeren, waaronder overontwikkeling, klimaatverandering en het massatoerisme tijdens de zomermaanden. In deze periode zwelt de bevolking in de regio aanzienlijk aan, wat de druk op de toch al schaarse watervoorziening vergroot. Activisten waarschuwen dat de huidige problemen niet alleen direct gevolgen hebben voor de regio, maar ook bijdragen aan een bredere klimaatcrisis.

Het waterverbruik in het noorden van Alicante steeg in juli explosief tot 19,67 miljard liter, vergeleken met slechts 2,3 miljard liter in januari. Dit legt een enorme druk op de infrastructuur van de regio, met name in het gebied van Marina Alta. Hier zorgen bijna 38.000 zwembaden – één per vijf inwoners – voor een ongekende vraag naar water.

Menselijke en economische impact

De droogte heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor de inwoners als voor de economie van de regio. Gemeentebesturen hebben drastische maatregelen moeten nemen, zoals het verbieden van het vullen van zwembaden, het besproeien van tuinen en het wassen van auto’s tijdens de dag. De landbouwsector, een belangrijke economische pijler in de regio, heeft ook zware klappen gekregen. In juli alleen al werd er meer dan 65 miljoen euro verloren door mislukte oogsten.

De regio bevindt zich in een klimaatnoodtoestand, met een dramatisch tekort aan regenval in het noordelijke deel van de provincie Alicante. Vorig jaar viel er slechts de helft van de gebruikelijke hoeveelheid regen en dit jaar is dat slechts 10 procent van het gemiddelde niveau.

Meer
Lees meer...