Duitsland schiet Polen te hulp met gevechtsvliegtuigen en raketschild

Na een ongeluk, waarbij twee Poolse burgers om het leven kwamen door een gecrashte raket, zal Duitsland gevechtsvliegtuigen en raketsystemen plaatsen op het grondgebied van zijn oosterbuur.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel vanuit het oogpunt van de EU als de NAVO ligt Polen aan de frontlinie van het conflict in Oekraïne. Al langer wordt gevreesd dat het conflict zich kan uitbreiden, een vrees die door het raketongeluk enkel maar toeneemt. De uitrol van het Duitse raketschild moet een verdere uitbreiding ten alle koste vermijden.

In het nieuws: Na een ongeluk met een raket voert Polen de waakzaamheid op. Duitsland schiet zijn oosterbuur te hulp.

  • Afgelopen donderdag beloofde Duitsland enkele Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen te stationeren in Polen, om het luchtruim te helpen beschermen.
  • Nu komt daar de levering van enkele Patriot-luchtafweersystemen bovenop. De Patriots beschikken over een uiterst nauwkeurige radar, gecombineerd met luchtdoel-/interceptor-raketten, om inkomende projectielen neer te knallen. De Poolse minister van Defensie, Mariusz Błaszczak, was alvast verheugd met de komst van Duitslands vliegtuigen en raketsystemen: “Met voldoening heb ik het voorstel van de Duitse minister van Defensie aanvaard met betrekking tot de inzet van extra Patriot-raketsystemen in ons land.”
  • In de laatste jaren van de Koude Oorlog beschikte West-Duitsland over 36 Patriot-systemen, een aantal dat ondertussen is afgezwakt naar twaalf. Twee exemplaren staan gestationeerd in Slowakije, waar ook Duitse soldaten zijn gestationeerd in het kader van de NAVO-missie enhanced Forward Presence, de vooruitgeschoven aanwezigheid aan de oostgrens van de verdedigingsalliantie.

Onderliggend: De Europese raketverdediging laat te wensen over. Duitsland streeft ernaar om gezamenlijk een raketschild te ontwikkelen.

In oktober vorig jaar lanceerden twaalf Europese landen, waaronder Duitsland, een initiatief om gezamenlijk luchtverdedigingssystemen aan te schaffen die hen kunnen beschermen tegen elk type bedreiging, inclusief (voornamelijk Russische) raketten.

Een gezamenlijk in Europa gebouwd luchtverdedigingssysteem zou niet alleen goedkoper en doeltreffender zijn dan wanneer ieder van ons zijn eigen luchtverdediging bouwt. [Het zou een veiligheidswinst zijn voor heel Europa en een uitstekend voorbeeld van wat we bedoelen als we het hebben over versterking van de Europese pijler van de NAVO.

Duits bondskanselier Olaf Scholz, op 29 augustus aan de Karelsuniversiteit in Praag.

(kg/ns)

Meer
Lees meer...